D:DREAM
Wereldwijd staat TU Delft bekend om haar succesvolle studententeams. Deze teams, in Delft D:DREAM genoemd, worden volledig bestuurd door de gemotiveerde studenten zelf. Van het team management, tot het ontwerpen en produceren van hun uitvindingen, het gebeurt allemaal in de D:DREAM hall.
Want op deze plek, gelegen op de TU Delft campus, maken jonge engineers van dromen werkelijkheid.
Binnen de studententeams werken studenten van verschillende opleidingen met elkaar samen. Ook studenten van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (BSc opleidingen Life Science and Technology, Molecular Science and Technology, Nanobiology en Technische Natuurkunde) zijn erg gewild en werken graag samen aan innovatieve oplossingen voor problemen.
Kijk hier naar studententeams die door de faculteit Technische Natuurwetenschappen gesponsord worden en waar vaak ook studenten van onze opleidingen werkzaam zijn:
Delft Hyperloop
-
Mijn naam is Seb Biessen en afgelopen jaar heb ik de bachelor Technische Natuurkunde (TN) afgerond. Ik heb altijd al affiniteit gehad met wis- en natuurkunde, en wilde dat tijdens mijn studie blijven ontwikkelen. Daarnaast trok het me aan dat de bachelor nog zo breed is, en dat ik na de bachelor nog veel kanten op kan om te specialiseren, ook bij andere faculteiten.
Zoals verwacht heb ik erg van de studie TN genoten, met name de meer theoretisch-natuurkundige vakken waar mijn ratio/rede moest stoeien met mijn intuïtie. Daarnaast heb ik een fijne tijd gehad doordat ik bij de studie een actieve vriendengroep heb gevonden. Mede via die vrienden besloot ik op een gegeven moment om me aan te melden bij een dreamteam: Delft Hyperloop.
Inmiddels ben ik de lead van het ‘levitation department’ in de 8e editie van het team. Een hyperloop is een voertuig (een pod) die door het reizen in een vacuümbuis, zonder contact te maken met zijn spoor, hele hoge snelheden zou kunnen bereiken. Samen met mijn departement ben ik verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de hard- en software die zorgt dat de pod kan zweven. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor contact met een aantal partnerbedrijven en de planning van het departement.
Ik vind het geweldig om de theoretische kennis van mijn bachelor nu om te zetten in een fysiek prototype, terwijl ik mezelf op technisch vlak blijf ontwikkelen. Alhoewel ik door de veelzijdigheid van de studie TN veel taken binnen het team kan vervullen, heb ik het gevoel dat er bij Delft Hyperloop in ‘magnet engineering’ écht een rol voor mij is weggelegd. Volgend jaar ben ik van plan mijn studie voort te zetten en de AP master te doen.
Join Delft Hyperloop!
HELIOS III - The newest design of Delft Hyperloop VIII
Eco-Runner Team Delft
-
Ik heb voor de Technische Natuurkunde (TN) bachelor gekozen vanwege een aantal redenen. Ten eerste vond ik wiskunde en natuurkunde altijd leuk op de middelbare en ik was er goed in. Bij natuurkunde vond ik ook juist de abstractere dingen leuk. Daarmee vielen bijvoorbeeld werktuigbouwkunde of lucht- en ruimtevaarttechniek af. Uiteindelijk heb ik voor natuurkunde in Delft gekozen omdat dit mij de leukste stad leek waar je natuurkunde kan studeren.
Iets wat ik prettig vond aan de studie is dat alles over het algemeen goed georganiseerd was. Alle nodige informatie en ook de stof was vaak op tijd en makkelijk te vinden op Brightspace. Hierdoor kon ik vaak mijn eigen tijd indelen omdat ik niet te afhankelijk was van de colleges. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik ook zo veel mogelijk leuke activiteiten had naast mijn studie.
Ik wilde na mijn bachelor een jaar iets anders doen, vooral om me te oriënteren op wat ik later als baan zou willen doen. Een Dreamteam leek mij hier geschikt voor. Ik ben online gaan zoeken naar welke teams er waren. Eco-Runner leek mij inhoudelijk interessant en er leek een prettige sfeer bij het team te heersen.
