PRELIFE-consortium ontvangt NWA-subsidie om oorsprong van leven te onderzoeken

Nieuws - 19 november 2024

Het interdisciplinaire onderzoeksconsortium PRELIFE heeft een NWA-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om de oorsprong van leven op Aarde en in het universum te onderzoeken, een van de grootste onopgeloste puzzels van de wetenschap. Het consortium ontvangt €6,7 miljoen om deze vraag te bestuderen en bestaat uit wetenschappers van zestien universiteiten en onderzoeksinstituten in heel Nederland.

PRELIFE brengt astronomie, biologie, aard- en planetaire wetenschappen, computerwetenschappen, natuurkunde, onderwijskunde, scheikunde en wiskunde samen om de vraag aan te pakken: “Hoe en onder welke omstandigheden is leven ontstaan op Aarde, en hoe algemeen zijn deze omstandigheden in het universum?”

Drie onderzoekers van de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft zullen bijdragen aan het beantwoorden van deze vraag en ontvangen financiering voor hun onderzoek binnen dit consortium.

Chemische samenstelling van oceanen aan de rand van ons zonnestelsel


WP 14: Stéphanie Cazaux (TUD), Melissa McClure (LEI), Paul Mason (UU)

Stéphanie Cazaux zal de chemische samenstelling van oceanen aan de rand van ons zonnestelsel onderzoeken. Terwijl veel studies binnen dit consortium zich richten op leven in diepe oceanen op Aarde, kijkt Dr. Cazaux naar vergelijkbare omstandigheden of samenstellingen van oceanen op ijzige manen in ons zonnestelsel, omdat deze kunnen wijzen op de mogelijkheid van leven in dergelijke omgevingen. Deze oceanen liggen verborgen onder een kilometer ijs. Daarom richt dit onderzoek zich op het beter bepalen van de omstandigheden en samenstelling van oceanen op ijzige manen door observatie van hun oppervlakken.


Nieuwe beperkingen voor het lezen van de isotopen- en sporenelementensignaturen van Hadeïsche zirkonen


WP 1: Pieter Vroon (VU), Edgar Steenstra (TUD)

Edgar Steenstra zal zich richten op methoden om Hadeïsche zirkoonkristallen te analyseren—mineralen die essentiële aanwijzingen bevatten over de vroegste geschiedenis van de Aarde. Door middel van innovatieve experimenten en isotopenanalyses streeft zijn werk ernaar om de spoorelementen en isotopenkenmerken van deze oude mineralen bloot te leggen. Dit onderzoek beoogt inzicht te geven in de omstandigheden van de aardkorst tijdens het Hadeïsche tijdperk, een cruciale periode die verband houdt met de oorsprong van leven op Aarde.


Diversiteit van de samenstelling van aardachtige planeten in de bewoonbare zone


WP 12: Nienke van der Marel (LEI), Inga Kamp (RUG), Sijme-Jan Paardekooper (TUD)

Sijme-Jan Paardekooper zal de diversiteit van samenstellingen van Aarde-achtige planeten die zich binnen de bewoonbare zone vormen onderzoeken. Met behulp van geavanceerde planeetvormingsmodellen zal hij een plausibel bereik bepalen voor de samenstelling van deze planeten, met een focus op vluchtige stoffen zoals water en CO2—belangrijke factoren bij het bepalen van het potentieel van een planeet om leven te ondersteunen. Dit onderzoek is gericht op het verfijnen van ons begrip van hoe veelvoorkomend leven zou kunnen zijn in het universum.

Alle drie de onderzoekers zijn enthousiast om deel uit te maken van dit consortium, omdat het betekent dat een breed spectrum van wetenschappers uit verschillende onderzoeksvelden samenwerkt om vanuit diverse invalshoeken de oorsprong van leven te begrijpen.

Meer informatie over alle toegekende projecten, de leden van het PRELIFE consortium en alle 16 work packages is te vinden op de NWO website.