Filter results

9845 resultaten

Organochlorides Mediate Oxidation Reactions Induced by Low Dose Ionizing Radiation

In cancer treatment, there exists an acute need to deliver drugs exclusively at the tumor site. This necessity arises from the adverse side effects associated with systemic treatments and the potential utilization of highly cytotoxic drugs. The use of ionizing radiation to trigger the release of chemotherapeutic drugs holds great promise in this regard, both to achieve local, targeted release as well as in the context of combined radiotherapy-chemotherapy approaches. However, a substantial challenge persists across these methodologies: the inherent insensitivity of molecular processes to ionizing radiation at clinically relevant radiation doses. In simpler terms, inducing selective breaking or making of chemical bonds -essential for drug release or activation- is exceedingly difficult at low radiation doses. To date, only a handful of highly specific methods have been reported. In a collaborative project with prof. Antonia Denkova (RST), where we discovered that certain organochloride compounds significantly amplify radiation-induced oxidation, this can be used to initiate release and activation of drugs. Remarkably, our method already demonstrates efficacy with a mere 4 Gy dose of gamma or X-rays, well within the confines of standard clinical radiotherapy doses. J. Liu, T. G. Brevé, B. Xu, P.-L. Hagedoorn, A.G. Denkova, R. Eelkema Abstract The controlled release of drugs using local ionizing radiation presents a promising approach for targeted cancer treatment, particularly when applied in concurrent radio-chemotherapy. In these approaches, radiation-generated reactive species often play an important role. However, the reactive species that can be used to trigger release have low yield and lack selectivity. Here, we demonstrate the generation of highly oxidative species when aqueous solutions containing low concentrations of organochlorides (such as chloroform) are irradiated with ionizing radiation at therapeutically relevant doses. These reactive species were identified as peroxyl radicals, which formed in a reaction cascade between organochlorides and aqueous electrons. We employed stilbene-based probes to investigate the oxidation process, showing double bond oxidation and cleavage. To translate this reactivity into a radiation-sensitive material, we have synthesized a micelle forming amphiphilic block copolymer that has stilbene as the linker between two blocks. Upon exposure to ionizing radiation, the oxidation of stilbene led to the cleavage of the polymer, which induces the dissociation of the block-copolymer micelles and the release of loaded drugs. Dr. Rienk Eelkema Read the publication

13-17 mei | Week van Exhale: Een week vol workshops en evenementen over intimiteit en relaties

Een week vol events en activiteiten rondom sociale connectie en ontspanning! Bij Exhale vinden vier keer per jaar zogenaamde Exhale Weken plaats: een week vol events en activiteiten rondom sociale connectie en ontspanning! De tweede Exhale Week vindt plaats van 13 tot 17 mei en nodigt je uit om intimiteit en relaties te verkennen tijdens een week vol open, eerlijke en leerzame evenementen en workshops. Alleen al praten over persoonlijke relaties en intimiteit kan lastig zijn, laat staan het in de praktijk brengen. Deze Exhale Week gaat over de diepe, vaak onuitgesproken thema’s rondom liefde, relaties, intimiteit en alles daartussenin . Om ons daarbij te helpen, hebben we samen met experts een gevarieerd programma samengesteld. Tijdens deze Exhale Week kun je kiezen uit een paneldiscussie en gesprekken met deskundigen op het gebied van psychologie en relaties, een acro-yoga workshop, een Drink & Draw kunstles over zelfportretten, Tarotlezingen en nog veel meer. En natuurlijk zijn er foodtrucks en drankjes! Programma & registreren Je kunt los deelnemen aan ieder onderdeel van de Exhale Week en je hebt hiervoor geen X-abonnement nodig . Het volledige programma is te bekijken op de website van Exhale . Bij sommige evenementen kun je zonder registratie binnenlopen en voor een aantal is een aanmelding vooral wel nodig. Wil je je aanmelden? Ook dat kan op de website ! Buiten de Exhale Weeks Buiten de vier Exhale Weeks omvat het programma tweewekelijkse evenementen en workshops. De Living Room is voor alle studenten van TU Delft elke dag geopend vanaf 12.00 uur en de Creative Studio is elke avond geopend vanaf 17.00 uur. Ook hiervoor is geen X-abonnement nodig. Over Exhale Exhale, a social living room powered by X, heeft een divers programma van workshops, evenementen en samenkomsten met als doel het faciliteren en ondersteunen van sociale verbinding, creativiteit en ontspanning. Vanaf 22 januari is Exhale zeven dagen per week geopend (ma-vr 12.00-22.30, za-zo 17.00-22.30) voor alle studenten van de TU Delft om gebruik te maken van de ruimte om te ontspannen, rond te hangen en op te laden.

