Experts
7 wetenschappers uitgelicht
Maaike Kleinsmann
Systeemtransitie, monitoring op afstand en eHealth
Om te zorgen dat de zorg op regionaal niveau kan gaan samenwerken, moet een systeemtransitie op gang komen. De ontwikkeling van regionale zorgpaden speelt hierbij een belangrijke rol. Deze regionale zorgpaden kunnen efficiëntie bevorderen en zorgdruk verlagen als ze worden ondersteund door Remote Patient Management (RPM) platforms. Via RPM platforms wisselen patiënten en zorgverleners op afstand informatie met elkaar uit. Dit soort nieuwe methoden zijn hard nodig om de zorg toekomstbestendig te maken. Prof.dr.ir. Maaike Kleinsmann werkt aan de opschaling en landelijke implementatie van deze systemen. Kleinsmann is hoogleraar Design for Digital Transformation aan de TU Delft en daarnaast ook verbonden als hoogleraar aan het LUMC.
“We kunnen de zorg alleen toekomstbestendig maken, dus: bereikbaar en betaalbaar houden en tegelijkertijd prettig en efficiënt organiseren voor iedereen, wanneer we daar waar wenselijk en nuttig ook digitale zorgtools gaan inzetten.”
Mail: m.s.kleinsmann@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
David Abbink
Robotica en de toekomst van werk
Hoe kun je technologie op de juiste manier in de zorg implementeren? Prof.dr.ir. David Abbink is hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction bij de afdeling Cognitive Robotics aan de faculteit ME en ook bij de afdeling Sustainable Design Engineering aan de faculteit IO van de TU Delft. Een van zijn missies is om te onderzoeken wat robots en mensen van elkaar kunnen leren, en op welke manier kunnen robots het werk van mensen aantrekkelijker en beter maken, zoals hij uitlegt in dit interview met NRC. Met zijn onderzoekscentrum FRAIM onderzoekt Abbink de toekomst van werk en de rol van robotica daar in.
“Om het personeelstekort in de zorg op te lossen is er op systeemniveau een omslag nodig: een herwaardering van verpleegkundigen en hun creativiteit, waardoor hun werk weer aantrekkelijker wordt. Robotica kan daaraan bijdragen, wanneer we ons als techneuten durven te verdiepen in de sociale, onvoorspelbare en moeilijk oplosbare problemen van verpleegkundig werk.”
Mail: D.A.Abbink@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
John van den Dobbelsteen
Het operatiekamer efficiënter maken
Prof.dr. John van den Dobbelsteen is hoogleraar Medical Process Engineering aan de faculteit ME aan de TU Delft. Zijn aandacht richt hij vooral op werkprocessen op de OK en hoe die efficiënter kunnen, zodat de werklast voor het zorgpersoneel kan worden gereduceerd. Het toenemend gebruik van steeds meer medische, vaak complexe technologische apparatuur vergt veel van het zorgpersoneel dat daarvoor in de kern niet voor is opgeleid. Dit zorgt voor tijdverlies, voor overmatige kosten, en daardoor ook voor lange wachtlijsten en operaties die uitlopen. Van den Dobbelsteen wil de medische technologie en processen op de operatiekamer zodanig ontwerpen, dat de focus en aandacht van de arts het OK-team volledig op de patiënt kan liggen.
“Als een procedure uitloopt, moeten daaropvolgende procedures op de dag zelf uitgesteld en/of verschoven worden naar andere OK’s en daarmee de volledige bezetting van het OK team. Omdat dit binnen een OK complex met vele tegelijk verrichtte procedures moeilijk is te overzien en te realiseren verloopt dit hectisch en inefficiënt. Automatische monitoring en adaptieve planning middels technologie kan dit optimaliseren.”
Mail: J.J.vandenDobbelsteen@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Saba Hinrichs-Krapels
Een veerkrachtige, duurzame zorgsector
Saba Hinrichs-Krapels is Associate Professor aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Ze onderzoekt hoe gezondheidssystemen veerkrachtiger en duurzamer gemaakt kunnen worden, zowel op korte als lange termijn, en specifiek hoe we middelen zoals apparatuur, voorraden en personeel in ziekenhuizen op een duurzame manier beheren en toekomstbestendig maken. Ze was eerder adjunct-directeur van het King's Global Health Institute en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge. Ook is ze betrokken bij het Disaster & Pandemic Preparedness Centre en bij onderzoek in kinderziekenhuizen.
“Ik ben opgegroeid in Paraguay en Zimbabwe en heb met eigen ogen gezien hoe moeilijk het kan zijn om toegang te krijgen tot gezondheidszorg als er geen goede infrastructuur is, ondanks dat iedereen daar recht op zou moeten hebben. Tegenwoordig kan ik, hoewel ik mensen niet individueel help, wel helpen om het gezondheidszorgsysteem als geheel te verbeteren, en daar profiteren individuele patiënten ook van.”
