Nieuws Bachelorvernieuwing
POW - Oostserre wordt tijdelijk woonkamer
Ontspannen met een boek in een luie stoel of op de bank, leeslampje aan en kopje thee erbij, een spelletje doen met medestudenten en docenten in de woonkamer. De open haard brandt nog net niet. Vanaf dinsdag 5 tot en met donderdag 7 november is de Oostserre het centrale punt voor de Persoonlijke Ontwikkelingsweken (POW) voor onze Bachelor studenten. Kristel Aalbers, programma coördinator POW, vertelt waarvoor deze reflectiedagen zijn bedoeld.
Kristel Aalbers: “Ikzelf vind het na een drukke periode altijd fijn om in de tuin te werken of het huis op te ruimen, dan orden ik naast de tuin en het huis ook meteen m’n gedachten en ontstaan er de beste plannen. De POW biedt precies dat: ruimte om na te denken over hoe je de afgelopen periode ervaren hebt en ook tijd om na te denken en te dagdromen over hoe je je wilt ontwikkelen. Het POW-notitieboekje met de OntWikkel en de grote variëteit aan interessante en leuke activiteiten die we tijdens de POW organiseren helpen daarbij.”
Reflectie en ontwikkeling
In de Bachelor vernieuwing is de introductie van de POW misschien wel de meest in het oog springende verandering. Een week voor studenten waarin het ‘doorhollen’ in het onderwijsjaar even wordt onderbroken.
Het was een van de meest gehoorde ‘opmerkingen’ van studenten. Altijd maar ‘door door door’ en geen tijd voor ontspanning, reflectie of persoonlijke verdieping. Tijdens de Persoonlijke OntwikkelingsWeek / POW blikken studenten terug op de afgelopen onderwijsperiode, maar zij blikken ook vooruit. Hierbij kunnen zij zelf bepalen waar zij behoefte aan hebben voor hun persoonlijke ontwikkeling.
Scala aan activiteiten binnen en buiten
Kristel: “Tijdens de POW is er ontzettend veel te doen op allerlei vlakken: van creatief tot sportief, alleen of samen, op Bouwkunde, buiten of juist thuis, met activiteiten die je blik verbreden of op een specifiek onderwerp verdiepen.” Op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen studenten in de tot POW-woonkamer omgetoverde Oostserre elkaar en docenten ontmoeten. Ze kunnen hier werken aan hun digi-skills, podcasts luisteren of ‘boekwurmen’. Er zijn plekken om te lezen, luisteren, bewegen en te dagdromen met een koekje bij de thee of koffie. Ook kunnen studenten hier een inspirerende, interactieve sessie bijwonen met als titel BK OPEN met Catherine Koekoek, curator bij de Architecture Biënnale Rotterdam. Verder zijn er workshops te volgen, bijvoorbeeld over filosofie en taal, of improvisatie. En natuurlijk kunnen studenten zich oriënteren op mogelijke minoren, studeren in het buitenland en masterprogramma’s.
Er is een beslisboom ontwikkeld die studenten helpt om te bepalen welk soort activiteiten bij hen past.
Kristel Aalbers
“Het zou niet oké zijn om alleen een binnenprogramma te hebben en zo is er ook met inzet van veel collega’s en externen voor studenten die daar behoefte aan hebben een buitenprogramma,” vertelt Kristel. Dus ook aan buitenactiviteiten is er volop te kiezen: een wandeltocht in Midden-Delfland met ‘wandelprofessor’ Zef Hemel, snoeien en planten in het living lab productiebos van de TU Delft samen met Peter de Jong of flink knallen op de racefiets?
Kristel: “Er is een beslisboom ontwikkeld die studenten helpt om te bepalen welk soort activiteiten bij hen past. Ook hangen er net als bij een festival, programmaposters in de woonkamer.” Het complete activiteitenoverzicht is vinden op Brightspace.
De POW-activiteiten die we aanbieden zijn voor alle bachelor Bouwkunde studenten. Voor sommige activiteiten wordt vooraf ingetekend, voor andere activiteiten geldt dat niet en hanteren we het ‘first come, first serve’ principe. De POW-woonkamer en de BK OPEN sessies zijn voor iedereen toegankelijk, dus: voel je welkom!
