Selectie en plaatsing
Voor de opleiding Klinische Technologie is een numerus fixus ingesteld. Alle 120 beschikbare plaatsen in de opleiding Klinische Technologie worden toegewezen via selectie. De deadline om je aan te melden via Studielink voor de selectie voor start in het academisch jaar (startcohort) 2025-2026 is op 15 januari 2025 23:59 uur. De selectiedag voor het academisch jaar (startcohort) 2025-2026 vindt plaats op 7 februari 2025 op de campus van de TU Delft.
Let op: het volgen van een externe commerciële tentamentraining vergroot in onze ervaring de kans op plaatsing niet.
Wie zoeken we?
We zoeken studenten die een bekwaam en professioneel klinisch technoloog kunnen worden. Via selectie kijken we of je in huis hebt wat hiervoor nodig is en proberen wij kandidaten te plaatsen die het dichtst bij dit profiel komen. Als je niet geplaatst wordt voor de studie, betekent het niet dat wij jou niet geschikt of goed vinden maar wel dat andere kandidaten beter lijken te passen. Je moet een onderzoekende, nieuwsgierige student zijn met een sterke interesse in geneeskunde én techniek. Je wilt graag weten hoe de biologische processen in het menselijk lichaam werken en hoe je met behulp van techniek beschadigde of ontregelde processen kunt herstellen. Ook heb je goede sociale en communicatieve vaardigheden.
-
Uitgangspunten tijdens de selectieprocedure zijn:
- We kijken naar wat je kan (je potentie) en niet naar wat al gedaan hebt;
- Wij willen alle kandidaten een zo gelijk mogelijke start aan de selectieprocedure bieden;
- Wij willen alle kandidaten de kans gegeven om zichzelf te bewijzen.
Op basis van deze uitgangspunten vinden we het belangrijk dat je (bijna) aan de toelatingseisen voldoet en dat je over de bijbehorende voorkennis beschikt. Deze heb je tenslotte bij de start van je studie nodig.
Concreet houdt dit in dat:
- Extracurriculaire activiteiten, aanbevelingsbrieven, e.d. geen rol spelen in deze procedure;
- Kandidaten waarbij VWO-kennis is weggezakt, door bijvoorbeeld een tussenjaar, zelf verantwoordelijk zijn voor het ophalen van die kennis;
- Cijfers van de middelbare school geen rol spelen in de beoordeling van de toetsen, de Z-scores en de daaraan gekoppelde rangnummers.
Vragen hierover kun je stellen door te e-mailen naar selectie-kt@tudelft.nl. Vragen die inhoudelijk overeenkomen met bovenstaande punten beantwoorden we niet opnieuw per e-mail.
Aanmelden opleiding
Om je in te schrijven voor de opleiding, dien jij je uiterlijk 15 januari 2025 23:59 uur aan te melden voor Klinische Technologie in Studielink Let op: hiervoor heb je een DigiD nodig. Voor vragen over je aanmelding in Studielink dien je contact op te nemen met het Contact Centre, de centrale studentenadministratie van de Technische Universiteit Delft.
Na de aanmelddeadline in Studielink gaat de selectieprocedure van start. Heb jij de aanmelddeadline in Studielink gemist, dan kun je helaas niet deelnemen aan deze selectieprocedure en zul je tot een volgend jaar moeten wachten om je (tijdig) in te schrijven in Studielink.
Is Klinische Technologie toch niet helemaal de studie voor jou en kom je daar achter nadat jij je al hebt ingeschreven voor de opleiding in Studielink, dan kun jij je verzoek tot inschrijving (VTI) weer intrekken. Let op: als jij je VTI na 15 januari 2025 intrekt, heb je daarmee één van je twee deelnamekansen verbruikt, ook als jij (nog) niet hebt deelgenomen aan de verdere selectieprocedure.
Aanmelden selectiedag
De selectieprocedure van Klinische Technologie bestaat uit één verplichte centrale selectiedag die wordt georganiseerd op de campus van de TU Delft. Alle kandidaten worden op basis van deze selectiedag gerankt. Je dient je apart aan te melden voor deze selectiedag, waarover je hieronder meer informatie kunt vinden. Op 16 januari, na sluiting van de aanmeldperiode in Studielink, ontvang je de eerste correspondentie vanuit de TU Delft, waarin je meer informatie over de selectieprocedure en het aanmeldproces voor de selectiedag ontvangt.
Als jij je tijdig in Studielink hebt aangemeld voor de opleiding Klinische Technologie, maar je op 17 januari 2025 nog geen informatiemail hebt ontvangen, dan kun je contact opnemen door een e-mail te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl. Doe dit a.u.b. niet eerder, maar wacht eerst af tot 17 januari 2025.
