Studieherkeuze

Twijfel je of je op je plaats zit in de huidige studie? Past de studie wel bij jou? Denk je erover van studie te veranderen? Of wil je na deze Bachelor wellicht een andere Master gaan doen?

Er zijn veel redenen te bedenken om van studie te veranderen en elke student zal zijn/haar eigen redenen hebben. Mogelijk wil je van richting veranderen vanwege een van onderstaande redenen:

  • De studie wijkt te veel af van je verwachtingen.
  • Het leertempo ligt te hoog.
  • Het academische niveau is te hoog of te laag voor je.
  • Je voelt je niet op je gemak aan de TU Delft, in Delft of in jouw woonruimte.
  • Je bent geïnteresseerd geraakt in een bepaald onderdeel van de studie en wilt je daarin specialiseren.
  • Je hebt persoonlijke problemen, gezondheidsproblemen of familieproblemen waardoor het lastig of onmogelijk is om door te studeren.

Deze omstandigheden kunnen zwaar wegen en kunnen een goede reden zijn om eventueel van richting te veranderen.

Je kunt zelf alvast stappen zetten om de overstap naar een andere studie of optie die beter aansluit op jouw behoeften makkelijker te maken.

Voor vragen: studiekeuze@tudelft.nl

Stappenplan

1. Zoek uit wat je wilt

Wat vind je leuk om te doen, wat zijn je competenties? Kijk eens goed in de spiegel. Wat zie je, wat zijn je interesses? Waar word je gelukkig van? Waar haal je energie uit? Wat zet jou aan tot actie? Waar ben je echt goed in? Spreek met mensen die jou goed kennen, zoals je ouders of een goede vriend. Maak een lijst van je interesses, competenties en vaardigheden. De werkbladen Bepaal jouw energiebronnen en Bepaal je waarden kunnen hierbij van pas komen.

Bepaal jouw energiebronnen (PDF) Wat zijn je voorwaarden (PDF)

2. Jouw ideale studie

Wat zijn jouw criteria bij het kiezen van een opleiding? Wat zijn je verwachtingen? Maak een lijst met criteria. Voorbeelden: inhoud, onderwijsvorm, niveau, loopbaanperspectieven, sfeer en locatie.









3. De mogelijkheden verkennen

Welke opleidingen sluiten aan op jouw interesses en vermogens? Verzamel alle informatie die je kan vinden. Kijk op internet, lees brochures, ga naar open dagen en spreek met studieadviseurs. Stel vooraf een lijst met vragen op; zorg ervoor dat je antwoord hebt op al je vragen voordat je kiest.




4. Opleidingen vergelijken

Als je een aantal interessante opties hebt gevonden, is het tijd om daar nauwkeuriger naar te kijken. Vergelijk jouw criteria met wat er aangeboden wordt. Bij sommige universiteiten is het mogelijk om een dag mee te lopen met een student. Praat met studenten die de opleiding al aan het doen zijn of hebben afgerond. Gebruik de keuzematrix om structuur te geven aan alle informatie die je verzamelt.

5. Beslissen

Weet je wat je wilt? En heb je een opleiding gevonden die aan jouw criteria voldoet? Dan is het tijd om een beslissing te nemen. Vergeet niet om naar je gevoel te luisteren: kies een opleiding die je echt interessant/inspirerend vindt. Heb je twijfels? Geen paniek. Eerst een halfjaar werken of reizen biedt vaak nieuwe inzichten. Maar wat je ook kiest, zorg ervoor dat het jouw keuze is.