Filter results

9844 resultaten

ALBERO: Agile Landing on Branches for Environmental Robotics Operations

Early last month, the work from PhD candidate Liming Zheng and Assistant Professor Salua Hamaza was published in the journal of IEEE Robotics and Automation Letters. Drones have become invaluable tools in environmental monitoring thanks to their agility and ability to cover vast areas in a single flight. However, technological constraints like the short battery life, as well as high noise levels, have limited their use for prolonged data gathering. Drawing inspiration from nature, particularly birds' perching behaviour, we introduce ALBERO, a framework for extending environmental monitoring missions in arboreal environments. Challenges in Quadrotor Perching While perching with drones has been a recurring theme in aerial robotics, existing solutions have limited their applicability to perching on (semi) horizontal tree branches or cylinders. These cases are not always representative of what's present in the forest - where real tree branches tend to grow towards the light and therefore present a high inclination. Current mechanical solutions fall short to tackle dynamic perching and take-off on inclined branches. Implications of ALBERO for Environmental Monitoring ALBERO aims at solving the challenge of dynamic quadrotor perching on inclined tree branches. It combines a mechatronic solution with an ultra-fast grasping mechanism (grasp + release) and a dedicated control module for agile perching. This combination enables drones to land swiftly and securely on steeply-inclined tree branches, thereby extending monitoring missions in the forest and enabling quiet data collection. Read the article: https://doi.org/10.1109/LRA.2024.3349914 Watch the video: #aetudelft #research #impact #betterplanet

Uitbreiding team vertrouwenspersonen TU Delft

Een uitbreiding van zes naar tien personen Het team van vertrouwenspersonen van de TU Delft is uitgebreid van zes naar tien personen. In deze rol fungeren zij als aanspreekpunt, klankbord en wegwijzer voor studenten, medewerkers en gasten van de universiteit die worden geconfronteerd met ongewenst gedrag of een vermoeden van een integriteitsschending. Er zijn drie nieuwe vertrouwenspersonen die zich bezighouden met vraagstukken op het gebied van wetenschappelijke integriteit. Dit zijn de hoogleraren Ferdinand Grozema (TNW), Dingena Schott (ME) en Wim Uijttewaal (CiTG). Drie andere nieuwe vertrouwenspersonen zijn Atefeh Aghaee (ESA), Ella Dongstra (CREFM) en Hanneke Leffers (TNW). Zij richten zich op vragen en kwesties op het gebied van ongewenst gedrag en/of organisatorische integriteit. Het drietal voegt zich bij drie ervaren collega’s: Giorgia Giardina (CiTG), Ada van Gulik (EWI) en Christiaan Mooiman (TNW). Het team telt naast al deze interne vertrouwenspersonen ook een externe vertrouwenspersoon: Carin van der Hor. Alle nieuwe vertrouwenspersonen zullen in 2024 een meerdaagse opleiding volgen. Steun en advies Vertrouwenspersonen zijn beschikbaar voor het opvangen, bijstaan en eventueel doorverwijzen van studenten, medewerkers of gasten van de universiteit die te maken krijgen met mogelijke integriteitsschendingen, zoals pesten, seksuele intimidatie, een potentieel belangenconflict of vermoedens van wetenschappelijke fraude. Daarnaast geven zij voorlichting over integriteit en sociale veiligheid binnen de universiteit. Belangrijk is, tot slot, hun adviestaak: de vertrouwenspersonen informeren leidinggevenden en het College van Bestuur van de TU Delft gevraagd en ongevraagd over ontwikkelingen die zij waarnemen op het gebied van wetenschappelijke, organisatorische en sociale integriteit. Alle vertrouwenspersonen zijn toegankelijk voor iedereen die aan de TU Delft verbonden is; je kunt dus zelf kiezen tot wie je je wendt. Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van de TU Delft (zie bijvoorbeeld de ‘veelgestelde vragen’), of via de Studentenportal .

Half Height Horizontal

Oude nederzettingen in Colombia traceren met remote sensing

Een team van de LDE -alliantie (Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) vroeg zich af of het mogelijk is om met remote sensing-technieken te speuren naar tekenen van oude nederzettingen in de jungle. Voor een expeditie in een dichtbegroeid bos in Colombia sloeg het team, waaronder remote sensing expert Felix Dahle van de TU Delft, de handen ineen met archeologen en drone-experts uit Colombia. In bergachtige bossen zijn drones een betaalbare oplossing om het gebied in kaart te brengen. Vanaf de grond zijn de locaties vaak slecht of niet toegankelijk. Een LiDAR-laserscanner heeft zijn waarde al bewezen in kustwaarnemingen , maar de vraag was of LiDAR de dichte boomtoppen kon omzeilen. Bomen reflecteren de laser, dus het was cruciaal om dichtbij te vliegen zodat de laser zijn weg door het bladerdek kon vinden. Het team monteerde een draagbare LiDAR-laserscanner op een drone en ging op expeditie in de buurt van oude terrassen van de Tairona-cultuur in de Sierra Nevada van Santa Marta. “We moesten de juiste plek vinden. Dicht bij de archeologische vindplaatsen en toch veilig boven het bladerdak”, zegt Felix Dahle. En het is gelukt. De LiDAR-laserscanner maakte een puntenwolk en een gedetailleerd 3D-model van het landschap. “We waren in staat om oude terrassen in de jungle zichtbaar te maken. We ontdekten dat we door het bos heen kunnen scannen als het niet te dicht is, maar sommige gebieden bleven ondoorgrondelijk. We konden ook verschillende vegetatietypen onderscheiden, wat ook van grote waarde kan zijn bij het vinden van onontdekte archeologische vindplaatsen.”

