Moreel beraad over samenwerking met de fossiele brandstofindustrie
De leden van de moreel beraadkamer onderzochten specifieke voorbeelden van samenwerking tussen de TU Delft en de fossiele brandstofindustrie, met het doel meer inzicht te krijgen in de voorwaarden waaronder zo’n samenwerking al dan niet verantwoord zou zijn.
De beraadkamer bestond uit twaalf leden die zorgvuldig zijn geselecteerd om de TU Delft-gemeenschap zo volledig mogelijk te vertegenwoordigen. Tussen eind 2023 en begin 2024 is de groep geregeld voor moreel beraad bijeenkomen, onder externe begeleiding van het bureau Governance & Integrity. Er is een rapport opgesteld door Governance & Integrity International (G&I) met de inzichten die uit het beraad zijn voortgekomen. Het rapport is hier te vinden.
Wat is moreel beraad?
Moreel beraad is een methode om onderzoek te doen naar kwesties die morele twijfel oproepen. Aan de deelnemers wordt gevraagd om hun oordeel uit te stellen en met een open blik te participeren.
Bij moreel beraad ging het niet om ‘grote’ vraagstukken (‘Moet de TU Delft blijven samenwerken met de fossiele industrie?’), maar altijd om een specifiek voorbeeld (‘Moet de TU Delft bij project B samenwerken met bedrijf A?’ of ‘Zijn vertegenwoordigers van bedrijf X welkom op event Y op de campus?’). Het verzamelen van de morele oordelen die uit een reeks beraadslagingen zijn voortgekomen, kan inzicht bieden in de kerndilemma’s waar de universiteit voor staat en in beeld brengen welke richtinggevende morele principes een rol spelen. En dat inzicht kan worden gebruikt om het beleid van de TU Delft met betrekking tot samenwerking met de fossiele brandstofindustrie door te ontwikkelen.
Morele beraadkamer voor samenwerking met de fossiele brandstofindustrie
De beraadkamer bestond uit 12 leden die aan de hand van een aanmeldprocedure zijn geselecteerd en die de diversiteit van perspectieven binnen de TU Delft representeren. De leden waren:
- Sebastian Geiger, hoogleraar Sustainable Geoenergy (CiTG)
- Sander Otte, hoogleraar Atomaire Quantumtechnologie (TNW)
- Sandra Verhagen, universitair hoofddocent Geoscience and Remote Sensing en opleidingsdirecteur Applied Earth Sciences (CiTG)
- Eveline Holla, vakdidacticus techniek/ontwerpen (lerarenopleiding Science Engineering & Education, TNW)
- Anne van de Poel, adviseur research funding (Innovation & Impact Centre)
- Anke Dählmann, research support officer Geoscience & Engineering (CiTG)
- Walter Jansen, projectontwikkelaar/sustainability officer Campus Zuid (Campus Real Estate & Facility Management)
- Helena Schmidt, promovendus Environmental Psychology (LR)
- Hugo-Pieter Iglesias van Montfort, promovendus Electrochemical Engineering (TNW)
- Thomas Arblaster, MSc student Industrial Ecology (TBM)
- Meryem Altiner, MSc student Life Science & Technology (TNW)
- Alexander de Vet, BSc student Werktuigbouwkunde (ME)
De secretaris van de beraadkamer was Doortje Lenders, destijds beleidsadviseur bij het Integrity Office.
De bijeenkomsten werden gefaciliteerd door Governance & Integrity, een organisatie-ontwikkelbureau gespecialiseerd in het toepassen van moreel beraad. Zij hebben ook het rapport geschreven.