NWO financiering voor flexibele stroomvraag van elektrisch gedreven industrie

Nieuws - 14 november 2024 - Webredactie

NWO financiert twee projecten waarin onderzoek gaat plaatsvinden hoe de stroomvraag van de industrie flexibel gemaakt kan worden. Daarmee sluit het beter aan op het toekomstige energieaanbod. Een van de consortiumprojecten: ‘DEFLAME’ wordt geleid door Machteld van den Broek van de TU Delft.

Zon en wind leveren een variabele hoeveelheid stroom, toch vraagt de huidige industrie een vrij constant vermogen. Om de industrie voor te bereiden op een stroomaanbod met veel zon en wind zijn aanpassingen nodig. Het gaat om zowel technische, economische als sociale aanpassingen die gezamenlijk door kennisinstellingen en bedrijfsleven worden onderzocht in deze twee projecten. Ook is er aandacht voor de drempels die aanpassingen in de weg staan.

Over DEFLAME

DEFLAME staat voor Direct Electrification of industrial heat demand supported by FLexibility At Multiple levels and their Exchanges (DEFLAME). Het project streeft ernaar de Nederlandse procesindustrie, en dan met name de chemische en voedselindustrie, veerkrachtiger en klimaatneutraal te maken door industriële warmte te elektrificeren met flexibiliteitopties. Van den Broek: ‘Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het op- of afschakelen van installaties, opslag van warmte in de ondergrond en/of opslag van elektriciteit in batterijen, zodat de industrie beter kan inspelen op schommelingen in het energienetwerk.’

Dit vereist samenwerking op verschillende niveaus: technologie, fabrieken, clusters en nationale en internationale energiesystemen. DEFLAME richt zich op het wegnemen van obstakels voor de elektrificatie van lage temperatuur warmte (tot 400°C) met efficiënte technologie. ‘Dit wordt bij heel veel processen ingezet. Warmte is nodig om ervoor te zorgen dat de juiste chemische reacties plaatsvinden, maar ook bij het drogen, distilleren en verdampen is warmte nodig. In het kristallisatieproces om suiker te maken van bieten bijvoorbeeld, of bij de winning van zout’, legt Van den Broek uit.

Bij kristallisatieprocessen kan bijvoorbeeld mechanische damprecompressie gebruikt worden. In dit proces worden de dampen door een elektrisch bediende compressor samengeperst en opnieuw gebruikt om de verdamper te verwarmen. ‘Dat bespaart energie, omdat je restwarmte gebruikt en de elektriciteit kan schoon worden opgewekt. Met zon en wind heb je, anders dan met gas, een variabel stroomaanbod. Als je de industrie wilt elektrificeren moeten bedrijven en de technologie daar flexibel op kunnen inspelen, door bijvoorbeeld als cluster warmte op te slaan of flexibiliteit in te bouwen in het elektriciteitssysteem.’ DEFLAME gaat vanuit verschillende niveaus en interdisciplinair strategieën en regelingen ontwikkelen om deze oplossingen mogelijk te maken. Van den Broek: “Ik kijk ernaar uit om samen met de partners een belangrijke stap te zetten om elektrificatie van de industrie in Nederland te bevorderen.  Dit is een essentieel onderdeel van de energietransitie”

Consortium partners

Partners in het consortium zijn: AtlasCopco, Cosun, ISPT, Nobian, Oranje Wind Power II C.V./RWE, Smart Port, Stedin, Tennet, TNO, TU Delft en TU Eindhoven.

Lees het NWO nieuwsbericht.