Half Height Horizontal

Oude nederzettingen in Colombia traceren met remote sensing

Een team van de LDE -alliantie (Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam) vroeg zich af of het mogelijk is om met remote sensing-technieken te speuren naar tekenen van oude nederzettingen in de jungle. Voor een expeditie in een dichtbegroeid bos in Colombia sloeg het team, waaronder remote sensing expert Felix Dahle van de TU Delft, de handen ineen met archeologen en drone-experts uit Colombia. In bergachtige bossen zijn drones een betaalbare oplossing om het gebied in kaart te brengen. Vanaf de grond zijn de locaties vaak slecht of niet toegankelijk. Een LiDAR-laserscanner heeft zijn waarde al bewezen in kustwaarnemingen , maar de vraag was of LiDAR de dichte boomtoppen kon omzeilen. Bomen reflecteren de laser, dus het was cruciaal om dichtbij te vliegen zodat de laser zijn weg door het bladerdek kon vinden. Het team monteerde een draagbare LiDAR-laserscanner op een drone en ging op expeditie in de buurt van oude terrassen van de Tairona-cultuur in de Sierra Nevada van Santa Marta. “We moesten de juiste plek vinden. Dicht bij de archeologische vindplaatsen en toch veilig boven het bladerdak”, zegt Felix Dahle. En het is gelukt. De LiDAR-laserscanner maakte een puntenwolk en een gedetailleerd 3D-model van het landschap. “We waren in staat om oude terrassen in de jungle zichtbaar te maken. We ontdekten dat we door het bos heen kunnen scannen als het niet te dicht is, maar sommige gebieden bleven ondoorgrondelijk. We konden ook verschillende vegetatietypen onderscheiden, wat ook van grote waarde kan zijn bij het vinden van onontdekte archeologische vindplaatsen.”

