Tom Santegoeds

Tom Santegoeds studeerde in 1997 af in Werktuigbouwkunde aan de Faculteit Mechanical Engineering (ME). Direct na zijn afstuderen begon hij zijn eigen bedrijf en sindsdien heeft hij nog regelmatig met de TU Delft te maken. In 2018 besloot hij om Goede Vriend van het Universiteitsfonds Delft te worden. Goede Vrienden dragen met een vijfjarige schenkingsakte bij aan bijzondere onderzoeksprojecten met maatschappelijke impact, onderwijsvernieuwing en talentontwikkeling aan de TU Delft.

Samen met twee andere werktuigbouwers ben je direct na je afstuderen een eigen bedrijf begonnen. Hoe is dat zo ontstaan?
We zagen dat er bij de vakgroep Technische Mechanica veel vragen binnen kwamen van bedrijven die problemen hadden met de stijfheid en sterkte van hun producten of constructies. Tijdens onze opleiding maakten wij kennis met de eindige elementenmethode. Dit is een rekenmethode die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om de sterkte-eigenschappen van ingewikkelde constructies te berekenen. Middels deze methode konden wij deze bedrijven goed helpen en zo ontstond ons ingenieursbureau Femto Engineering

Heeft je bedrijf banden met de TU Delft?
Als één van de eerste Technostarters kregen wij de kans om een lening af te sluiten bij de TU waarmee we de benodigde software konden aanschaffen. Die ondersteuning heeft ons ontzettend geholpen om een start te kunnen maken en uit te groeien tot het bedrijf dat we nu zijn. We hebben nog steeds nauwe banden met de TU Delft. Zo doen we mee met NWO onderzoeksprojecten die vanuit vakgroepen aan de TU worden geïnitieerd. Hierdoor hebben we goede contacten met professoren, promovendi en andere deelnemers. Ook hebben we altijd wel één of twee studenten in huis die stage lopen, afstuderen of betaald werk verrichten. De dynamiek en het enthousiasme die de studenten met zich mee brengen zorgen voor een goede sfeer op kantoor.

Waar staat het bedrijf nu?
Inmiddels doen we veel meer dan alleen sterkteberekeningen. Wij helpen onze klanten om complexe vraagstukken op het gebied van de mechanica en fysica beter te begrijpen. We richten ons daarbij op alles wat met simulatietechnieken en rekenen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan berekeningen voor het grootste schip ter wereld of de stroming van bloed door bloedvaten, de uitdagingen liggen elke keer weer anders!

Ik vind dat ambitieuze aankomende ingenieurs extra steun verdienen wanneer zij zich inzetten om de wereld een stukje mooier te maken. Daarom ben ik Goede Vriend geworden

― Tom Santegoeds

Vorig jaar besloot je Goede Vriend te worden. Waarom?
Elk jaar stijgen de studentenaantallen aan de TU Delft terwijl de overheidsfinanciering daar geen gelijke tred in houdt. Het reguliere onderwijs wordt gesteund door de overheid, maar excellentie valt hier buiten. Ik vind dat ambitieuze aankomende ingenieurs extra steun verdienen wanneer zij zich inzetten om de de wereld een stukje mooier te maken. Het Universiteitsfonds zet zich daarvoor in en ik zet graag mijn schouders daaronder. Naast Goede Vriend ben ik ook ambassadeur van het fonds geworden. Als ambassadeur zet ik mij in om nog meer Goede Vrienden te werven. Ik vind het leuk om nieuwe mensen bij de TU Delft te betrekken. Zo steun ik de TU Delft in haar 'excellence' ambities en doe ik zelf ook nieuwe contacten op.

Overweegt u om Goede Vriend te worden?

 

Meer informatie

Overweegt u om Goede Vriend te worden?

 

Meer informatie

Wat is voor jou, als Goede Vriend, het mooiste moment tot dusver?
Goede Vrienden worden uitgenodigd voor het jaarlijkse Taste of Excellence Diner en andere academische hoogtepunten. Ik ben afgelopen jaar naar het Taste of Excellence Diner geweest en heb daar veel inspiratie opgedaan. Niet alleen qua nieuwe contacten maar ook door het overweldigende enthousiasme van de aanwezige studenten die bijvoorbeeld genomineerd waren voor de TU Delft Best Graduate Award of studenten die zich vol passie inzetten in een van de Dreamteams. Dat je daar, als Goede Vriend, iets aan kunt bijdragen vind ik heel bijzonder.