TU Delft jointly wins XPRIZE Rainforest drone competition in Brazil

TU Delft wint gezamenlijk XPRIZE Rainforest competitie in de Amazone, Brazilië Stel je zich voor: snelle en autonome robottechnologie gebruiken voor onderzoek naar de groene en vochtige longen van onze planeet; onze wereldwijde regenwouden. Drones die autonoom eDNA samplers en netten voor in boomtoppen inzetten, brengen de rijke biodiversiteit van deze complexe ecosystemen aan het licht en onthullen de effecten van menselijke activiteiten op de natuur en klimaatverandering. Op 15 november 2024, na vijf jaar intensief onderzoek en competitie, bereikte het ETHBiodivX-team, waarvan ook Luchtvaart- en Ruimtevaartonderzoekers van de TU Delft, Salua Hamaza en Georg Strunck, deel uitmaakten, een opmerkelijke mijlpaal: het winnen van de XPRIZE Rainforest Bonus Prize voor uitmuntende inspanningen bij het gezamenlijk ontwikkelen van inclusieve technologie voor natuurbehoud. Het doel: geautomatiseerde technologie en methoden ontwikkelen om bijna realtime inzichten te krijgen in biodiversiteit - het leveren van noodzakelijke gegevens die kunnen bijdragen aan behoud en beleid, duurzame bio-economieën kunnen ondersteunen en inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, die de belangrijkste beschermers en kennishouders zijn van de tropische regenwoudens op aarde, meer macht kunnen geven. Het ETHBiodivX team, bestaande uit experts in Robotica, eDNA en Data Insights, ging de enorme uitdaging aan om de manier waarop we ecosystemen monitoren te automatiseren en te stroomlijnen. Aan het hoofd van de robotica-afdeling, een samenwerking tussen Universitair Hoofddocent Salua Hamaza van de TU Delft, prof. Stefano Mintchev van de ETH Zürich en prof. Claus Melvad en Toke Thomas Høye, ontwikkelt baanbrekende robotoplossingen om autonoom ecologische en biologische gegevens te verzamelen. “We stonden voor de immense uitdaging om robots in het wild in te zetten - en niet zomaar in een buitenomgeving, maar in een van de meest veeleisende en onbekende: de natte regenwouden. Dit vereiste buitengewone inspanningen om robuustheid en betrouwbaarheid te garanderen, waarbij we de grenzen verlegden van wat de hardware kon bereiken voor autonome gegevensverzameling van beelden, geluiden en eDNA in het Amazonegebied”, zegt universitair hoofddocent Hamaza. “Uiteindelijk zal deze technologie beschikbaar zijn voor inheemse gemeenschappen als hulpmiddel om de voortdurende veranderingen in de biodiversiteit van het bos beter te begrijpen, die de lokale bevolking voorziet van essentiële hulpbronnen zoals voedsel en onderdak.” . . . .

Veiligere en efficiëntere bloedvatbehandelingen door innovatieve kathetertechnologie

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 200 miljoen katheters gebruikt voor de behandeling van vaatziekten zoals hartaandoeningen en slagadervernauwing. Hoewel essentieel, brengt het gebruik van katheters risico’s met zich mee: wrijving tussen de katheter en de vaatwand kan complicaties veroorzaken. Een nieuwe technologie, ontwikkeld door Mostafa Atalla en zijn team, biedt een oplossing. Met één druk op de knop kan de wrijving van de katheter worden aangepast, van maximale grip naar volledige gladheid. Deze innovatie belooft niet alleen veiligere, maar ook efficiëntere endovasculaire procedures mogelijk te maken. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift IEEE. Slimme katheter met instelbare wrijving Het nieuwe katheterprototype is uitgerust met geavanceerde technologie die de wrijving tussen de katheter en vaatwand nauwkeurig reguleert via ultrasone trillingen. Dit mechanisme zet via ultrasone trillingen de dunne vloeistoflaag onder druk waardoor de wrijving dynamisch kan worden aangepast: lage wrijving voor soepele navigatie door bloedvaten en hogere wrijving voor optimale stabiliteit tijdens een procedure. Tests tonen aan dat deze techniek de wrijving op harde oppervlakken met gemiddeld 60% vermindert en op zachte oppervlakken met 11%. Veelbelovende resultaten Bij experimenten op dierlijk aortaweefsel heeft het prototype zijn potentieel bewezen. Deze innovatie kan niet alleen bij vaatbehandelingen worden ingezet, maar mogelijk ook bij andere medische procedures, zoals interventies in de darmen. De onderzoekers zijn nu bezig de technologie verder te ontwikkelen en te testen op bredere toepassingen. Meer informatie Publicatie DOI: 10.1109/TMRB.2024.3464672 Toward Variable-Friction Catheters Using Ultrasonic Lubrication | IEEE Journals & Magazine | IEEE Xplore Mostafa Atalla: m.a.a.atalla@tudelft.nl | Aimee Sakes: a.sakes@tudelft.nl | Michael Wiertlewski: m.wiertlewski@tudelft.nl Wil je een demonstratie bijwonen of in contact komen met een van de onderzoekers neem contact op met: Fien Bosman, persvoorlichter TU Delft Health: f.j.bosman@tudelft.nl/ 0624953733