Rol van docenten bij POW
Het dubbele doel van de POW is meer lucht in het onderwijsprogramma voor zowel studenten als docenten en meer tijd en ruimte voor reflectie. Daarom zijn week 1.10 en week 3.10 roostervrije weken waarin studenten nadenken over wie ze zijn en hoe ze zich willen ontwikkelen, wat ze daarvoor nodig hebben en hoe ze dat combineren met de vakken die ze volgen.
Docenten die lesgeven in de bachelor Bouwkunde hebben tijdens de docenteninstructies ook allemaal een POW-notitieboekje met OntWikkel en een toelichting op de POW ontvangen. “Hen is gevraagd bij de eerste sessie van een vak na de POW niet alleen de leerdoelen van het vak te bespreken, maar ook de studenten te bevragen wat de leervraag is die zij tijdens de POW voor zichzelf opgesteld hebben. Zo wordt besproken of de leerdoelen van het vak en leervragen van de studenten samengaan,” aldus Kristel.
Ook studenten vanuit OC, Stylos en FSR waren betrokken bij de vormgeving van POW. In een eerder interview antwoorden Sophie de Kruijf op de vraag waar ze het meeste naar uitkijkt: “Reflectie vind ik erg belangrijk. Want waar sta ik voor? Wie ben ik als ontwerper? Wat wil ik toevoegen? In het huidige curriculum is daar weinig of pas laat aandacht voor.” Bodil Bary: “Ik ben een voorstander van meer lucht in het curriculum, zodat ik skills kan leren waar ik normaal geen tijd voor heb, maar die ik wel nodig heb om de bachelor goed te voltooien. Bijvoorbeeld door te leren hoe ik het beste een portfolio maak.”
Meer informatie
Benieuwd naar het programma van de eerste POW in week 1.10 (5 tot 7 november)? Het complete activiteitenoverzicht is, naast alle andere informatie, te vinden op de speciale Brightspace pagina.
Kristel Aalbers (Urbanism) is facultair programma coördinator POW. Vragen? Mail naar pow-bk@tudelft.nl.
Meer weten over de Bachelorvernieuwing en eerder geplaatste artikelen en interviews lezen, kijk dan bij: Student portal
-
September 2024
Dit academisch jaar zijn alle Bachelor studenten gestart in de vernieuwde Bacheloropleiding en hebben zij ook de opnieuw ingerichte zolder aan de oostzijde in gebruik genomen.
Twee jaar lang heeft een groot team van docenten, studenten en medewerkers gewerkt aan de ontwikkeling van het vernieuwde bachelorprogramma. Met de doelen: meer 'lucht' in het onderwijs en daardoor minder werkdruk voor studenten en docenten, het versterken van de academische houding, het actualiseren van de inhoud en het actualiseren van de didactiek. Op 2 september startten zo’n 1400 studenten in de vernieuwde bacheloropleiding.
Persoonlijke Ontwikkelingsweken (POW)
Tijdens de introductie van het nieuwe programma maakten de studenten ook kennis met de Persoonlijke Ontwikkelingsweken (POW), waar ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling. Elke student kreeg het POW-notitieboekje met OntWikkel overhandigd. De OntWikkel bevat vragen die de studenten helpen bij het reflecteren op hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het POW-notitieboekje biedt ruimte voor het noteren en schetsen van hun persoonlijke routekaart die hen brengt naar wie ze straks - als ze de bachelor Bouwkunde afronden - willen zijn.
Evaluatie
Zo’n grote curriculumverandering gaat niet zonder evaluatie. Opleidingsdirecteur Bachelor Leo van den Burg, ondersteund door team onderwijsadvies en onderzoeker Erna Engelbrecht werken aan een evaluatieplan. “We gaan de vernieuwing op zowel module- als programmaniveau evalueren. Hiertoe zetten wij komend jaar onder anderen studenten- en docentenpanels in.” aldus Leo.
