FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema houdbaarheid van de zorg
-
Met onderzoek en innovatie wil de TU Delft de zorg voor patiënten en het werk van zorgprofessionals verbeteren, en het nu nog complexe en vaak inefficiënte zorgsysteem toekomstbestendig en crisisbestendig maken. Ruim 30 procent van het onderzoek aan de TU Delft is health-gerelateerd onderzoek. Daarnaast wordt er samengewerkt met twee grote academische ziekenhuizen in de regio (LUMC en Erasmus MC) en met het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft.
-
Associate Professor Saba Hinrich zegt:
“Technologie en innovaties kunnen administratieve taken van personeel overnemen, zodat deze zich kunnen concentreren op wat ze het beste kunnen: patiënten verzorgen. Om administratieve functies over te nemen, moeten we ervoor zorgen dat de 'back-offices' hiervan in ziekenhuizen worden geoptimaliseerd, adaptief zijn en gebruikmaken van de nieuwste technologieën. Eén van de projecten waaraan ik werk, samen met de faculteit EWI, is onderzoeken hoe we wiskundige optimalisatiemodellen kunnen gebruiken om patiëntenstromen, logistiek, voorraden en werkdiensten in ziekenhuizen beter te plannen. Bij EWI ontwikkelen ze deze planningstools. Mijn rol is om te kijken naar de bredere organisatorische- en implementatieaspecten van zulke planningstools.” -
Hoogleraar David Abbink legt uit aan NRC hoe zorgrobots het werk van zorgpersoneel zouden kunnen verbeteren en werkplezier verhogen. Hij zegt onder andere:
“We willen langdurige, symbiotische mens-robot relaties mogelijk maken. Waarin de mens en de robot van elkaar leren, en waarbij het welzijn van de mens centraal staat. De ondertitel van ons transdisciplinaire onderzoekscentrum FRAIM is: ‘engineering the unexpexted’. Er blijft altijd ruimte voor het onverwachte. Wij, mensen, houden helemaal niet van gestandaardiseerde dingen. We houden van beweging, van leven. Vijftien jaar heb ik naast mijn werk getourd met een metal band. We reisden de wereld over. Ik weet hoe groot de bevrediging is van optreden, en de magie die kan ontstaan tussen mensen, tussen het podium en het publiek. Als ik er aan terugdenk, krijg ik kippenvel. Dat mag niet weg.We kunnen heel veel maken als ingenieurs. Maar ik wil ook het gesprek aanwakkeren. Wat gebeurt er in de zorg, op een afdeling? Als er na etnografisch onderzoek een conclusie is zoals: neem nou niet de washandjes weg, want dat is juist de plek waar mensen met elkaar praten, wil ik dat we als robotonderzoekers daarnaar luisteren en robotoplossingen verzinnen, waarbij het gesprek tussen mensen bij de washandjes kan blijven bestaan.”
-
Hoogleraar John van den Dobbelsteen: “An sich niet, technologie kan de zorg doelmatiger, effectiever en veiliger maken. De veelheid en complexiteit van de gebruikte technologie vergt wel veel aandacht en controle van het klinisch personeel. Die hebben daarmee minder tijd over voor de patiënt en het kan het risico op fouten in het toepassen van de technologie vergroten. Dat kan ten kostte gaan van de (patiënt)veiligheid.”
-
Hoogleraar Maaike Kleinsmann doet onderzoek naar Remote Patient Management (RPM) en is onderdeel van het kernteam van Edison-Remote Patient Management (RPM) Nederland, een consortium van 57 publieke en private partijen die samenwerken om tot een brede implementatie van RPM technologie te komen. Ze legt uit:
“We werken aan technologische oplossingen voor thuismonitoring. Via RPM kunnen we de patiënt opleiden in het monitoren van zijn eigen ziekte of gezondheid. En clinici geven we monitoring tools, zodat routine checks niet meer standaard nodig zijn maar echte zorg wel geboden kan worden daar waar het nodig is. Deze programma’s werken ook goed binnen een ziekenhuis: de arts gaat dan ’s nachts langs de patiënten die echt hulp nodig hebben, degene die het niet nodig hebben kan hij of zij overslaan.Ik denk dat hier een heel groot voordeel voor de patiënt in zit. Deze hoeft niet meer naar het ziekenhuis voor routinematige checks bijvoorbeeld. En de arts heeft minder werkdruk, dus meer tijd. De mogelijkheid moet natuurlijk altijd blijven bestaan om het op de traditionele manier te doen voor patiënten die niet zelf willen of kunnen monitoren. Maar ik zie hier een parallel met internet bankieren: uiteindelijk kan bijna iedereen het wel. Er zijn ook veel succesvolle pilots hiervan geweest. Maar de opschaling gaat lastig. Elk ziekenhuis heeft jarenlang de push gehad om een eigen systemen te ontwikkelen, er is weinig regionale samenwerking. Dat moeten we nu gaan oplossen, bijvoorbeeld door middel van platform technologie.
Ziekenhuizen als geheel moeten anders gaan werken, zorgpaden moeten anders worden ingericht. Het vergt omdenken. En het wordt alleen een succes als de technologie goed aansluit bij de behoeften. Mijn rol hierin is zorgen dat deze technologie human-centered is ingericht.”
Ze legt het ook uit in dit interview.
Contactgegevens persvoorlichter
Fien Bosman
Wetenschapsvoorlichter Health & Care
f.j.bosman@tudelft.nl
0624953733