Binnen het team ben ik de project and finance manager. Mijn hooftaken zijn het op orde houden van de planning/vooruitgang en de financiën. Wat ik het leukst vind aan mijn functie is dat ik echt alle aspecten van het project mee krijg. Wel vind ik het soms jammer dat ik zelf niet echt iets ontwerp en maak. Iets wat ik tot nu toe geleerd heb, is dat dingen vaak niet gaan zoals je verwacht. Je moet dus vooral flexibel zijn en snel oplossingen kunnen verzinnen als er dingen misgaan, en er ook op voorbereid zijn dat er dingen mis kunnen gaan.
Bij mijn studie vond ik eigenlijk alle vakken wel leuk. Ik vond het ook leuk dat we 3 kwantummechanica vakken hebben gehad, omdat ik dit altijd een interessant onderwerp vind. Verder heb ik de ‘Engineering with AI’ minor gedaan. Hierbij vond ik het vooral leuk om beter te worden in python (een programmeertaal). Voor mijn bachelor eindproject heb ik onderzoek gedaan naar nieuwe materialen voor scintillatoren. Dit vond ik inhoudelijk erg interessant, maar er waren wel veel praktische aspecten van ‘experimenteel onderzoek doen' die ik niet geweldig vond. Qua werk weet ik nog niet wat ik zou willen doen, maar ik heb dus wel gemerkt dat ik niet perse het onderzoek in zou willen.
Na mijn opleiding wil ik waarschijnlijk de kwantummechanica track van de Technische Natuurkunde master doen. Het sprak me ook aan dat je veel keuzevrijheid hebt voor vakken binnen de master. Hierdoor hoop ik zo veel mogelijk dingen te leren die me interessant lijken. Wat ik na de master wil doen weet ik nog niet. Ik merk dit jaar wel dat ik het leuk vind om deel uit te maken van een technisch interdisciplinair project.
Accelerate the Future | Eco-Runner Team Delft
Emergence
-
Ik heb gekozen voor de opleiding Technische Natuurkunde (TN) omdat ik sinds jonge leeftijd al geïnteresseerd ben in astronomie. Toen ik op de middelbare school begon met het maken van Natuurkundige testopstellingen wist ik dat dat onmisbaar zou worden in mijn latere leven. Bij TN kan ik deze twee passies van me combineren.
De opleiding TN is een belangrijk deel van mijn leven geworden en ik houd er zeker veel vrienden aan over. Ik heb een gedreven groepje om me heen, waarvan de meesten nu ook een Dreamteam doen en dat maakt de opleiding naast de interessante stof erg speciaal. Samen komen we uit de complexe vakken die de studie heeft en blijven we elkaar motiveren om het beter te doen.
Ik ben bij Emergence terechtgekomen toen ik een mysterieuze poster zag hangen in Echo. Toen heb ik me gelijk ingeschreven voor de nieuwsbrief en werd ik bericht door Nora. Emergence kwam in een perfecte tijd van mijn leven omdat ik mijn passie voor techniek naast mijn studie graag combineer met artistieke installaties. Emergence werkt hieraan op een hoog niveau.
Binnen Emergence vervul ik de rol als Chief Engineer. Deze taak vind ik de perfecte rol voor een technische natuurkunde student; het vergt namelijk fundamentele kennis over de werking van de techniek maar je houdt wel een overzicht van alle componenten als geheel. Ik houd me voornamelijk bezig met Optica en Elektronica, wat erg goed aansluit bij mijn studie. Maar het voornaamste wat ik geleerd heb zijn alle dingen die bij een leidinggevende rol komen kijken.
Ik ben mij nu aan het oriënteren op mijn master en zou graag meer willen weten over optiek in de kwantummechanica.
TU Delft TV // Emergence Delft 1 // New Media Project
Epoch
-
Toen ik klein was, wilde ik altijd bibliothecaresse worden, of schrijver. Toch ben ik nu beland bij de bachelor Life Science and Technology (LST). Hoe is die transitie gegaan?
Sinds de middelbare school ben ik eigenlijk overal in geïnteresseerd geraakt. Van het ontdekken van de wonderen van het menselijk lichaam tot het ontplooien van het denkvermogen bij filosofie en de lange avonden oefenen met wiskunde. Veel interesses hebben is erg praktisch, immers, je vindt eigenlijk alles leuk. Het nadeel is de keuzestress die daarbij komt kijken.Op 1 mei stond ik ingeschreven bij Rechten, Artificial Intelligence, Food Technology en LST. Uiteindelijk is dat LST geworden. Dit omdat het de combinatie is van eigenlijk alle bètavakken, het zowel in Leiden als in Delft gegeven wordt, waardoor je de sterktes van beide universiteiten weet mee te pakken en het verder gewoon een heel breed scala aan onderwerpen behandelt.