Studio’s
De zolder aan de oostzijde van het gebouw is tijdens de zomer ook aangepast. Deze ruimte staat nu volledig ter beschikking van het Bacheloronderwijs. De tafelschikking is aangepast om ruimte te maken voor het groeiende aantal studenten. Op de hoge kasten tussen de tafels worden binnenkort akoestische houten panelen geplaats om de akoestiek en presentatiemogelijkheden te verbeteren. Op termijn komt ook een aantal VR-voorzieningen. Ook hier wordt de komende tijd goed gemonitord of de aanpassingen het gewenste effect hebben.
-
23 mei 2024
Sinds 2022 is een groot aantal studenten, docenten en onderwijs- en studieadviseurs betrokken geweest bij de ontwikkeling van vernieuwde leerlijnen en modules, om de vier doelstellingen van de bachelorvernieuwing te verwezenlijken: minder werkdruk, academischer houding, actuelere inhoud en actuelere didactiek. Wat zijn de grootste vernieuwingen?
Persoonlijke-Ontwikkelingsweken (POW) voor persoonlijke en professionele ontwikkeling
Persoonlijke-Ontwikkelingsweken (POW) worden geïntroduceerd in het curriculum aan het einde van het eerste en derde kwartaal, wanneer de werkdruk het hoogst is. De POW heeft twee doelen: momenten van rust in het curriculum bieden en ruimte voor reflectie op persoonlijke ontwikkeling creëren. Studenten zullen reflecteren op het onderwijs van het kwartaal waarmee wordt afgesloten, en vooruitkijken naar het volgende kwartaal, aan de hand van gerichte ontwikkelingsvragen. In de POW worden ondersteunende, vrijwillige activiteiten aangeboden, met als doel inspiratie, contemplatie en perspectief, maar studenten kunnen deze doelen ook buiten de faculteit bereiken. Tot onze vreugde heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap budget verstrekt voor deze nieuwe ontwikkeling. Kristel Aalbers is de coördinator van de POW.
Kristel Aalbers, coördinator van de POW.Aparte toetsweken voor presentaties en tentamens
Een belangrijk onderdeel van de vernieuwde bachelor is de introductie van een toetsweek (T-week) aan het eind van elk kwartaal. Hierin vinden op maandag en dinsdag de eindpresentaties van de ontwerpmodules plaats, gevolgd door eventuele tentamens en hertentamens. Het voordeel hiervan is dat (her)tentamens nu niet meer op willekeurige plekken in het curriculum opduiken en ander onderwijs storen. Het is nu voor iedereen duidelijk wanneer een module wordt getoetst. Dit betekent wel dat studenten hiermee goed rekening moeten houden in hun studieplanning. Een compleet overzicht van alle toetsmomenten zal voor aanvang van het nieuwe studiejaar worden gepubliceerd op de BK Studentenportal. Op vrijdag hebben ontwerpmodules een reflectiemiddag zodat studenten en docenten feedback kunnen uitwisselen.
Een nieuwe leerlijn Wetenschap en Vaardigheden (WV)
Deze nieuwe leerlijn, met Vincent Gruis en Claudiu Forgaci als trekkers, combineert de huidige leerlijnen OV 'Overdracht en vorm' en AC 'Academische vaardigheden' met elk drie modules van 5 EC, om wetenschappelijke principes eerder in het curriculum aan te pakken en ze te koppelen aan specifieke vaardigheden. Met zes modules van 5 EC draait WV om de relatie tussen onderzoek en ontwerpen, geleid door drie kernelementen: onderzoek, reflectie en communicatie. Het biedt belangrijke academische theorieën, methoden, technieken zoals handtekenen en vormstudie, schrijf-, communicatie- en digitale vaardigheden, en stelt studenten in staat kritisch te reflecteren op hun eigen positie.
Meer keuzevrijheid in het laatste semester, het Bachelor Eindproject (BEP)
In dit afsluitende semester worden vier verschillende modules in samenhang gegeven: een Integraal Ontwerpproject van een semester lang (IOP1, de opvolger van de huidige ON5, gevolgd door IOP2, de opvolger van de huidige ON6); de techniekmodule TE5 (het komende jaar naast de module MA3) en de wetenschappelijke module WV6 (de opvolger van de huidige AC3).
