Veelgestelde vragen
1. Studie: Inhoud
-
Bekijk hiervoor: BSc Technische Bestuurskunde Onderwijsprogramma
Voor meer gedetailleerde informatie kan je studiegids.tudelft.nl raadplegen.
-
Bij Technische Bestuurskunde bestaan de eerstejaarsvakken voor zo’n 42% uit wiskunde- en modelleer-vakken. Het overzicht van de vakken en de jaarindeling is te vinden op deze pagina.
-
De hele bacheloropleiding Technische Bestuurskunde wordt gegeven in het Nederlands. Op één vak na dat - ter voorbereiding op de master - in het Engels wordt gegeven.
In de bachelor zijn de boeken over het algemeen in het Nederlands geschreven, maar er is ook redelijk wat stof in het Engels. Vaak is extra literatuur in het Engels. Hoe verder je in de studie komt, hoe meer (extra) literatuur in het Engels is. Bij een master zullen alle boeken Engels zijn.
-
Ja, dit is op verschillende momenten mogelijk. Bijvoorbeeld tijdens je minorruimte, in het derde jaar, door mee te doen aan een uitwisselingsprogramma of tijdens je afstuderen. Kijk op www.buitenland.tudelft.nl voor meer informatie.
Bij Technische Bestuurskunde zijn er geen stages om te ‘kijken hoe het er in een bedrijf aan toegaat’, maar je kunt wel een onderzoek (project) doen bij een bedrijf of instelling. Je kunt zo’n project in het buitenland doen en daarvoor bijvoorbeeld de minorruimte in het derde jaar gebruiken. Ook kun je mee met de buitenlandreis van studievereniging Curius. Tijdens je eventuele master zijn er ook weer verschillende opties. -
Elk jaar bestaat uit vier periodes van 10 weken, ook wel kwartalen. Met uitzondering van de eerste twee kwartalen in het derde jaar die zijn gereserveerd voor de minor, behandel je elke periode drie vakken. Voor elk vak zijn (bij TB) 5 ECT’s te behalen, dit zijn studiepunten. Om het eerste jaar te halen, en door te mogen gaan naar het tweede jaar, moet je minimaal 45 studiepunten behalen. Dit is het Bindend Studie Advies. De 12 vakken die je in het eerste jaar volgt zijn opgesplitst in vier verschillende onderwerpen:
- Analyse van complexe socio-technische systemen;
- Wiskundig modelleren;
- Bestuur van complexe socio-technische systemen;
- Technologische specialisatie.
De technologische specialisatie kies je aan het eind van de tweede periode en begint in de derde periode. Er zijn drie verschillende domeinen waaruit je kan kiezen: Energie & Industrie, Logistiek & Transport en Communicatie & informatie. Meer informatie over de domeinen vind je op deze pagina.
-
De contacturen (hoor- en werkcolleges) worden meestal verdeeld over drie of vier dagen. Colleges duren twee keer drie kwartier met een kwartier pauze ertussen. Niet alle colleges zijn verplicht, maar voor een goede studievoortgang is het zeker aan te raden alle colleges te volgen. Naast de colleges ben je ook veel tijd kwijt aan groepswerk. In het eerste jaar heb je elke periode minimaal één groepsproject, afhankelijk van welk domein je hebt gekozen. Daarom zal je regelmatig volle dagen op de universiteit aanwezig zijn. Je hebt veel keuze uit de locatie waar je wilt studeren. Naast de eigen faculteit zijn er over de hele campus studieplekken ingericht en kan je dus gaan zitten waar je maar wilt. En naast het studeren is echt gelukkig nog wel genoeg tijd over voor gezellige activiteiten!
In de tentamenweken (en de weken voorafgaand) studeer je meestal een stuk harder en een groter gedeelte van de dag. Ook dan kan je kiezen of je vanuit je eigen kamer studeert, of toch liever op de campus een plek zoekt. Tijdens deze tentamenperiodes zijn ook de openingstijden van veel gebouwen aangepast en kan je er dus langer gebruik van maken.
2. Studie: Algemeen
-
Bij de TU Delft geldt een bindend studieadvies (BSA) voor alle bacheloropleidingen. De bindend studieadviesnorm van de TU Delft is 45 EC van de eerstejaars vakken. Kijk voor alle regelgeving omtrent het BSA op: BSA
Bij studievertraging met of zonder bijzondere omstandigheden is het altijd verstandig om een afspraak met de studieadviseur te maken.