Nu, in mijn derde jaar van mijn bachelor, merkte ik opnieuw hoe belangrijk AI gaat zijn in de toekomst, of eigenlijk dat AI de toekomst is, denk aan OpenAI’s GPT en Sora. AI wordt nu zo ingezet dat het de productiviteit moet vergroten en zo de welvaart moet handhaven of vergroten: dus het gebruik van mensen, alleen op zo’n manier dat ze enkel absolute toegevoegde waarde (maximaal geautomatiseerd) bijdragen. Hier ben ik het zelf niet mee eens. Ik wil slechts AI inzetten voor dat wat mensen tot op heden niet (voldoende) hebben kunnen doen. Epoch IV doet nu een project met de Rijksoverheid voor een beter archiveringssysteem om het opvragen van documenten voor journalisten sneller mogelijk te maken. Dit is van belang voor transparantie van de overheid en ter voorkoming van zaken zoals de toeslagenaffaire.
Bij Epoch ben ik nu exposure coördinator, wat inhoudt dat ik me bezighoud met de uitstraling van Epoch naar de buitenwereld toe. Hieronder valt bijvoorbeeld: het maken van video's, foto’s en het schrijven van persberichten. Bij Epoch heb ik vooral geleerd dat je voor het opzetten van goede projecten veel moet communiceren en clichématig ook dat je sterk in je schoenen moet staan. Zo ben ik s’ maandags bijna de hele dag aan het overleggen.
Na het afronden van mijn bachelor wil ik verder studeren. Het plan nu is een dubbele master, eentje meer richting de alpha wetenschappen en eentje meer bèta-georiënteerd. Of dit dan de LST-master wordt, weet ik nog niet zeker.
Epoch IV | Team Introduction Video
Formula Student Team Delft
-
Ik had in eerste instantie Technische Natuurkunde (TN) gekozen omdat ik niet zo goed wist wat ik wilde studeren en eigenlijk alles van natuurkunde interessant vond (en niet direct een richting wilde kiezen). Tijdens mijn studie ben ik erachter gekomen dat ik toch de theoretische natuurkunde heel interessant vind maar dat de toepassingen ervan wel veel leuker zijn om daadwerkelijk mee kennis te maken. Daarom denk ik dat technische natuurkunde een perfecte studie voor mij is.
Om iets meer hands-on ervaring te krijgen heb ik dit jaar gekozen om een jaar fulltime bij Formula Student Team Delft een auto te bouwen. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van de accumulator en low-voltage battery, waar ik mijn theoretische kennis kan toepassen maar ook veel leer over cellen, laserlassen en zagen/boren in materialen als koper.
Na dit jaar wil ik beginnen met de master Applied Physics maar eerst wacht mij nog een half jaar aan productie, testen en uiteindelijk de competities, waar wij met onze auto zullen racen tegen teams over de hele wereld.
Formula Student Team Delft | TNW
Space Oasis Delft
-
Ik koos voor de studie Life Science and Technology (LST) vanwege mijn interesse in scheikunde, biologie en natuurkunde, perfect gecombineerd in dit vakgebied. Ik vind de mix van praktijklessen en theorie erg leuk, hoewel het even zoeken was naar de juiste studiebalans. Naast mijn studie werk ik mee aan een TUDelft Dreamteam, Space Oasis Delft.
Mijn nieuwsgierigheid naar het Dreamteam werd gewekt na een boeiende lezing die gegeven was door studenten van het team, waarna ik besloot me aan te melden. In het team houd ik me bezig met de duurzaamheid van een maanbasis, denk aan het beheren van planten, water en afval.
Tijdens mijn studie verdiep ik me in de complexe wereld van cellen en micro-organismen, vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven. Na mijn studie wil ik me graag gaan storten op moleculaire genetica, een vakgebied dat ik enorm interessant vind.
Space Oasis Delft: Meet Our Life Support Biologist
Team Forze
-
Ik heb voor Molecular Science and Technology (MST) gekozen omdat ik op de middelbare school scheikunde altijd leuk vond, maar ik had ook interesse in wiskunde en natuurkunde. Daarnaast beviel mij het idee om zowel in Delft als in Leiden te studeren. Steden met allebei hun eigen sfeer, kenmerken en ‘vibe’.