Een belangrijk principe in het BEP is keuzevrijheid. Dit is een langgekoesterde wens van studenten en docenten en past binnen het streven van het versterken van het academisch karakter van de opleiding, waarin binnen kaders verschillende studiepaden of accenten mogelijk zijn. In het BEP worden meerdere keuzeopties aangeboden. In IOP1 kan de student de rol kiezen in de managementgame. In IOP2 heeft de student de keus uit drie verschillende varianten op dezelfde ontwerpopgave waar architectuur en techniek centraal staan. De variant bepaalt vanuit welke invalshoek het ontwerp(proces) wordt aangevlogen.
De drie varianten zijn:
Materiële impact & Bio-based bouwen
Publieke ruimte & Watermanagement/biodiversiteit
Hergebruik & Transformatie
Alle varianten worden beoordeeld aan de hand van dezelfde leerdoelen en waarborgen daarmee de eindtermen van de bachelor. Hierdoor geven alle varianten toegang tot de verschillende masterprogramma’s van onze faculteit.Overgang
Om ervoor te zorgen dat studenten geen extra vertraging oplopen of kennis mislopen zullen de modules WV4 en MA3 extra worden aangeboden in het komende jaar van de vernieuwde bachelor 2024-2025.
Een uitgebreide overgangs- en herkansingsregeling inclusief een aangepast curriculumschema voor het overgangsjaar 2024-2025, is gepubliceerd op het BK Studentenportal.Hoe verder?
In september 2024 gaat de vernieuwde bachelor van start. Toch zal de ontwikkeling niet stoppen, aangezien er voortdurend geëvalueerd zal worden om de bachelor te blijven ontwikkelen.
Meer informatie
Meer informatie over waarom de bachelor wordt vernieuwd vind je op het BK Studentenportal. Daar vind je ook de overgangs- en herkansingsregeling, zodat je kunt bekijken wat de vernieuwing voor jou betekent.
-
19 februari 2024
Na feedbackrondes langs de afdelingen, de Opleidingscommissies, de Facultaire Studentenraad en het Management Team, heeft de decaan van onze faculteit op 15 februari het curriculumbesluit 2024-2025 vastgesteld. Onderdeel daarvan is dat de vernieuwde bachelor Bouwkunde vanaf september 2024 definitief van start gaat. In de komende maanden worden de modules en lesmaterialen verder uitgewerkt en goed op elkaar aangesloten. In deze update delen twee nauw betrokken collega’s, Peter de Jong en Leonie Zijlstra en praktijkdocent Suzana Milinović, hun visie en ervaringen.
Peter de Jong is docent en modulecoördinator van ON5 en (docent)voorzitter van de Opleidingscommissie Bouwkunde (OC). Leonie Zijlstra is Onderwijscoördinator bachelor en ze geeft leiding aan team Organisatie van de bachelorvernieuwing. Suzana Milinović begeleidt als praktijkdocent eerste- en tweedejaars studenten en schakelstudenten in ontwerpvakken.
Hoe kijken jullie aan tegen vernieuwde bachelor?
Peter: “Ik ben nu ruim acht jaar docent en modulecoördinator ON5. Ik zie dat in de loop van de jaren steeds meer inhoud aan de bachelor is toegevoegd. Ik vind het dus gezond dat we eens in de zoveel tijd kijken wat er uit kan en dat we ons zelf afvragen hoe we weer tot de essentie komen. Meer maakt het namelijk niet helder.” Suzana kijkt uit naar de vernieuwde bachelor: “Het kan immers altijd beter.” Al erkent ze wel dat het in het begin van een verandering altijd even wennen is. “Het is aftasten hoe ik mijzelf erin kan vinden. Ik ga mij goed inlezen. Ook wil ik ademruimte creëren, door bij mijn studenten aan te geven dat ik het vak voor het eerst geef. En dat het mogelijk is dat ik soms een antwoord niet direct paraat heb.” Volgens Peter is het belangrijk om de vernieuwde bachelor regelmatig te evalueren: wat gaat goed en wat kan beter? Worden de beoogde doelen ook behaald en waar is bijsturing nodig? Peter: “We moeten het niet zien als een plan dat nu voor tien jaar vast staat, maar als een eerste stap richting een verbeterd curriculum. Het is mijn wens dat we met z’n allen als één faculteit opereren en iedereen zich als een bachelordocent ziet. De bachelor vind ik het mooiste moment om te onderwijzen”.