Je krijgt geen bindend studieadvies als je je voor 1 februari uitschrijft. Je kunt je het volgende jaar dus opnieuw inschrijven voor de opleiding. Je moet dan opnieuw een BSA van 45 EC halen. Let wel op: als je opnieuw dezelfde opleiding gaat doen, dan tellen reeds behaalde EC's niet mee in de BSA resultaten. Als je je na 1 februari uitschrijft krijg je wel een bindend studieadvies.
-
Als iemand niet doorstroomt naar het tweede jaar komt dat vaak doordat hij/zij het Bindend Studie Advies niet heeft gehaald. Als je je BSA niet haalt, mag je niet verder met je studie. Een andere reden kan zijn dat je er achter komt dat de studie toch niets voor jou is. Daarom is het belangrijk je zo goed mogelijk te laten voorlichten voordat je begint. De studieadviseur kan je hierbij begeleiden. Als laatste wordt van TB vaak, omdat het zo'n brede studie is, verwacht dat het een makkelijke studie is. Studenten die TB kiezen omdat ze denken dat ze er makkelijk doorheen komen, vallen echter snel af. Bij Technische Bestuurskunde moet je naast technisch namelijk ook economisch, bestuurskundig en rechterlijk kunnen denken. Veel mensen onderschatten de moeilijkheidsgraad hiervan en verkijken zich nogal eens op de ‘Analyse en Bestuur van socio-technische systemen’ vakken.
-
Dat is best lastig vanwege de vele contacturen in Delft. Zeker in het eerste jaar van de bachelor zit de week behoorlijk vol met colleges, practica en werkgroepen en er is daarom weinig ruimte voor een tweede opleiding. Combineren van 2 masters gebeurt soms wel. De studieadviseur of studentendecaan kan je hierover adviseren. Er zijn weinig studenten Technische Bestuurskunde die een dubbele bachelor doen. Wel zijn er studenten die een deeltijdstudie rechten of psychologie in de avond volgen. Er zijn ook studenten die een extra minor vullen met schakelvakken naar de masters van wiskunde, bestuurskunde, bedrijfskunde, economie, econometrie.
-
Bij Technische Bestuurskunde is ongeveer 30% van de studenten vrouw. Bij veel technische opleidingen, ook in Delft, is dit percentage lager.
-
1e uur 08:45 uur - 09:30 uur
2e uur 09:45 uur - 10:30 uur
3e uur 10:45 uur - 11:30 uur
4e uur 11:45 uur - 12:30 uur
Pauze
5e uur 13:45 uur - 14:30 uur
6e uur 14:45 uur - 15:30 uur
7e uur 15:45 uur - 16:30 uur
8e uur 16:45 uur - 17:30 uur
9e uur 17.45 uur - 18.30 uur
10e uur 18:45 uur - 19:30 uurDit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: je rooster kun je vinden op www.roosters.tudelft.nl
In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet helemaal sprake.
-
Een laptop is op de universiteit onmisbaar. Vooral met online onderwijs is het van groot belang, omdat je anders geen colleges kan volgen. Wanneer online onderwijs voorbij is, blijft een laptop nodig. Bij TB moet je namelijk veel verslagen schrijven en opdrachten maken in verschillende computerprogramma's. Een laptop is hiervoor het handigst, zodat je altijd je eigen bestanden voor handen hebt. Bovendien werkt de universiteit met een online systeem waarop alle informatie van de vakken te vinden is en wat professoren gebruiken om in contact te komen met de studenten, namelijk Brightspace.
Als je nog geen laptop hebt, of een laptop die niet voldoet aan de eisen, kan je via het laptopproject. Hier kan je een laptop bestellen met studentenkorting. Een echte aanrader!
-
Tentamens worden bij Technische Bestuurskunde zowel schriftelijk als digitaal afgenomen, dit verschilt heel erg per vak. Begin je met studeren terwijl er nog voornamelijk online onderwijs is, zullen vrijwel al je tentamens online afgenomen worden. Er zijn verschillende programma’s die professoren hiervoor kunnen gebruiken. Het meest gebruikt is Möbius, een programma waar je de vraag ziet en dan in een tekstvak je antwoord kan geven. Sommige professoren kiezen ervoor om je het tentamen op papier te laten maken en dan foto’s van je antwoorden in te leveren. Weer anderen zetten het antwoordvel en het vragenblad, dat je normaal fysiek zou krijgen, online zodat je het kan invullen in Microsoft Word en als ‘opdracht’ kan inleveren op Brightspace. Je kunt er meer over lezen in de digitale studiegids.