Uiterlijk 23 januari 2025 moet jij je hebben aangemeld voor de selectiedag. Ook is dit de deadline voor het aanvragen van extra voorzieningen als je een functiebeperking hebt of Nederlands niet je moedertaal/eerste taal is. Daarnaast dien jij ook voor deze deadline een verzoek in te dienen voor deelname aan de selectiedag op alternatieve wijze vanwege verblijf buiten Nederland of België of vanwege verplicht schoolexamen of een verplichte activiteit van een andere Numerus Fixus opleiding ten tijde van de centrale selectiedag in Delft op 7 februari 2025.
Bovengenoemde aanvragen kunnen worden ingediend vanaf 16 januari 2025 t/m 23 januari 2025 23:59 uur. Het indienen van een aanvraag biedt niet direct garantie van toekenning van de gevraagde voorziening(en). Aanvragen die buiten de aanvraagperiode worden ingediend, worden niet in behandeling genomen door de selectiecommissie.
Let op: De tijd tussen de eerste correspondentie en de aanmelddeadline voor de selectiedag en het aanvragen van extra voorzieningen of deelname op alternatieve wijze is maar één week. We adviseren daarom om de gevraagde bewijsstukken tijdig te verzamelen om deze deadline niet te missen. Er zal geen informatie over cijferlijsten uitgevraagd worden en dit hoeft daarom niet te worden voorbereid. Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het tijdig en volledig indienen van eventuele aanvragen, vind je hieronder meer informatie over de eisen waaraan deze aanvragen dienen te voldoen.
-
Woon jij permanent op één van bovengenoemde locaties, welke onderdeel zijn van het Koninkrijk der Nederlanden? Dan kun je een verzoek indienen tot online deelname, zodat je niet naar Delft hoeft te reizen voor deelname aan de selectiedag.
In dit geval dien je tijdens de aanvraagperiode een e-mail (inclusief TU Delft studentnummer) te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl, waarin je aangeeft van deze optie gebruik te willen maken. Je zal uiterlijk 30 januari 2025 op de hoogte worden gebracht of je aanvraag is gehonoreerd. Let op: de online selectiedag vindt plaats op donderdag 6 februari 2025. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een geschikte plek om de test af te leggen.
-
Het kan zijn dat je ten tijde van de selectiedag in het buitenland verblijft, vanwege werk-, school- of studieverplichtingen of omdat je permanent in het buitenland woont (m.u.v. de hierboven vermelde locaties). In dat geval kun je een verzoek tot online deelname aan de selectiedag indienen.
In dit geval dien je tijdens de aanvraagperiode een e-mail (inclusief TU Delft studentnummer) te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl, waarin je aangeeft waar je verblijft, in welke periode en met welk doel. De aanvraag dient de volgende geldige bewijsstukken te bevatten:
- Verblijfsvergunning;
- Bewijs van Inschrijving van buitenlandse universiteit of school – alleen verplicht bij school- of studieverplichtingen in het buitenland;
- Werkgeversverklaring (gedateerd en ondertekend) – alleen verplicht bij (vrijwilligers)werk in het buitenland.
De selectiecommissie neemt aanvragen op grond van vakanties, langere (school- of studie)reizen, etc. of aanvragen van kandidaten woonachtig in België niet in behandeling.
Je zal uiterlijk 30 januari 2025 op de hoogte worden gebracht of je aanvraag is gehonoreerd. Let op: de online selectiedag vindt plaats op donderdag 6 februari 2025. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een geschikte plek om de test af te leggen.
-
Het kan zijn dat je ten tijde van de selectiedag op vrijdag 7 februari 2025 een verplicht schoolexamen moet maken of meedoet aan een verplichte activiteit t.b.v. een selectieprocedure van een andere Numerus Fixus opleiding.
In dit geval dien je tijdens de aanvraagperiode een e-mail (inclusief TU Delft studentnummer) te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl, waarin je aangeeft of je op grond van een verplicht schoolexamen óf op grond van een verplichte activiteit voor een selectieprocedure van een andere Numerus Fixus opleiding niet aanwezig kunt zijn op vrijdag 7 februari 2025, inclusief geldige verklaring.
Voorwaarden schoolverklaring
- De verklaring is afgegeven door de schooldecaan van jouw school;
- De verklaring is opgesteld op officieel briefpapier van jouw school;
- De verklaring bevat een stempel van jouw school en is gedateerd ondertekend door je schooldecaan;
- De verklaring stelt dat je op de dag van de selectie voor KT (7 februari 2025) deelneemt aan een verplicht schoolexamen en om die reden niet aanwezig kan zijn in Delft bij de selectiedag.
Voorwaarden verklaring andere selectieprocedure
- De verklaring is afgegeven door het selectieteam van de desbetreffende selectieopleiding waarmee overlap plaatsvindt op vrijdag 7 februari 2025;
- De verklaring is gedateerd ondertekend en bevat een handtekening van een lid van het selectieteam, inclusief stempel van de desbetreffende onderwijsinstelling;
- De verklaring stelt dat de kandidaat (mogelijk) deelneemt aan een verplicht selectieonderdeel van de desbetreffende opleiding en om die reden niet aanwezig kan zijn in Delft bij de selectiedag voor KT.
