Wheel Rail Tester

Er is een nieuwe, kleinschalige testinstallatie ontworpen voor onderzoek naar Rolling Contact Fatigue (RCF), de metaalmoeheid die optreedt als gevolg van het contact tussen spoorstaven en de wielen van het rollend materieel. De nieuwe installatie moet een betere analyse van de prestaties van rails tijdens rollend contact mogelijk maken en daardoor meer inzicht opleveren in met name RCF-defecten aan de rails. In de installatie worden de loopomstandigheden van een wiel op een ringvormig spoor op schaal gesimuleerd op een wijze die representatief is voor het wiel-spoorcontact in de werkelijkheid. In deze nieuwe opzet kunnen continu proeven worden gedaan met wiel- en railmaterialen (met of zonder bestaande beschadigingen) onder belastingen die gebruikelijk zijn in het spoorwegbedrijf. In wezen bestaat de testinstallatie uit wielcomponenten die, aangedreven door 2 elektromotoren, kunnen worden verplaatst over een afgevlakte ringvormige rail.

Op basis van deze informatie heeft DEMO verschillende concept ontwerpen gemaakt. Hieruit zijn de beste opties gekozen en uiteindelijk is het dit ontwerp geworden:

Een schaalmodel van een echte rail is gebogen in een cirkel van 4000mm. De rail zit net als een echte rail vast op houten dwarsliggers en deze rusten op grind of iets vergelijkbaars. Vier wielen zitten vast aan een groot stevig frame. Dit frame kan door een elektromotor aangedreven worden tot 56 rpm. De vier wielen zelf zitten via tandwielkasten verbonden aan een andere elektromotor.
Doordat het frame en de wielen onafhankelijk kunnen worden aangedreven kun je situaties nabootsen zoals continu remmen of continu accelereren terwijl er wielspin optreed. De wielen worden met veren hard tegen de rail aangedrukt om een zware aslast te simuleren.

DEMO heeft zowel het volledige elektronische als mechanische ontwerp gedaan. Een groot aantal DEMO medewerkers is betrokken bij de bouw van de opstelling.

Met de testbaan kan je meten wat er gebeurt met het staal als er dag in dag uit zware treinen op rijden