Er is veel ontwikkeld. Hoe stemmen we dat op elkaar af?Sinds januari 2024 is het projectteam met fase 3 gestart, waar de modules in detail worden uitgewerkt. De afstemming tussen de coördinatoren van modules in hetzelfde kwartaal is daarbij heel belangrijk. Doel is de modules zo op elkaar af te stemmen dat het kwartaal één geheel wordt. Het verlagen van de werkdruk voor zowel studenten als docenten is daarbij een belangrijke randvoorwaarde. Leonie: “Op dit moment kijken we met team Organisatie of alle innovatieve onderwijsplannen organisatorisch ook mogelijk zijn. Het is nog wel een grote puzzel om de wensen voor de vernieuwde modules, de beschikbare ruimtes, de docentenuren en alle softwaresystemen op elkaar aan te sluiten. Uiteindelijk moet het één grote integrale onderwijsplanning worden.” Peter: “Doordat je met modules uit hetzelfde kwartaal producten van studenten op elkaar afstemt, kan ook de werkdruk voor studenten worden verlicht. Studenten krijgen een beter beeld van wat ze precies doen en hoe dit past in het grotere geheel. Het verlagen van de werkdruk vind ik echt een enorme verbetering.” Suzana: “Dat modules meer met elkaar worden verweven is voor mij een droom. Ik wil graag duidelijk maken hoe verschillende gebieden elkaar raken. En dat is niet alleen fijn voor de docenten.”
Hoe verder met de bachelorvernieuwing?Leonie: “Nu het curriculumbesluit is vastgesteld, liggen ook de herkansingsregeling en overgangsregeling definitief vast. Deze regelingen maken de overgang voor studenten zo soepel mogelijk.” In de komende maanden worden de Studiegids en Brightspacepagina’s gevuld. Tijdens de onderwijsmiddag op 27 februari vertellen Directeur Onderwijs MaartenJan Hoekstra en bachelorcoördinator Leo van den Burg meer over de vernieuwde bachelor. Ook nemen we de tijd voor vragen en suggesties van (praktijk)docenten: wat hebben zij nodig, bijvoorbeeld qua workshops, om de vernieuwde bachelor tot een succes te maken?
Meer informatieMeer informatie over de bachelorvernieuwing vind je op de BK Studentenportal. Her vind je ook de overgangs- en herkansingsregelingen, zodat je kunt bekijken wat de vernieuwing voor jou betekent.
-
14 december 2023
Nieuw in het vernieuwde bachelorprogramma van 2024-2025 is de introductie van de persoonlijke-ontwikkelingsweken (POW), waarin studenten - en docenten - meer ruimte krijgen voor rust en reflectie. In deze update over de bachelorvernieuwing geven collega’s Nina en Milou en studenten Sophie en Bodil hun blik op deze onderwijsinnovatie. Wat voor een bouwkundige wil ik eigenlijk worden? Waar sta ik voor? Wat is mijn stijl? Hoe ga ik om met feedback? Dit zijn grote vragen die invloed hebben op je ontwikkeling als ontwerper en die je niet een-twee-drie hebt beantwoord. Met de komst van de persoonlijke-ontwikkelingsweken in de vernieuwde bachelor wordt meer ruimte en rust ingebouwd om met dit soort vragen aan de slag te gaan.
V.l.n.r Milou Reincke, Sophie de Kruijf, Bodil Bary en Nina BohmMeer tijd voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling
Milou Reincke (teamleider Onderwijsadvies bij Onderwijs- en Studentenzaken): “De POW wordt ontwikkeld voor en door studenten en is daarom gebaseerd op wat studenten belangrijk vinden.” Nina Bohm (PhD-onderzoeker Transdisciplinary Education bij Management in the Built Environment): “Het signaal dat wij horen is overduidelijk. Studenten en docenten werken aan studie met een uitdagend curriculum en hebben een druk leven. Er is behoefte om even stil te kunnen staan.” Milou: “Daarom ben ik heel blij dat is besloten om twee momenten per studiejaar in te bouwen voor een pauze, waarin meer tijd is voor rust en reflectie. En waar extra aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling.”
