Hoe Marieke Klijn aan duurzame biotech werkt
Moderne sensortechnologie verschaft vergaand en continu inzicht in belangrijke (lokale) reactieparameters. Naast temperatuur en druk kunnen we ook de kwaliteit van de grondstoffen, concentraties van verschillende reactieproducten en de gezondheidstoestand van het micro-organisme nauwkeurig monitoren.
Data is data, totdat je het tot in de essentie doorgrond. Dan wordt het een krachtig middel bij het ontwikkelen van robuuste, betrouwbare processen
Marieke Klijn
Binnen het Zero Emission Biotechnology onderzoeksprogramma ontwikkelt mijn groep de infrastructuur en werkwijzen die deze data gebruiken voor het optimaliseren van procesomstandigheden en het ontwerpen van geautomatiseerde procesbesturingssystemen. Een van de grootste uitdagingen die wij hierbij aangaan is om het gebruik van continuprocessen te verhogen. Dit kan een flinke efficiëntiewinst opleveren ten opzichte van batchprocessen, maar vereist wel (near) real-time monitoring van en controle over veel verschillende parameters. In samenwerking met Rinke van Tatenhove-Pel onderzoeken we bij Industrial Microbiology de impact van continue monitoring en controle op veelbelovende, duurzame co-cultuur processen.