TBM wetenschappers in de media

Ontdek de recente media-aandacht die het impactvolle onderzoek en de deskundige perspectieven van de Faculteit Technologie, Beleid en Management van de Technische Universiteit Delft belichten. Duik in artikelen, interviews en features die innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen belichten.

53521 resultaten

10 mei 2019

Rolf van Wegberg in Trouw over darknet

Rolf van Wegberg in Trouw over darknet

De politie heeft opnieuw een zwarte markt op het darknet opgerold. Handelaren lijken het langzaamaan beu te worden en beginnen eigen winkels. Rolf van Wegberg, die bij TU Delft en onderzoeksorganisatie TNO onderzoek doet naar het darknet, noemt de internationale politieactie geen ‘knockout’ voor de online drugshandel, maar wel een klap.

10 mei 2019

Marc de Vries in Reformatisch Dagblad over bezinning in techniek

Marc de Vries in Reformatisch Dagblad over bezinning in techniek

Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Als individu is het onmogelijk om de ontwikkelingen bij te benen. Omdat techniek nooit neutraal is, is bezinning nodig, zegt onder andere Marc de Vries, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de TU Delft.

10 mei 2019

Michel van Eeten in NEMO Kennislink over cyberveiligheid van patienten

Michel van Eeten in NEMO Kennislink over cyberveiligheid van patienten

Zijn ziekenhuizen en medische apparaten voldoende beschermd tegen hackers? Sommige experts menen van niet. Hospitalen zijn kwetsbaar voor hacks en virussen. Dat komt onder meer doordat het lastig is om medische apparaten te beveiligen. “Het grootste deel daarvan is door bedrijven ontwikkeld die weinig van beveiliging weten”, zegt hoogleraar cybersecurity Michel van Eeten (TU Delft).

09 mei 2019

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over kinderen die ontwerpen voor kinderen

Marc de Vries in Reformatorisch Dagblad over kinderen die ontwerpen voor kinderen

Kunnen kinderen ontwerpen? Kunnen kinderen voor andere kinderen ontwerpen? Kunnen ontwerpers samen met kinderen ontwerpen? Waarom zouden dit relevante vragen zijn? Het project ”Co-design with kids”, dat aan de Technische Universiteit Delft wordt uitgevoerd, houdt zich met zulke vragen bezig zegt Marc de Vries, bijzonder hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan de TU Delft.

09 mei 2019

Bert van Wee in diverse media over road-pricing

Bert van Wee in diverse media over road-pricing

The growing electric car fleet will automatically lead to road-pricing in the future. That’s the conclusion of the 40-year jubilee conference of BIVEC, a group of mobility researchers from Benelux universities, held in Brussels on Wednesday. “Citizens and politicians will claim it’s unfair that a growing number of electric car drivers no longer pay via the excise on fossil fuels”, says professor Bert van Wee from the Technical University Delft. “And that money pit will have to be filled some way or another.”

07 mei 2019

Bert van Wee op RTLz.nl over elektrische auto's laden

Bert van Wee op RTLz.nl over elektrische auto's laden

Geleidelijk aan stijgt het aantal elektrische auto's dat in Nederland rond rijdt, maar waar gaan we laden? Dat is van meerdere factoren afhankelijk, zoals de prijs van elektriciteit gedurende de dag en hoe snel batterijen goedkoper worden. Zeker als je thuis zonnepanelen hebt, is thuis opladen goedkoper dan naar een snellaadstation gaan, zegt Bert van Wee, professor transportbeleid aan de TU Delft.

06 mei 2019

Bert van Wee in de Telegraaf over kanaaltunnel

Bert van Wee in de Telegraaf over kanaaltunnel

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Kanaaltunnel tussen Calais en Folkestone werd geopend. Uiteindelijk waren de kosten twee keer zo hoog als begroot, een slordige vijftien miljard euro. „De baten vielen echter tegen, doordat de ferry’s en vliegmaatschappijen zich de kaas niet zo makkelijk van het brood lieten eten. Zij verlaagden direct hun ticketprijzen, waardoor de tunneltreinen jaren verlies maakten. Ook de enorme schuldenlast bleef Eurotunnel heel lang parten spelen”, zegt vervoersprofessor Bert van Wee van TU Delft.

05 mei 2019

Seda Gürses op NOS.nl over facebook en nepnieuws

Veertig medewerkers in het Facebook-verkiezingscentrum moeten ervoor zorgen dat nepnieuws en andere vormen van verkiezingsbeïnvloeding in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement zo snel mogelijk worden opgemerkt en ingedamd. Maar zijn deze maatregelen voldoende? "Alles wat Facebook doet tegen nepnieuws en verkiezingsmanipulatie verandert weinig aan de manier waarop het netwerk zelf zaken doet. Zo laten ze externe organisaties nieuwsberichten factchecken en wijzen ze telkens naar anderen, zoals de makers en verspreiders van nepnieuws." Facebook kijkt niet naar zijn eigen rol in het probleem, vindt Seda Gürses, onderzoeker naar ict-systemen aan de TU Delft.

03 mei 2019

Bert van Wee in diverse media over kosten van elektrisch rijden

Bert van Wee in diverse media over kosten van elektrisch rijden

Amsterdam wil alleen nog elektrische auto's in de stad in 2030. Zijn de elektrische auto's dan betaalbaar? Er zal veel steun van de overheid nodig zijn om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft waarschuwt dat autofabrikanten nauwelijks verdienen aan elektrische auto's, het is nog een niche met veel ontwikkelkosten en geen echte massaproductie. Als zij besluiten om wel een winstmarge te pakken, worden de accu-auto's weer duurder.

03 mei 2019

Bert van Wee op EenVandaag.nl over verkeersongelukken

Bert van Wee op EenVandaag.nl over verkeersongelukken

De afgelopen 30 jaar nam het aantal verkeersdoden af, maar 2018 wordt gekenmerkt door grootste toename sinds 1989. Een verklaring voor de sterke stijging van het aantal verkeersdoden is er niet. Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee ziet een mogelijke antwoord in afleiding: appen achter het stuur, je navigatie bedienen of bellen op de fiets. Uit onderzoeken blijkt dat het tien keer zo gevaarlijk is als gewoon rijden.