Over de opleiding
Bij Klinische Technologie word je opgeleid tot medisch-technisch professional die zijn of haar expertise inzet binnen een medisch behandelteam voor een optimale diagnose en behandeling van de patiënt.
Een Klinisch Technoloog vergemakkelijkt de introductie van technologische vernieuwingen in de zorgsector en maakt het verschil in de gezondheidszorg van de toekomst. Als student leer je op een ingenieursmanier het menselijk lichaam en ziektes analyseren en leer je werken met complexe technologieën.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges
16 uur
Projecten en practica
8 uur
Zelfstudie
16 uur
Vakgebied
Medische technologieën worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg. Nieuwe diagnoses mogelijk die ziekten in een vroeger stadium kunnen opsporen en behandelingen die meer gericht zijn op de individuele patiënt.
Bij het gebruik van complexe medische apparatuur is alleen medische kennis van de patiënt niet meer voldoende. Kennis van de onderliggende technische principes en beperkingen van het apparaat zijn onmisbaar om tot een goede diagnose of succesvolle behandeling te komen. Er is dus een groeiende behoefte aan technisch onderlegde medische professionals. Deze rol kunnen Klinisch Technologen vervullen.
-
De klinisch technoloog is een specialist in een bepaalde medische technologie. Vanwege deze expertise maakt hij/zij deel uit van het behandelteam, maar de behandelend arts ziet als eerste de patiënt en roept de hulp in van een klinisch technoloog voor zijn specifieke technisch medische kennis.
-
De biomedisch technoloog of ingenieur ontwerpt medische apparatuur die veelal gebaseerd zijn op mechanische, elektronische en natuurkundige principes. De toepassing van de technologie op de patiënt is voorbehouden aan klinisch technologen.
Onderwijsprogramma
De opleiding Klinische Technologie is een multidisciplinaire studie waarin geneeskunde en techniek samenkomen. Het medische en technische wordt veelal binnen de vakken met elkaar geïntegreerd. Je krijgt zowel hoorcolleges, begeleide studiegroepen, laboratoriumtraining, klinische vaardigheden, practica en combinaties van deze studievormen.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een 'negatief Bindend Studieadvies' krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
Colleges
100% Nederlands
Boeken en slides soms wel in het Engels
Studentenpopulatie
120 eerstejaars studenten
300 bachelorstudenten totaal
80% stroomt door naar een master bij TU Delft
Studievereniging Variscopic
Variscopic is de studievereniging van Klinische Technologie. Ze behartigt de belangen van studenten en organiseert allerlei leuke en leerzame activiteiten, zoals lezingen, excursies en zo af en toe borrels of feestjes.
Daarnaast houdt Variscopic zich bezig met de onderwijskwaliteit. Het bestuur houdt nauw contact met de studiecoördinators en het onderwijsteam om zo een goede en kwalitatieve studie te blijven garanderen.