3. Voorlichting en studiekeuze
-
Via onderstaande webpagina vind je alle informatie over de voorlichtingsactiviteiten van de TU Delft:
-
Het kiezen van de juiste studie is een lastige keuze. Er is veel aanbod en wat past nou echt bij jou? Denk goed na over wat je belangrijk vindt. Wil je een studie met vakken die je goed kunt? Of juist een studie met vakken die je leuk vindt? Praat met studenten, bezoek de open dagen, doe een meeloopdag en doe mee met online proefstuderen. Hoe beter jij je laat informeren, hoe beter je een beslissing kan maken. Op deze webpagina van Career and Counselling Services staan tips over hoe je het (opnieuw) kiezen van de juiste studie kunt aanpakken. Het is ook mogelijk een afspraak met een studieadviseur te maken om je twijfels te bespreken. Op deze pagina vind je alle studievoorlichting voor Technische Bestuurskunde.
-
Bij Technische Bestuurskunde ben je ongeveer 40 uur per week bezig met je studie. Dit is redelijk gemiddeld vergeleken met andere studies. In het eerste jaar bestaat ongeveer 12 uur hiervan uit hoor- en werkcolleges. De rest van de tijd besteed je aan groepswerk en zelfstudie. Je moet dus een groot deel van je tijd zelf indelen. Hoewel het niveau prima aansluit op het niveau van de middelbare school, ligt het tempo aan de universiteit een stuk hoger en is de hoeveelheid stof een stuk meer dan op de middelbare school. De moeilijkheidsgraad van de stof is relatief. Als vakken jou goed liggen dan zul je waarschijnlijk de studie een stuk eenvoudiger ervaren dan wanneer je erg veel moeite moet stoppen in het behalen van voldoendes. Een voorbeeld hiervan is wiskunde. Bij TB is beheersing van wiskunde erg belangrijk, want elke periode is minimaal één van de drie vakken een wiskundig vak. Als je een 5 verwacht als wiskunde eindcijfer is TB niet de studie voor jou. Verwacht je een eindcijfer tussen de 6 en de 7, dan kan je zeker beginnen bij TB maar moet je er wel rekening mee houden dat je je volledig moet inzetten voor de wiskundevakken. Verwacht je hoger dan een 7,5? Dan is je voorkennis zeker op orde.
-
Technische Bestuurskunde wordt alleen op de TU Delft gegeven. Aan de TU Eindhoven of aan de Rijksuniversiteit van Groningen kan je wel Technische Bedrijfskunde studeren maar dit is heel anders dan wat wij hier doen. Bij Technische Bestuurskunde leer je hoe je met behulp van technisch inzicht, bestuurskunde, bedrijfskunde, organisatie, management, recht en economie, beslissingen neemt over grote technische projecten waarbij meerdere bedrijven en/of overheden zijn betrokken. Bij Technische Bedrijfskunde leer je hoe binnen één bedrijf technologie optimaal gebruikt kan worden. Technische Bestuurskunde kijkt dus naar het grote plaatje terwijl Technische Bedrijfskunde inzoomt op een deel van het plaatje
Hoewel TB alleen aan de TU Delft wordt gegeven, zijn er wel soortgelijke studies aan andere universiteiten. Zo wordt bij ‘Natuurwetenschap en innovatiemanagement’ aan de universiteit van Utrecht bèta kennis gecombineerd met gammakennis over innovatiemanagement. De studie ‘Management, Society and Technology’ aan de universiteit van Twente richt zich naast technische kennis ook op kennis van psychologie, sociologie, economie en recht.
-
Technische Bestuurskunde wordt niet op hbo-niveau gegeven.
-
Door corona zijn de voorlichtingsactiviteiten anders dan normaal. De open dagen zullen online plaatsvinden en er worden live Q&A’s georganiseerd. Ook kun je naast de open dag altijd nog je vragen stellen aan studenten via Unibuddy en je kan online proefstuderen of meedoen met een online meeloopdag.
Alle online voorlichting vind je op deze pagina.
4. (Her)Inschrijven, aanmelding en toelating
-
Voor vragen over toelatingseisen voor de bachelors verwijzen we je door naar de pagina BSC Technische Bestuurskunde Toelatingseisen
-
De faculteit TBM biedt 4 masters aan. Met een BSc diploma Technische Bestuurskunde zijn de doorstroommogelijkheden als volgt:
- MSc Complex Systems Engineering & Management: Doorstroom mogelijk
- MSc Engineering & Policy Analysis: Doorstroom mogelijk
- MSc Management of Technology: Geen doorstroom mogelijk
- MSc Industrial Ecology: Doorstroom mogelijk
Er zijn binnen de TU Delft nog meer masteropleidingen die aansluiten op Technische Bestuurskunde. Voor vragen over toelatingseisen voor de masters verwijzen we je door naar:
Als je geen bachelor diploma hebt dat direct toegang geeft tot de masteropleiding of je hebt een hbo-diploma, is het soms mogelijk om een schakelprogramma te volgen. Deze programma's worden beschreven in de Onderwijs en Examen Regelementen van het MSc programma van jouw keuze. Raadpleeg de studieadviseurs als je meer vragen hebt.