Het leukste vond ik het werken aan de projecten en opdrachten met vrienden en andere studenten, samen kun je altijd veel van elkaar leren en dat maakt het erg leuk. En ja, natuurlijk waren sommige vakken moeilijk, maar uiteindelijk heb ik toch van elk vak bij MST genoten.
Aan het begin van mijn tijd aan de TU Delft zag ik Forze voor het eerst en dacht ik al: wow, dat is een gaaf project! Daarbij had ik altijd al een geringe interesse voor auto's en racen. De manier waarop Forze technologie en racen combineert en de wereld probeert te laten zien dat waterstof een uitstekende brandstof is voor de toekomst, heeft mij geïnspireerd. Dus tegen het einde van mijn derde jaar besloot ik te solliciteren naar een functie bij Forze en ik heb er geen spijt van.
Mijn functie bij Forze Hydrogen Racing is parttime Operations manager en in mijn functie heb ik veel geleerd over de planning en logistiek van evenementen, en hoe ik met verschillende bedrijven kan samenwerken om naar veel verschillende soorten evenementen te gaan als studententeam. Daarnaast heb ik misschien nog wel meer geleerd over hoe je kunt samenwerken met studenten die verschillende technische achtergronden hebben en hoe je als team kunt samenwerken.
Tijdens mijn studie heb ik gekozen om de technologie track te volgen. Deze richt zich op grote industriële processen en het beheersen van alle stappen die worden gezet om van startmateriaal tot eindproduct te komen. In het eerste jaar is er een vak waarin je hiermee kennis maakt en ik vond het leuk om dat te doen en te werken aan een overzicht van een groot chemisch proces. En nog steeds wil ik meer weten over hoe deze processen werken.
Nadat ik deze studie MST heb afgerond wil ik volgend jaar beginnen met de master Chemical Engineering. Ik weet nog niet wat ik na mijn master wil doen.
-
Ik koos voor de studie Technische Natuurkunde (TN) omdat ik erg geïnteresseerd ben in het begrijpen van de fundamentele wetten van de natuurkunde, en in het leren hoe deze kunnen worden vertaald in opkomende technologieën door gebruik te maken van numerieke benaderingen.
Voor mij was het waardevol dat ik flexibiliteit en veel keuzemogelijkheden had in de vakken die ik volgde tijdens mijn studie. Bovendien was het waardevol dat de structuur van de studie mij aanmoedigde om met andere studenten en docenten te communiceren. Zo konden we samen aan oplossingen voor problemen werken. Ik vond het soms moeilijk om te gaan met de werkdruk, maar tegelijkertijd stimuleerde het mij om zoveel mogelijk te leren.
Sinds mijn kindertijd was ik erg gepassioneerd door krachtige voertuigen, wat mij ertoe aanzette om meer te leren over de fysica die de kern vormt om deze voertuigen tot leven te brengen. Ik ontdekte Forze via een carrière-evenement en ik was ervan overtuigd dat dit een ideale eerste stap buiten de academische wereld is om mezelf te ontwikkelen op het gebied van de autosport. Dit komt omdat Forze een kans biedt waar ik de kennis en vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb geleerd in de praktijk te brengen, met als doel zowel technologische als duurzame impact te maken in de autosport.
Dit jaar ben ik Chief Simulation and Control bij Forze Hydrogen. Ik vind mijn taken bij Forze uitdagend, maar tegelijkertijd ontzettend leuk. We werken aan de ontwikkeling van een waterstof aangedreven hypercar voor het racen. Ik heb enorm veel geleerd op technisch vlak, zoals over besturingssystemen of over brandstofceltechnologieën. Ook heb ik geleerd hoe ik effectief kan communiceren om een succesvolle samenwerking in het team te garanderen.
Waar ik tijdens mijn studie veel aan werkte? Ik heb vakken gevolgd die zich richten op het onderwerp kwantumfysica en computationele fysica. In mijn afstudeerwerk heb ik gewerkt aan de geometrie-optimalisatie van een kwantum apparaat met behulp van numerieke methoden.
Wat wil ik na mijn bachelor studie gaan doen? Ik wil graag blijven werken op het gebied van high-performance engineering in een raceteam. Mijn eerste optie is om als SimCon engineer te werken, maar ik sta ook open voor andere technische disciplines.
Forze Hydrogen Racing promo video TNW