Als we Sophie de Kruijf (student-voorzitter van de Opleidingscommissie (OC) en Stylos Commissaris onderwijs en oriëntatie) en Bodil Bary (toehoorder van de Facultaire Studentenraad (FSC) en Stylos Commissaris onderwijs en welzijn) vragen naar welke ontwikkeling in de vernieuwde bachelor ze het meest uitkijken, dan noemen ze naast meer ruimte voor actualiteiten en duurzaamheid ook met nadruk de POW. Sophie: “Reflectie vind ik erg belangrijk. Want waar sta ik voor? Wie ben ik als ontwerper? Wat wil ik toevoegen? In het huidige curriculum is daar wat mij betreft nog niet genoeg aandacht voor.” Bodil: “Ik ben een voorstander voor meer lucht in het curriculum, zodat ik vaardigheden kan leren waar ik normaal geen tijd voor heb, maar die je wel nodig hebt om de bachelor goed te voltooien. Bijvoorbeeld door te leren hoe je het beste een portfolio maakt.”De POW meer concreet
Alle vier zijn ze het erover eens dat de POW pas een succes is als het de studenten daadwerkelijk ook rust brengt in het curriculum. De POW wordt daarom gezien als zelfstudie, met daarin twee onderdelen. Nina: “Aan de ene kant zullen studenten door middel van een paar kleine opdrachten een ontwikkelvraag formuleren om terug te blikken op het onderwijs van het afgelopen kwartaal en vooruit naar het volgende: wat heb je geleerd en ging goed, en wat zou je willen leren of verbeteren?” Milou: “Aan de andere kant worden er door de faculteit, studieadviseurs en studenten, vrijwillige activiteiten georganiseerd ter ondersteuning.“ In de aankomende maanden zullen de opdrachten en activiteiten van de POW verder getest en ontwikkeld worden. De eerste POW zal in november 2024 van start gaan.
Waar staan we nu met de bachelorvernieuwing?
In de afgelopen maanden hebben de leerlijnteams de feedback in de nieuwe modules verwerkt. De inhoud van het vernieuwde curriculum wordt meegenomen in het voorgenomen curriculumbesluit van eind december. Vanaf januari starten we met fase 3; de fase waarin de modules en de lesmaterialen worden uitgewerkt en waar de docenten worden voorbereid op het vernieuwde programma. In september 2024 gaat de vernieuwde bachelor van start.
Over de geïnterviewden en hun rol in de bachelorvernieuwing
Nina Bohm is PhD-onderzoeker Transdisciplinary Education bij Management in the Built Environment en Milou Reincke is teamleider Onderwijsadvies bij Onderwijs- en Studentenzaken. Samen geven zij richting aan de ontwikkeling van de persoonlijke-ontwikkelingsweken van de vernieuwde bachelor.
Sophie de Kruijf is student-voorzitter van de Opleidingscommissie (OC) en Stylos Commissaris onderwijs en oriëntatie. Zij vertegenwoordigt de stem van de student in de Stuurgroep van de bachelorvernieuwing. Bodil Bary is toehoorder van de Facultaire Studentenraad (FSR en Stylos Commissaris onderwijs en welzijn. Zij is lid van het leerlijnteam Ontwerpen (ON) en lid van het POW-ontwikkelteam van de bachelorvernieuwing. -
21 September 2023
Deze zomer is er hard doorgewerkt aan het vernieuwde bachelorprogramma voor het academisch jaar 2024-2025. Waar staan we nu? De stuurgroep en een klankbordgroep van (externe) experts hebben de eerste versie van de vernieuwde leerlijnen voorzien van een kritische blik. Hiermee gaan de leerlijnteams de komende weken verder aan de slag. In deze update komen drie betrokkenen aan het woord over hoe we in de vernieuwde bachelor de werkdruk kunnen verlagen en duurzaamheid als standaard hanteren.