-
Voor vragen over inschrijving verwijzen we je door naar TU Delft inschrijven.
5. Studeren met bijzondere omstandigheden
-
Meer informatie over studeren met een functiebeperking is hier te vinden. Neem altijd contact op met je studieadviseur, deze kan je helpen met een goede studieplanning, het mogelijk regelen van extra tijd voor je tentamens of je doorverwijzen richting andere partijen binnen de TU Delft indien andere (faciliterende) maatregelen genomen moeten worden.
-
Er zijn bijzondere omstandigheden die invloed kunnen hebben op je studievoortgang. Voorbeelden van omstandigheden zijn ziekte, een ongeval, psychische problematiek, zorgtaken, een onprettige thuissituatie of vervelende ervaring. Het kan ook zijn dat de omstandigheden van een bekende of familielid invloed op jou hebben, maar ook zaken als topsport, bestuurswerk of zwangerschap kunnen je studievoortgang beïnvloeden. Ook als je je zorgen maakt over medestudenten kan je terecht bij de studieadviseur.
6. Studie: Start
-
Welke studie je ook kiest, de overgang van de middelbare school naar een universiteit of HBO kan erg overweldigend zijn. Het bekostigen van je studie, het maken van nieuwe vrienden, wel of niet lid worden van een vereniging en misschien wel op kamers gaan zijn allemaal best grote dingen die nog bovenop je eerste colleges, tentamens en opdrachten komen kijken. Geef jezelf de tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving. Een handig steuntje hierbij is de website welkom.tudelft.nl met informatie, links en een introfilmpje.
De TU Delft heeft een uitgebreide introductieperiode waar je al mensen kan leren kennen en kennis kan maken met het Delftse studentenleven, voordat het studeren überhaupt begint. Zo is er de OWEE, dit is de ontvangstweek voor alle studenten die in Delft gaan studeren. Je maakt dan kennis met alle facetten van het Delftse studentenleven. Het weekend vóór de OWee organiseert studievereniging Curius het eerstejaarsweekend: de WOEJ (Weekend Ontvangst Eerste Jaars). Dit is een gezellig weekend waarin je al je eerstejaarsstudiegenoten kunt leren kennen.
Eind augustus/begin september start de eerste volle studieweek. Tijdens deze introductieweek (de TB-week) krijg je de eerste colleges van een aantal vakken en zijn er andere bijeenkomsten gepland die belangrijk zijn voor je studie. Deze bijeenkomsten helpen je met voorbereiden op het aankomende jaar. Aanwezigheid is dan ook verplicht.
Wat heel fijn is, is dat je het eerste jaar nog een mentor krijgt. Dit is een tweedejaarsstudent die je kan helpen met je plekje vinden en aan wie je alle vragen kan stellen die je hebt over hoe alles werkt op de TU. Ook is je mentor er voor eventuele persoonlijke problemen of vragen.
-
Er is studiebegeleiding in allerlei vormen beschikbaar. Bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding van studentmentoren en studieadviseurs, training en ondersteunende software. Je hebt op de universiteit wel zelf een actieve rol in het gebruik maken van de voorzieningen of bij het om hulp vragen.
Alle bacheloropleidingen aan de TU Delft hebben een mentorensysteem waarbij de eerstejaars worden ingedeeld in mentorgroepen. Als je vragen hebt over je studie of studeren in Delft dan is je mentor een goed eerste aanspreekpunt. Als je andere vragen hebt, bijvoorbeeld over persoonlijke omstandigheden waardoor je studievertraging dreigt op te lopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur van je opleiding. Klik hier voor de contactgegevens van alle studieadviseurs.
De TU Delft organiseert ook verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie. Meer informatie -
Bij Technische Bestuurskunde word je als eerstejaarsstudent gecoacht door een studentmentor. Deze coacht jou en je medestudenten op het gebied van vakken, tentamens, studeren, activiteiten, en het combineren van studie en studentenleven. In het tweede deel van het jaar kun je ervoor kiezen om specifieker begeleid te worden in studievaardigheden.
-
Je studeert het eerste studiejaar samen met een groepje van 5 studenten o.a. aan de projectopgaven en de wiskundesommen.
