Dit is waar we voor staan

Sociale veiligheid en integriteit op TU Delft

Sociale veiligheid en integriteit zijn nauw met elkaar verbonden. Integer handelen gaat niet alleen over het naleven van regels. We mogen van elkaar verwachten dat we, ook als de regels de weg niet wijzen, onze uiterste best doen om moreel juist te handelen. Dat betekent: voldoende rekening houden met de rechten, belangen en wensen van iedereen die geraakt wordt door keuzes die we maken. Integer handelen is niet altijd makkelijk.

Het integriteitsbeleid van TU Delft richt zich daarom niet alleen op heldere regels en een zorgvuldige handhavingspraktijk maar ook op het morele leren. En er is veel ruimte voor verbetering. Zo wordt er toegewerkt naar een update van de gedragscode, betere wegwijzers, verdere versterking van de positie van vertrouwenspersonen en ombudsfunctionarissen, een nieuw meldpunt sociale veiligheid en integriteit, een nieuw onderzoeksprotocol en een herziening van de opzet van de interne klachtencommissies.

Samen zijn wij onze universiteit. De optelsom van alle grote en kleine keuzes die in de werk- en studieomgeving worden gemaakt bepaalt de mate waarin TU Delft zich een integere universiteit kan noemen.  

Het integriteitssysteem van de TU Delft bevat verschillende voorzieningen om hulp te krijgen bij integriteitskwesties. Zo kun je terecht bij vertrouwenspersonen en de ombudsfunctionaris en/of een gespecialiseerde klachtcommissie zoals de Klachtencommissie ongewenst gedrag (KOG) en de Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI). Studenten kunnen (ook) terecht bij het centraal klachtenloket.