Franka en Harm over verlagen werkdruk
Franka de Jong was in 2022-2023 als voorzitter van de FSC lid van de stuurgroep en van een leerlijnteam. Ze richtte zich op het verbeteren van de studeerbaarheid van de bachelor en voor een betere inclusieve toegankelijkheid voor studenten met een functiebeperking. “Ik vind de POW (persoonlijke-ontwikkelingsweek) een enorme vooruitgang. In de nieuwe POW's is er tijd gemaakt voor reflectie. Zo krijg je de kans om even stil te staan en een beter beeld te krijgen van jezelf, van het vakgebied en je positie in dat vakgebied. Het reflecteren geeft je ook de kans om even op adem te komen, want nu heb ik vaak het gevoel dat ik maar door moet blijven gaan.”
Harm Scholtens, een ervaren praktijkdocent bij de faculteit en als expert toegevoegd aan de klankbordgroep, herkent dit gevoel van alsmaar doorgaan en ziet dat de werkdruk hoog ligt bij zowel student als docent. “Als jonge ambitieuze docent kwam ik vaak om half zeven of later thuis. De laatste jaren zie ik een verschuiving, waar men minder raar opkijkt als je om 17.00 uur naar yoga gaat. Ik zie de POW's als mogelijk instrument voor student en docent om de werkdruk te verlagen en te ‘ontprikkelen’.
Om ruimte te maken voor deze weken, zullen we ook moeten schrappen. Zo zoeken de leerlijnteams naar mogelijkheden om opdrachten te delen binnen het kwartaal, waardoor er minder verschillende producten tegelijk gevraagd zullen worden van de student. Harm en Franka delen de mening dat zowel studenten en docenten gebaat kunnen zijn met deze ‘ontdubbeling’.Monika over duurzaamheid als standaard
Monika Roeling werkt als onderzoeker in het duurzaamheidsprogramma van de TU Delft. “Op dit moment is het onderwijs bij Bouwkunde voorloper op het gebied van duurzaamheid vergeleken met andere faculteiten van de TU Delft, maar het kan en moet nog beter”. Na het bekijken van de plannen constateert ze tevreden dat het duurzaamheidsthema heel mooi als rode draad door de leerlijnen loopt. “Ik daag de leerlijnen nu uit om bij de verdere ontwikkeling van de modules duurzaamheid altijd als uitgangspunt te nemen en alleen met een hele goede reden daarvan af te wijken.” Daarom zal de leerlijnteams ook gevraagd worden op welke manier zij duurzaamheid, van technische tot sociale duurzaamheid, gaan integreren in de lesstof en opgaven.
Hoe verder met de bachelorvernieuwing?
De aankomende maanden gaan de leerlijnteams de feedback in de nieuwe modules verwerken. Op 1 december worden de definitieve versies van de nieuwe leerlijnen in het voorgenomen curriculumbesluit meegenomen. Vanaf januari 2024 starten we met fase 3; de fase waarin de modules en de lesmaterialen worden uitgewerkt en waar de docenten worden voorbereid op het vernieuwde programma. In september 2024 gaat de vernieuwde bachelor van start.
Meer informatie
Meer informatie over waarom de Bacheloropleiding wordt vernieuwd vind je op het BK Studentenportal. Daar vind je ook de voorlopige overgangsregeling, zodat je kunt bekijken wat de vernieuwing voor jou betekent.
-
6 juli 2023
Op weg naar de vernieuwde Bachelor Bouwkunde in 2024/2025 zit fase 1 van de voorbereidingen er net op. Meer dan vijftig collega’s én studenten zijn inmiddels betrokken. De vijf leerlijnteams hebben deze week de eerste versie van de nieuwe 'leerlijnboeken' aangeleverd. Door kennis, ervaringen en perspectieven te delen ontstaan nieuwe inzichten en verrassende concepten. Wat doen de projectleden, wat is hun rol in deze verandering en waar was hun focus in deze eerste fase? Tijd voor een kijkje achter de schermen.