Mail: S.Hinrichs@tudelft.nl
Talen: EN
Bekijk het profiel
Irene Grossmann
Veiligheid in de zorg
Irene Grossmann werkt als Universitair Docent aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management (TBM) van de TU Delft. Zij werkt daarnaast als chirurg op het spoedeisende hulp. Veiligheid in de gezondheidszorg is haar kernthema. Schade aan patiënten kan op veel verschillende manieren ontstaan: zoals door organisatorisch falen (te weinig personeel, slecht ingerichte zorgprocessen) en het niet goed afgestemd zijn van de behandeling op de individuele patiënt. Veiligheid in de zorg is een uitkomst van heel veel verschillende factoren, menselijke en technische, die idealiter goed op elkaar afgestemd zijn. Met die blik onderzoekt Grossmann huidige zorgsystemen en hoe het beter kan en moet.
“Mijn werk in het ziekenhuis houdt me bij de les. De werkelijkheid is uiteindelijk veel weerbarstiger dan de theorie. Maar dat is precies wat ik interessant vind. Aan de andere kant: door de overstap naar de TU Delft heb ik gezien hoe het wèl kan, we vinden oplossingen voor de zorg door te kijken naar andere domeinen dan de zorg. Dit geeft mij de motivatie om de een brug te bouwen tussen deze domeinen.”
Mail: I.Grossmann@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Maarten van der Elst
Klinische patiëntveiligheid en efficiency
Traumachirurg Maarten van der Elst is de nieuwe hoogleraar ‘Technologie ter verbetering van de zorg’. De leerstoel is in het leven geroepen door het Reinier de Graaf ziekenhuis en de TU Delft samen, om patiëntenzorg door middel van innovatieve technologie te verbeteren. De focus van het onderzoek ligt op het verhogen van patiëntveiligheid door de inzet van slimme technologie; het vergroten van efficiency ten aanzien van mensen en middelen; evaluatie van nieuwe datamanagementmethodieken en het verbeteren van de logistiek door middel van work-flow studies.
“Het geld is echt op in de zorg, dus als we niet snel zorgen dat het efficiënter en goedkoper kan, krijgen we een serieuze tweedeling, met enorme wachtlijsten en discussies over zaken als of staar- of heupoperaties nog wel noodzakelijk zijn. Met behulp van technologie blijft de zorg betaalbaar en dus toegankelijk.”
Mail: M.vanderElst@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Katarina Stankova
Verbeteren gezondheidszorg met game-theorie
Dr. Katarina Stankova is Associate Professor in Dynamic Game Theory aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management (TBM). Een van haar onderzoeksthema’s is hoe gametheorieën (speltheorieën) kunnen helpen de gezondheidszorg te verbeteren. Vorig jaar ontving ze een VIDI-beurs voor haar onderzoek ANTICANCER: waarbij ze speltheorie ontwikkelt om de behandeling van uitgezaaide longkanker te verbeteren, ze legt het uit in dit artikel in Trouw. Ze is net als Irene Grossmann, Saba Hinrichs-Krapels en Samatha Copeland aangesloten bij het Institute for Health Systems Science van TBM. Het doel daarvan is systeemwetenschap toepassen op onderzoek, onderwijs en innovatie in gezondheid en gezondheidszorg.
“Het wordt nu nog als een gek idee van wiskundigen gezien, maar ik denk dat over tien jaar het normaal is om evolutionaire speltherapie toe te passen en mínder medicatie toe te dienen.”
Mail: K.Stankova@tudelft.nl
Talen: EN
Bekijk het profiel
Samantha Copeland
Gezondheidszorg en ethiek
Assistant Professor Samantha Copeland zet zich in voor de (ethische) vraagstukken rondom gezondheid en ziekte vanuit de maatschappij, met het idee dat voorkomen dat mensen in het zorgstelsel terecht komen de allerbeste ‘behandeling’ is. Hoe kunnen we er als samenleving voor zorgen dat mensen hun leven en werk zodanig inrichten, dat ze minder snel ziek worden, en dus minder (gezondheids)zorg nodig hebben? Ze doet onderzoek aan de faculteit Techniek, Bestuur & Management (TBM) en is net als Irene Grossmann, Saba Hinrichs-Krapels en Katarina Stankova aangesloten bij het Institute for Health Systems Science. Hiernaast is ze mede-oprichter van The Serendipity Society.
“In medisch onderzoek wordt er van oudsher al veel discussie gevoerd over ethiek, dit heeft geleid tot een focus op protocollen en procedures. Nu er steeds meer technologische innovatie is op medisch gebied, moet ook aan die kant de ethiek zich ontwikkelen. We willen hiervoor letterlijk ruimte gaan creëren.”
Mail: s.m.copeland@tudelft.nl
Talen: EN
Bekijk het profiel
Contactgegevens persvoorlichter
Fien Bosman
Wetenschapsvoorlichter Health & Care
f.j.bosman@tudelft.nl
0624953733