Dragen samenwerkingen met de fossiele brandstofindustrie bij aan versnelling van de energietransitie? Moeten kennisinstellingen banden verbreken met bedrijven die niet geloofwaardig handelen in lijn met de klimaatdoelen? Dit zijn belangrijke vragen. Voor individuele onderzoekers en studenten van de TU Delft, voor mogelijke samenwerkingspartners, maar ook voor de planeet, burgers overal ter wereld en toekomstige generaties. Daarom moeten er zorgvuldige afwegingen worden gemaakt.

Om studenten en medewerkers hierover te kunnen laten meedenken, zijn tussen november 2023 en mei 2024 drie verschillende initiatieven uitgevoerd: een online raadpleging, open dialoogsessies en een moreel beraadkamer. De resultaten hebben geleid tot vier aanbevelingen aan het College van Bestuur. Op 25 juni 2024 heeft het College van Bestuur positief besloten over de aanbevelingen en bijbehorende voorgenomen acties.

De aanbevelingen staan hieronder kort samengevat. Het advies met de aanbevelingen is hier te lezen. Via de onderstaande beschrijvingen van de drie initiatieven zijn ook de deelrapportages te vinden over elk daarvan.

Aanbevelingen over samenwerking

  1. Wees transparant over samenwerking
    Bij alle drie de initiatieven werd duidelijk dat er binnen de TU Delft een sterke wens is naar openheid over samenwerking. Het gaat daarbij om transparantie over samenwerkingen én over de motivatie voor deze samenwerkingen
     
  2. Koester en versterk een open gesprekscultuur
    De dialogen en de bijeenkomsten van de moreel beraadkamer vonden plaats in een open sfeer en lieten zien dat het mogelijk is om in een dergelijke setting een constructief, inhoudelijk gesprek te voeren. Er was bij de deelnemers behoefte aan meer dialoog over dit onderwerp. De drie initiatieven, of variaties daarop, kunnen hierbij behulpzame instrumenten zijn.
     
  3. Stel voorwaarden aan samenwerking met de fossiele brandstofindustrie
    Uit de drie initiatieven komt naar voren dat er verschillende opvattingen leven over de vraag of samenwerking met de fossiele brandstofindustrie kan helpen om de energietransitie te versnellen. 76% van de deelnemers aan de raadpleging koos voor een maatregel om voorwaarden te stellen aan samenwerking. Er is geen breed gedragen signaal gegeven om op korte termijn geen nieuwe samenwerking aan te gaan, of om huidige samenwerking te stoppen.
  1. Bepaal de rol van de TU Delft in de energietransitie
    94% van de deelnemers vindt dat de TU Delft een belangrijke rol heeft te vervullen in de energietransitie. Maar wat die rol precies is en hoe we die moeten invullen is niet helder. Wat is de ambitie en wat is de verantwoordelijkheid van de TU Delft?

Hoe verder?

Een kernteam waarin uiteenlopende rollen en expertise zijn samengebracht zal concrete acties die voortvloeien uit de vier aanbevelingen prioriteren en coördineren. 

De aanbevelingen in dit adviesrapport geven geen sluitend antwoord op de vraag ‘Hoe werken we in de toekomst samen met de fossiele brandstofindustrie?’. In plaats daarvan schetsen ze een proces waarin oordeelsvorming over zulke samenwerkingen plaats kan vinden. We gaan daarbij uit van de huidige situatie en zoeken de beste oplossing voor het hier en nu. Veranderingen kunnen snel gaan. De voorgestelde maatregelen zullen dus ook moeten worden geëvalueerd en indien nodig bijgesteld.