Feedback van studenten wordt echt meegenomen
Aafke is Stylos onderwijscommissaris, student-voorzitter van de Opleidingscommissie (OC) en vertegenwoordigt de stem van de student in de Stuurgroep van de Bachelorvernieuwing. Ze was een van de eerste studenten die de plannen voor de vernieuwing zagen en werd gevraagd feedback hierop te geven. Haar eerste gedachte: “Jammer dat ik deze Bachelor niet meer ga doen.” Naast Aafke neemt Franka de Jong van de Facultaire Studentenraad (FSR) deel aan de Stuurgroep: “Via de website van Stylos, het Studentenportal en de lunchoverleggen voor studenten en docenten georganiseerd door Bachelorcoördinator Leo van den Burg krijgen ook de studenten die niet in de Stuurgroep of in de leerlijnteams zitten de ruimte om vragen te stellen en feedback te geven”. Zo halen we enorm veel kennis en ervaring op en zorgen we voor een verrijking van de plannen voor de vernieuwing. “De feedback van studenten wordt echt meegenomen, daar ben ik erg van onder de indruk.”
Meer met AI en meer ruimte voor reflectie
Waar focust Aafke zich op tijdens de evaluatie deze zomer van de eerste versie van de herziene modules? ”Ik hou in de gaten of de herziene versies van de modules studeerbaar zijn voor studenten, of alle opdrachten duidelijk zijn en of de nieuwe indeling van de deadlines en toetsen haalbaar zijn.” Naar welke verandering kijk jij het meest uit? “Ik hoop echt dat alle digitale ontwikkelingen van de laatste jaren (zoals de komst van Artificial Intelligence, AI) en de mogelijkheden die het ons vakgebied kan bieden mee worden genomen in het nieuwe onderwijs. Daarnaast ben ik heel benieuwd naar de nieuwe leerlijn Wetenschap en Vaardigheden (WV) en de invulling van de nieuwe Persoonlijke-ontwikkelingsweken (POW) die de studenten meer ruimte moeten geven om op adem te komen en te reflecteren.”
Onnodige ballast uit de vakken halen
Cecile Calis, modulecoördinator van ON4, was ook betrokken bij de vorige bachelorvernieuwing en ziet hoeveel de afgelopen tien jaar is veranderd. “De uitdaging is er dan ook voor iedere leerlijn om naast het vernieuwen ook alle onzin en onnodige ballast uit de vakken te halen.” Maar ook tussen de vakken ziet Cecile de waarde van de vernieuwing: “Het is heel goed dat we weer bij elkaar zitten en vakken opnieuw met elkaar afstemmen. Even kritisch kijken naar wat we aan het doen zijn. Deze afstemming is echt weer nodig.”
Dubbele opgave: toevoegen nieuwe elementen en verminderen van werkdruk
Vincent Gruis is samen met Claudiu Forgaci leerlijntrekker en daarmee eindverantwoordelijke voor de nieuwe leerlijn Wetenschap en Vaardigheden (WV). “We zijn met een grote groep van ongeveer vijftien mensen en komen regelmatig samen in deze eerste fase om de geesten te rijpen voor de vernieuwingsopdracht en om niet alleen in woord de leerlijnen samen te voegen maar ook in daad. Eigenlijk hebben wij bij WV een dubbele opgave gekregen. Ik ben enorm trots op de open houding van alle leden van onze WV-leerlijn. In teamverband bewaken we de rode draad en checken we of de herziene modules wel de gewenste doelen halen. De uitdaging zit in het verminderen van de werkdruk voor docenten en studenten, want bij een vernieuwing is er ook veel kans om nieuwe elementen toe te voegen. Het enerzijds vernieuwen en anderzijds juist aanscherpen om ‘lucht’ te creëren kan nog voor lastige discussies zorgen.”
Hoe verder?
Deze eerste versies van de leerlijnboeken worden in de zomer beoordeeld door de Stuurgroep en een groep van experts. In september start fase 2 waarin de herziene modules worden uitgewerkt. In september 2024 gaat de vernieuwde bachelor van start. Uiteraard maken we de overgang voor iedereen zo soepel mogelijk, onder andere met een speciale overgangsregeling.
Meer informatie
Meer informatie over waarom de Bachelor wordt vernieuwd vind je op het BK Studentenportal. Daar vind je ook de voorlopige overgangsregeling, zodat je kunt bekijken wat de vernieuwing voor jou betekent.