Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Onderwijs
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
Zoeken
Home
Onderwijs
Menu openen
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Menu openen
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Menu sluiten
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Menu openen
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
twitter
linkedin
instagram
youtube
English
Activeer hoog contrast
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
Stories of Science
Onze onderzoekers werken elke dag aan slimme oplossingen voor wereldwijde uitdagingen, om de wereld te veranderen en impact te maken.
Ontdek hun verhalen
Of lees per thema
Uitgelicht verhaal
leestijd: 5 min
Joerie Kluijtmans: Van afstuderen naar directe impact op de energietransitie
Voor Joerie Kluijtmans gaat techniek verder dan alleen de technische details. Hij vindt juist de achterliggende processen en de rol van mensen daarin interessant. Tijdens zijn studie Technische Bestuurskunde aan de TU Delft in combinatie met de master Complex Systems Engineering and Management (CoSEM), ontdekt hij hoe je techniek en management kunt combineren. Dit brengt hij in de praktijk als projectmanager bij Emmett Green. Hier werkt hij aan duurzame oplossingen die direct bijdragen aan de energietransitie.
Kies op thema
Filters openen
Aerospace
Artificial Intelligence
Climate & Energy
Climate Action
Climate Engineering
Cybersecurity
Digital Society
Disasters
Energy Transition
Global Development
Health
Health & Care
Materials
Mobility
Open Science
Overige
Participatory systems
Resilient Cities & Mobility
Responsible Innovation
Safety & Security
Serious Gaming
Sustainability
Transport
Urbanisation & Mobility
Water
Zoek op onderwerp / onderzoeker
Menu openen
Zoeken
leestijd: 5 min
Sociaal contact bevorderen met behulp van onlinegames
In onze huidige samenleving zijn er groepen mensen die haast niet meedraaien in de maatschappij. Ze bewegen zich vooral binnen hun eigen gemeenschap en komen in de openbare ruimte maar zelden in contact met andere mensen. Dit zie je vaak in grotere steden. Om de sociale weerbaarheid van deze mensen te vergroten, willen de gemeenten Rotterdam en Den Haag deze uitdaging op een positieve manier aanpakken, met behulp van serious games. Met het onderzoeksproject Secrets of the South richt TBM-promovendus Xavier Fonseca zich op het creëren van waardevolle sociale interactie door middel van onlinegames voor meerdere spelers. “Deze groepen mensen moeten zich thuis voelen, daar wil ik aan bijdragen.”
leestijd: 5 min
Een stad inrichten met botsende waarden? Het kan!
Toenemende verstedelijking zorgt voor flinke uitdagingen in de ruimtelijke planning. Zeker omdat iedereen wat anders belangrijk vindt bij het inrichten van de openbare ruimte. Student en best graduate 2021 van de faculteit TBM, Rico Herzorg bracht voor z’n masterscriptie waardeconflicten binnen een stad in kaart en ontwikkelde een model om met die conflicten om te gaan. Dit model moet besluitnemers helpen om betere inrichtingsbeslissingen te maken.
leestijd: 6 min
Proactief aan de slag voor veilige gasnetwerken in Nederland
Nederlandse gasnetbeheerders krijgen steeds vaker te maken met factoren die de veiligheid van het gasnetwerk beïnvloeden, zoals verschillende kwaliteiten gas die niet zomaar gemengd kunnen worden, buizen die vervangen moeten worden, nieuwe technologieën en wijzigingen in taken en bevoegdheden van betrokken partijen. Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van alle elektriciteit- en gasnetbeheerders wil hier proactief op kunnen reageren. De TU Delft werkt daarom al sinds 2014 samen met Netbeheer Nederland en andere stakeholders om kennis uit te wisselen en vraagstukken in kaart te brengen. TBM onderzoekers Genserik Reniers en Rolf Künneke werken respectievelijk aan veiligheids- en reguleringsmodellen om de veiligheid van gasdistributienetwerken te waarborgen onder veranderende institutionele en technologische omstandigheden.
leestijd: 5 min
Veilige datamarktplaatsen voor innovatie
Data-gedreven business modellen zijn een belangrijke motor van onze digitaliserende samenleving. Voor data-gedreven innovaties is het van belang dat ook bedrijven data delen. Bijvoorbeeld met concurrenten om inzicht te krijgen in veranderend klantgedrag, of met partners om goederen slimmer te kunnen leveren. Er bestaan al verschillende open data marktplaatsen, maar die komen niet echt goed van de grond en blijven vaak in de pilot fase hangen. Met het project SafeDEED wil TU Delft met een consortium van Europese bedrijven en universiteiten technologieën ontwikkelen die ervoor zorgen dat dergelijke marktplaatsen uit een impasse komen. Mark de Reuver en Tobias Fiebig leiden het driejarige project vanuit de faculteit TBM.
leestijd: 4 min
Hoe waarborg je publieke waarden in crowd-based innovations?