TU Delft jointly wins XPRIZE Rainforest drone competition in Brazil

TU Delft wint gezamenlijk XPRIZE Rainforest competitie in de Amazone, Brazilië Stel je zich voor: snelle en autonome robottechnologie gebruiken voor onderzoek naar de groene en vochtige longen van onze planeet; onze wereldwijde regenwouden. Drones die autonoom eDNA samplers en netten voor in boomtoppen inzetten, brengen de rijke biodiversiteit van deze complexe ecosystemen aan het licht en onthullen de effecten van menselijke activiteiten op de natuur en klimaatverandering. Op 15 november 2024, na vijf jaar intensief onderzoek en competitie, bereikte het ETHBiodivX-team, waarvan ook Luchtvaart- en Ruimtevaartonderzoekers van de TU Delft, Salua Hamaza en Georg Strunck, deel uitmaakten, een opmerkelijke mijlpaal: het winnen van de XPRIZE Rainforest Bonus Prize voor uitmuntende inspanningen bij het gezamenlijk ontwikkelen van inclusieve technologie voor natuurbehoud. Het doel: geautomatiseerde technologie en methoden ontwikkelen om bijna realtime inzichten te krijgen in biodiversiteit - het leveren van noodzakelijke gegevens die kunnen bijdragen aan behoud en beleid, duurzame bio-economieën kunnen ondersteunen en inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, die de belangrijkste beschermers en kennishouders zijn van de tropische regenwoudens op aarde, meer macht kunnen geven. Het ETHBiodivX team, bestaande uit experts in Robotica, eDNA en Data Insights, ging de enorme uitdaging aan om de manier waarop we ecosystemen monitoren te automatiseren en te stroomlijnen. Aan het hoofd van de robotica-afdeling, een samenwerking tussen Universitair Hoofddocent Salua Hamaza van de TU Delft, prof. Stefano Mintchev van de ETH Zürich en prof. Claus Melvad en Toke Thomas Høye, ontwikkelt baanbrekende robotoplossingen om autonoom ecologische en biologische gegevens te verzamelen. “We stonden voor de immense uitdaging om robots in het wild in te zetten - en niet zomaar in een buitenomgeving, maar in een van de meest veeleisende en onbekende: de natte regenwouden. Dit vereiste buitengewone inspanningen om robuustheid en betrouwbaarheid te garanderen, waarbij we de grenzen verlegden van wat de hardware kon bereiken voor autonome gegevensverzameling van beelden, geluiden en eDNA in het Amazonegebied”, zegt universitair hoofddocent Hamaza. “Uiteindelijk zal deze technologie beschikbaar zijn voor inheemse gemeenschappen als hulpmiddel om de voortdurende veranderingen in de biodiversiteit van het bos beter te begrijpen, die de lokale bevolking voorziet van essentiële hulpbronnen zoals voedsel en onderdak.” . . . .

Veiligere en efficiëntere bloedvatbehandelingen door innovatieve kathetertechnologie

Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 200 miljoen katheters gebruikt voor de behandeling van vaatziekten zoals hartaandoeningen en slagadervernauwing. Hoewel essentieel, brengt het gebruik van katheters risico’s met zich mee: wrijving tussen de katheter en de vaatwand kan complicaties veroorzaken. Een nieuwe technologie, ontwikkeld door Mostafa Atalla en zijn team, biedt een oplossing. Met één druk op de knop kan de wrijving van de katheter worden aangepast, van maximale grip naar volledige gladheid. Deze innovatie belooft niet alleen veiligere, maar ook efficiëntere endovasculaire procedures mogelijk te maken. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift IEEE. Slimme katheter met instelbare wrijving Het nieuwe katheterprototype is uitgerust met geavanceerde technologie die de wrijving tussen de katheter en vaatwand nauwkeurig reguleert via ultrasone trillingen. Dit mechanisme zet via ultrasone trillingen de dunne vloeistoflaag onder druk waardoor de wrijving dynamisch kan worden aangepast: lage wrijving voor soepele navigatie door bloedvaten en hogere wrijving voor optimale stabiliteit tijdens een procedure. Tests tonen aan dat deze techniek de wrijving op harde oppervlakken met gemiddeld 60% vermindert en op zachte oppervlakken met 11%. Veelbelovende resultaten Bij experimenten op dierlijk aortaweefsel heeft het prototype zijn potentieel bewezen. Deze innovatie kan niet alleen bij vaatbehandelingen worden ingezet, maar mogelijk ook bij andere medische procedures, zoals interventies in de darmen. De onderzoekers zijn nu bezig de technologie verder te ontwikkelen en te testen op bredere toepassingen. Meer informatie Publicatie DOI: 10.1109/TMRB.2024.3464672 Toward Variable-Friction Catheters Using Ultrasonic Lubrication | IEEE Journals & Magazine | IEEE Xplore Mostafa Atalla: m.a.a.atalla@tudelft.nl | Aimee Sakes: a.sakes@tudelft.nl | Michael Wiertlewski: m.wiertlewski@tudelft.nl Wil je een demonstratie bijwonen of in contact komen met een van de onderzoekers neem contact op met: Fien Bosman, persvoorlichter TU Delft Health: f.j.bosman@tudelft.nl/ 0624953733