-
Mocht de studie niet lekker lopen, dan kan de studieadviseur je weer op weg helpen. Ook na je eerste jaar houden de studieadviseurs de voortgang van jouw studie in de gaten. De studieadviseur is bovendien aanspreekpunt voor allerlei andere dingen waar je tegenaan kunt lopen die niet direct met de opleiding te maken hebben. Natuurlijk blijft alles wat je met de studieadviseur bespreekt vertrouwelijk. Meer informatie over de studieadviseurs vind je op deze pagina.
-
In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Er zijn ongeveer 10 weken vakantie en enkele feestdagen. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. Van een echte vakantie is op de universiteit dus niet helemaal sprake.
-
Een kamer kan je krijgen op verschillende manieren. Als je vrienden in de stad hebt dan kan je via via proberen. Ook kan je als je lid wordt van een studentenvereniging proberen een kamer via de vereniging te krijgen. Verder zijn er een aantal websites vanaf waar je kamers kunt huren. Zo is er Room.nl. Dit is een website van DUWO (de grootste verhuurder van studentenkamers in Delft) en kamers op deze site gaan dan ook via de voorrangsregeling. Hoe langer je daar ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op een kamer. Hoe eerder je dus bent ingeschreven hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Schrijf je dus op tijd in bij www.DUWO.nl. Verder is er nog Kamernet. Hier zetten veel studentenhuizen kamers op, als ze nieuwe huisgenoten zoeken. Op deze website kan je gratis kijken naar kamers, maar als je wilt reageren moet je premium lid zijn. Ook op Facebook komen er veel kamers voorbij. Word lid van de groep ‘Kamers in Delft’ en ‘Zoekt kamer in Delft community’ om openstaande advertenties te zien.
Meer informatie over op kamers gaan vind je hier.
7. Verenigingen
-
Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Zo organiseert de studievereniging van TB, Curius, bijvoorbeeld het eerstejaarsweekend. Ook kan je via een studievereniging korting krijgen op je boeken en praat de studievereniging met professoren als er problemen zijn met de colleges en brengen zij eventueel de klachten van de studenten over.
Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen, algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek.
-
Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting voor studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Je bent niet verplicht lid te worden van een studievereniging, maar het is zeker aan te raden!
Curius is de studievereniging van Technische Bestuurskunde. Bijna iedereen is lid en veel studenten doen er commissiewerk. Er zijn verschillende commissies binnen de studievereniging waar je aan mee kan doen mocht je dit willen. Deze commissies organiseren de activiteiten binnen de vereniging.Curius werkt ook mee aan het verbeteren van het onderwijs. Een van de bestuursleden neemt bijvoorbeeld deel aan de CollegeResponsieGroepen, waarin voorstellen worden gedaan om TB-vakken inhoudelijk of organisatorisch te verbeteren. Voor meer info zie www.curius.nl.
-
Dit is uiteraard niet verplicht. Het is wel een hele goede manier om nieuwe mensen (buiten jouw gekozen studie) te leren kennen. Het was bijvoorbeeld in studiejaar 2020-2021 te zien dat veel meer mensen zich ingeschreven bij studentenverenigingen dan in voorgaande jaren. Door de corona maatregelen is het onderwijs natuurlijk grotendeels online en is het dus moeilijk om nieuwe contacten te maken. Lid worden van een studentenvereniging was hier een goed alternatief voor. Meer informatie over studentenverenigingen vind je hier.
8. Na de bachelor
-
De meeste afgestudeerde TB'ers worden consultant, projectleider, analist of beleidsmedewerker binnen een technische organisatie of consultancy. Daarnaast start ongeveer 11% van de afgestudeerde TB'ers een eigen bedrijf. Er is veel vraag naar technisch bestuurskundigen. Doordat je bij TB zo breed wordt opgeleid kan je op heel veel plekken terecht.
-
Binnen de faculteit TBM zijn er al verschillende masters die je kan volgen:
- Complex systems engineering and management (CoSEM)
- Engineering and policy analysis (EPA)
- Industrial Ecology (IE, samenwerking met Universiteit Leiden)
Verder kan je op andere faculteiten binnen de TU ook nog Masters volgen. Als je hier niet de juiste vakken voor hebt gevolgd tijdens de bachelorstudie kan je tijdens je minor periode een schakelminor volgen, waarin je de juiste vakken krijgt en je wordt voorbereid op jouw vervolgmaster.
Ook kan je Masters volgen op andere universiteiten in Nederland of daarbuiten.
Op deze pagina vind je meer informatie over de mogelijkheden.
Staat je vraag hier niet tussen? Kijk dan in de A-Z index.
Informatie voor eerstejaars studenten is te vinden op de studentportal.
Informatie voor ouderejaars studenten is te vinden op de studentportal.