Update Sociale Veiligheid & Integriteit
Update november ‘24
Nieuwe website Sociale Veiligheid & Integriteit
TUDelft.nl/socialeveiligheid; dat is de centrale plek waar je sinds begin oktober alle informatie rondom sociale veiligheid vindt. De website is open en toegankelijk voor iedereen: medewerkers, studenten en andere (externe) geïnteresseerden.
Je vindt er contactgegevens van de vertrouwenspersonen, verhalen van mensen die werken aan sociale veiligheid binnen de universiteit en een agenda met alle activiteiten die bijdragen aan sociale veiligheid (zoals Mindlab).
Op korte termijn vind je op deze website ook een nieuw centraal en onafhankelijk meldpunt voor medewerkers en studenten. Het meldpunt wordt opengesteld voor alle doelgroepen.
Share & Care is van start
Tijdens een Share & Care-sessie gaan medewerkers, PhD’s of studenten met elkaar in gesprek over sociale onveiligheid.
Share & Care biedt medewerkers en studenten een plek om in kleine kring ervaringen van sociale onveiligheid te delen. Eind oktober is Share & Care met helende dialoogsessies van start gegaan.
Hoe ziet zo’n helende dialoogsessie eruit?
De sessie begint met een persoonlijke introductie, om verbondenheid te stimuleren en de intentie van de sessie over te brengen.
Vervolgens worden deelnemers door een externe deskundige facilitator begeleid in een gesprek over uitdagende situaties. Er is ruimte voor het delen van ervaringen en het onderzoeken van de emotionele effecten hiervan binnen de werk- of leeromgeving.
Hierna geven deelnemers aan wat er voor hen nodig is om zich veilig(er) en gesteund te voelen door collega's en de universiteit.
De komende twee maanden staan de volgende helende dialoogsessies op de agenda:
29-nov Ongewenst gedrag voor TU Delft medewerkers
3-dec Ongewenst gedrag voor TU Delft medewerkers
De helende dialoogsessies zijn er voor iedereen die een persoonlijk verhaal in een veilige setting wil delen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. We bieden de mogelijkheid om verhalen te delen en om gehoord en erkend te worden.
Mindlab gaat beginnen
De eerste spraakmakende theatervoorstellingen Mindlab over sociale veiligheid vinden plaats in november. Meer over de voorstelling lees op je op de site. Wil jij deze ‘sciencefiction thriller die ons allen kan overkomen’ bijwonen? Aanmelden kan via het aanmeldformulier. (alleen voor medewerkers van de TU Delft).
Succesvolle EDI-maand
Oktober stond in teken van gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit. De afgelopen jaren was het nog EDI-week, vanaf dit jaar een hele EDI-maand (Equity, Diversity & Inclusion). Het thema dit jaar was ‘United for Change, Together We Grow’.
Tijdens EDI-maand werden er meer dan 20 evenementen en activiteiten georganiseerd. Van praktische workshops tot trainingen en open discussies over onderwerpen zoals inclusieve communicatie, onbewuste vooroordelen, neurodiversiteit, intercultureel teamwerk, vrouwen in techniek, queer emancipatie, emotionele intelligentie op het werk, en inclusief onderwijs.
Alle evenementen werden georganiseerd door leden van de TU Delft gemeenschap; faculteiten, netwerken en studentenverenigingen. Meer dan 35 organisatoren hebben zich samen ingezet voor een mooie maand in het teken van gelijkheid, diversiteit en inclusiviteit.
Trainingsmodule voor leidinggevenden: een sociaal veilig werkklimaat
Er is een trainingsmodule ontwikkeld die toeziet op de rol die leidinggevenden hebben in het creëren van een sociaal veilig werkklimaat: Leiderschap & Sociale veiligheid. Eind oktober is de module ge-pilot onder een breed samengestelde groep. De module is positief ontvangen. Na de laatste aanpassingen wordt de module voor alle (startende) leidinggevenden geïntegreerd in Leidinggeven@TUDelft.
Komende maand
Mindlab-voorstellingen – 11 t/m 22 november
De eerste Mindlab-voorstellingen komen eraan. Medewerkers van TU Delft kunnen zich hiervoor nog steeds aanmelden.
Voorstellingen vinden plaats tussen 11 en 22 november
Ochtendvoorstellingen: 10.00 tot 13.00 uur
Middagvoorstellingen: 14.00 tot 17.00 uur
Locatie: Lijm & Cultuur, naast de campus
Is de datum en tijd van jouw voorkeur niet meer beschikbaar? Stuur een mailtje naar mindlab@tudelft.nl, zodat je op de wachtlijst komt. Je krijgt dan bericht zodra er een plek vrijkomt.
Dit is Mindlab:
In een Mindlab-voorstelling worden situaties van grensoverschrijdend gedrag uitvergroot om het publiek aan het denken te zetten en met elkaar in gesprek te laten gaan. De situaties in de voorstellingen komen uit de context van de universiteit. Na een voorstelling worden de aanwezigen aangemoedigd om deel te nemen aan een groepsgesprek. Hier kunnen ze hun indrukken delen en reflecteren op hun eigen ervaringen.
Share & Care
Voor wie er behoefte heeft om na Mindlab verder te praten over de eigen ervaringen van sociale onveiligheid, zijn er op 29 november en 3 december Share & Care sessies. Tijdens deze sessie is er ruimte voor helende dialoog (zie ‘afgelopen maand’). Hier kun je ook naartoe als je de voorstelling niet hebt bezocht.
Leidinggeven@TU Delft
In november doorloopt alweer de 3e groep startende leidinggevenden in het OBP de training Leidinggeven@TU Delft. Op 29 november a.s. start een pilottraining Leidinggeven@TU Delft voor startende afdelingsvoorzitters en sectieleiders.
Ontwikkeling feedbackcultuur TU Delft
Constructief met elkaar in gesprek gaan en feedback geven is een ontwikkelpunt binnen TU Delft. Momenteel inventariseert HR recent afgeronde en lopende feedbackinitiatieven binnen de organisatie. Op basis daarvan wordt in november een plan van aanpak ontwikkeld met daarin verschillende initiatieven om de feedbackcultuur binnen TU Delft breed (verder) te ontwikkelen. Hiermee wil TU Delft medewerkers helpen om constructief met elkaar in gesprek te gaan, waardoor de organisatie als geheel beter wordt.
Resultaat en Ontwikkelgesprek (R&O)
Tijdens het R&O houden medewerker en leidinggevende een toekomstdialoog. Er worden nu verbeteringen geïnventariseerd, zodat het R&O beter bijdraagt aan de zorg voor medewerkers. Consistentie in de uitvoering van het R&O-proces, het gesprek over sociale veiligheid en het geven en ontvangen van feedback zijn hier belangrijke onderdelen van.
Onder de loep
Meldpunt Sociale Veiligheid & Integriteit
Er wordt hard gewerkt aan een centraal meldpunt voor (vermoedens van) grensoverschrijdend gedrag en andere integriteitsschendingen. Het opzetten van een dergelijk meldpunt vereist dat alle relevante stakeholders worden betrokken: vertrouwenspersonen, ombudsfunctionarissen, studieadviseurs, HR, Legal Affairs, Integrale Veiligheid, maar ook de Ondernemingsraad, de Studentenraad en de vakbonden.
Tijdens werksessies en overleggen in de afgelopen maand hebben deze stakeholders goede feedback gegeven over de scope en invulling van het meldpunt. De implementatiefase voor het meldpunt gaat in na akkoord van de medezeggenschap. Dan kan ook het moment dat het meldpunt live gaat worden gecommuniceerd.