In de huidige maatschappij nemen burgers steeds vaker een nieuwe rol in ten opzichte van de overheid en het bedrijfsleven in het leveren van producten en diensten zoals energie en transport. Denk aan burgerinitiatieven zoals buren die gezamenlijk windturbines aanschaffen, woningruil via Airbnb en vervoer middels Über. De bestaande publieke structuren worden door dit soort initiatieven uitgedaagd en dat levert spanning op tussen de publieke sector en dit soort initiatieven. Want wie is waarvoor verantwoordelijk? En hoe zorg je dat publieke waarden als gelijkheid, rechtvaardigheid en privacy worden gewaarborgd in deze initiatieven die niet gereguleerd zijn? “Dit soort vragen staan centraal in het NWO-MVI project ‘Governing crowd-based innovation (CBI)’”geeft projectleider Eefje Cuppen aan. “Onderzoek naar dit soort initiatieven vanuit economisch en innovatie perspectief is al eerder gedaan, maar deze invalshoek is uniek.”
leestijd: 4 min
Hoe games met klassieke muziek mogelijk bijdragen aan een tolerante samenleving
Openheid en tolerantie zijn belangrijke publieke waarden in onze democratische maatschappij. De bereidheid om actief naar elkaar te luisteren staat aan de basis van een inclusieve en duurzame maatschappij. Maar of we allemaal zulke goede luisteraars zijn valt te betwijfelen; we blijken onze vaardigheden om echt goed naar iemand anders te luisteren en daarmee te begrijpen vaak te overschatten.
leestijd: 3 min
Hoe de douane efficiënter inspecteert in de logistieke keten
De douane op Schiphol en in de haven van Rotterdam krijgt het de komende jaren flink druk. De enorme groei van e-commerce en de aankomende Brexit zorgen ervoor dat het aantal douane aangiften dat via deze grote logistieke hubs Europa in komt, stijgt van 160 miljoen naar 500 miljoen binnen nu en vijf jaar. Deze enorme toename vraagt om slimme manieren van werken om efficiënte risicoanalyse te waarborgen en kosten te besparen bij verwerking van de douane import aangifte. “Digitalisering en samenwerking tussen douane organisaties en de vervoersketen is hierbij van groot belang”, aldus Yao-Hua Tan, hoogleraar Informatie en Communicatie Technologie.
leestijd: 9 min
Vooral veel voordelen van 100 kilometer op de snelweg
De maximumsnelheid op alle Nederlandse snelwegen gaat binnenkort omlaag naar 100 kilometer per uur. Deze maatregel moet op korte termijn voldoende stikstofneerslag besparen om belangrijke bouwprojecten te kunnen laten door gaan. Als hoogleraar transportbeleid volgt Bert van Wee het snelheidsdossier al jaren op de voet.
leestijd: 4 min
Defossilisering van de chemische industrie: van molecuul tot grootschalige systeemintegratie
Nog steeds is 90% van de grondstoffen die momenteel in de chemische industrie in de EU worden gebruikt, van fossiele oorsprong. De energietransitie heeft dus verstrekkende gevolgen voor chemische bedrijven.
leestijd: 4 min
Hoe zorg je dat veranderende normen en waarden ingebed zijn in technische ontwikkelingen?
Normen en waarden veranderen in de loop der tijd. Toen het internet ontwikkeld werd was het idee dat alle informatie die erop werd gezet bewaard moest worden, zodat er nooit iets verloren zou gaan. Destijds was dat een belangrijke waarde. Tegenwoordig willen internetgebruikers juist het recht om vergeten te worden, terwijl het systeem hier niet op is ingericht. Hoe ga je met deze discrepantie om? Met dit soort vragen houdt Ibo van de Poel zich bezig in zijn ERC project waarin hij en zijn team werken aan een filosofische theorie van waardenverandering. Ibo van de Poel: “Doel is om een denkkader te creëren dat ontwerpers helpt om flexibele technische systemen te maken.”
leestijd: 4 min
Onder stress kabels trekken in het Infrarium: de Energy Grid Game
Drie kwartier stressen in een zeecontainer, omgebouwd tot Infrarium vol fysieke en mentale uitdagingen. Hoe leg je energiekabels aan zonder industrie of energieleveranciers te storen? Hoe werk je samen in een kleine ruimte vol rook, zwaailichten en geluidsoverlast? Welke rol spelen stress en emoties bij het nemen van beslissingen? In de Energy Grid Game wordt met een simulatiespel duidelijk voor welke uitdagende beslissingen de energiesector staat in de huidige energietransitie. In dit specifieke geval in de Rotterdamse Haven. Igor Nikolic, universitair hoofddocent participatory multi-modelling, en Geertje Bekebrede, universitair docent serious game design, bedachten de game om urgentie, samenhang, onderlinge afhankelijkheid en complexiteit van de energietransitie fysiek en emotioneel te laten ervaren.
leestijd: 4 min
Spellen als oplossing voor complexe problemen
‘s Avonds een bordspelletje spelen met familie of een online game met vrienden is leuk, maar spellen worden ook in het bedrijfsleven en bij overheden gebruikt om grip te krijgen op complexe situaties. Zoals het bevorderen van veiligheid in de chemische sector of hoe restaurants veilig kunnen opengaan met covid-19 maatregelen. Op de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM) maakt onderzoeker Simon Tiemersma samen met zijn team interactieve modellen die fictieve situaties kunnen testen, ook wel serious games genoemd. Er is zelfs een speciaal Gamelab voor opgericht.
Pagina
1
Pagina
2
Pagina
3
Je bent op pagina
4
Pagina
5
Pagina
6
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Onderwijs
Bachelor onderwijs
Master onderwijs
Na MSc
Open en Online onderwijs
Onderzoek
Onderzoeksthema's
TBM Labs
Stories of Science
Projecten
Publicaties
Actueel
Laatste nieuws
In de media
Agenda
Persinformatie
Onze faculteit
Afdelingen
Alumni
Hoogleraren
Werken bij TBM
Openingstijden
Contact en route
Zoeken