Hanneke Stenfert
Hanneke studeerde in 2017 cum laude af aan de faculteit Bouwkunde, MSc Architecture. Al tijdens haar opleiding richtte ze, samen met drie partners, het eigen ontwerpbureau Open Kaart op. Tot op heden is ze werkzaam bij dit bureau en heeft ze een grote fascinatie voor co-creatie van de leefomgeving.
Co-creatie
Hanneke is gefascineerd door wat plekken betekenen voor mensen en hoe een prettige, leefbare woon- en werkomgeving tot stand komt in samenwerking met ontwerpers, andere professionals én gebruikers. “Co-creatie is meer dan luisteren naar bewoners; het vereist vakmanschap om co-creatieve processen effectief en zinvol vorm te geven”, aldus Hanneke. Haar fascinatie voor co-creatie kwam al in 2014 tot uiting tijdens de oprichting van het ontwerpbureau Open Kaart.
Open kaart
Open Kaart is gespecialiseerd in ontwerpopgaven waar meerdere belanghebbenden bij betrokken zijn. De behoeftes van de bewoners en gebruikers is hierbij altijd het eerste uitgangspunt. “Met Open Kaart heb ik de afgelopen jaren aan verschillende opgaven, in uiteenlopende contexten en met diverse betrokkenen door het land gewerkt. Het is mijn grote wens deze ervaring te verbreden door te leren van co-creatieve praktijken buiten Nederland.”
Inspirerende internationale voorbeelden
Het vakgebied in co-creatie is jong en de kennis is daardoor nog beperkt, maar er zijn al wel inspirerende voorbeelden in de wereld te vinden. Hanneke wil enkele van deze voorbeelden bezoeken en bestuderen. Bijvoorbeeld het concept van de sociaal geëngageerde Chileense architect Aravena. Hij ontwikkelde met zijn bedrijf Elemental een plan voor de huisvesting van honderden families op verschillende locaties die te duur zijn voor sociale woningbouw. Hij besloot steeds een deel van de woningen neer te zetten, met ruimte voor uitbreiding. Hierdoor werden de bewoners in staat gesteld om in de loop der jaren te investeren in hun eigen woning en konden ze profiteren van de waardestijging.
Over tien jaar zou ik graag expert zijn op het gebied van co-creatie, met kennis waarmee ik de handen uit de mouwen kan steken om bij te dragen aan een prettige, duurzame leefomgeving waar mensen zich thuis kunnen voelen.
Een stap met betekenis
Met steun van de Marina van Dammebeurs 2019, wil Hanneke drie internationale case studies uitvoeren. Deze case studies worden ingebed in een trainingsprogramma bij onderzoeksinstituut DRIFT. DRIFT is een internationale en interdisciplinaire groep onderzoekers en adviseurs, een zelfstandig instituut onder de koepel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is Hanneke’s ambitie om op het grensvlak van theorie en praktijk te bouwen aan het co-creatieve vakgebied. Het winnen van de beurs zou voor haar een belangrijke steun in de rug zijn om een volgende stap te kunnen zetten in het maken van een betekenisvolle leefomgeving.
Iedereen is welkom om Hanneke aan te moedigen tijdens de Marina van Damme Award Ceremony op 13 mei 2019 in de Aula van de TU Delft (commissiekamer 3). Aanmelden kan hier.