Je zal uiterlijk 30 januari 2025 op de hoogte worden gebracht of je aanvraag is gehonoreerd. Let op: Als je aanvraag wordt gehonoreerd, dan zal je worden ingedeeld op de online selectiedag die op donderdag 6 februari 2025 plaatsvindt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het organiseren van een geschikte plek om de test af te leggen.
-
Heb je een functiebeperking (zoals bedoeld in de WHW, bijvoorbeeld AD(H)D, dyslexie, psychische of medische problematiek), dan kom je in aanmerking voor extra voorzieningen. De standaard voorzieningen zijn extra toetstijd (10 minuten per uur) tijdens de selectiedag en het afleggen van de toets in een kleinere zaal. Documenten op papier kunnen in een groter lettertype aangeleverd worden. Overige voorzieningen kunnen niet gegarandeerd worden.
Indien je gebruik wilt maken van extra voorzieningen, dan dien je tijdens de aanvraagperiode een e-mail (inclusief TU Delft studentnummer) te sturen naar selectie-esa@tudelft.nl, met als onderwerp "Verlenging toetstijd - selectieprocedure KT". Vermeld in je e-mail op grond van welke functiebeperking of omstandigheden je een aanvraag indient, inclusief geldige verklaring die aan onderstaande voorwaarden voldoet, en geef duidelijk aan om welke extra voorziening(en) je precies verzoekt.Voorwaarden medische documenten
- Het document is afkomstig van een arts, psycholoog, psychiater of van een andere behandelaar met een BIG-registratie;
- Het document is gedateerd ondertekend;
- Uit het document dient de diagnose en de structurele aard van de functiebeperking te blijken.
Voorwaarden dyslexieverklaring
- De verklaring voldoet aan de criteria van de Stichting Dyslexie Nederland;
- De verklaring is afgegeven door een erkend bureau en is gedateerd ondertekend door een geregistreerd Orthopedagoog NVO/BBR of GZ-psycholoog;
- De verklaring mag niet langer dan vijf jaar geleden afgegeven zijn of moet een (expliciet vermelde) oneindige geldigheidsduur hebben.
Je zal uiterlijk 31 januari 2025 op de hoogte worden gebracht vanuit selectie-kt@tudelft.nl of je aanvraag is gehonoreerd.
-
Indien Nederlands niet jouw moedertaal/eerste taal is, dan kom je mogelijk in aanmerking voor extra toetstijd (10 minuten per uur) tijdens de selectiedag. Deze extra tijd kan je helpen om de vragen, waarin ook medische en technische termen zullen staan, rustiger door te lezen. Overige voorzieningen kunnen niet gegarandeerd worden.
Indien je gebruik wilt maken van deze extra toetstijd, dan dien je tijdens de aanvraagperiode een e-mail (inclusief TU Delft studentnummer) te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl, inclusief geldige verklaring die aan onderstaande voorwaarden voldoet:
- Certificaat Nederlands Tweede Taal (NT2) of een inschrijfbewijs voor een cursus/examen NT2;
- Op het certificaat of inschrijfbewijs dient een datum van uitgifte te staan;
- Het certificaat of inschrijfbewijs dient een handtekening (met datum) te bevatten.
De selectiecommissie neemt aanvragen van kandidaten die over een NT2-certificaat of inschrijfbewijs ouder dan vijf jaar beschikken niet in behandeling.
Je zal uiterlijk 31 januari 2025 op de hoogte worden gebracht of je aanvraag is gehonoreerd.
De selectiedag voor het academisch jaar (startcohort) 2025-2026 vindt plaats op vrijdag 7 februari 2025 op de campus van de TU Delft.
Je zal in een ochtend- of middagsessie de volgende testonderdelen doorlopen.
- Biomedische kennis*: Op dit onderdeel bereid jij je voor met het online studiemateriaal dat een week van tevoren beschikbaar wordt gesteld. Voor dit onderdeel krijg je maximaal 30 minuten de tijd.
- Technisch Inzicht*: Op dit onderdeel is specifieke voorbereiding (zoals bij de kennistest) niet nodig. Voor dit onderdeel krijg je maximaal 45 minuten de tijd.
- Niet-cognitieve vaardigheden: Hierin worden onder andere motivatie en persoonlijkheidskenmerken getest. Voorbereiding hierop is niet mogelijk of nodig. Voor dit onderdeel zal je zo’n 30 minuten nodig hebben. Er zit geen tijdslimiet op dit onderdeel, maar we raden je aan niet te lang over de antwoorden na te denken.
De tests duren anderhalf tot twee uur in totaal en je zal deze op een computer maken. Alle tests worden in het Nederlands afgenomen.
Een week voor de selectiedag ontvang je een uitnodiging voor de selectiedag, waarin het dagdeel en tijdstip van deelname, evenals verdere details ter voorbereiding en eventuele toezegging van aangevraagde extra voorzieningen, worden vermeld. Tegelijkertijd ontvang je het voorbereidingsmateriaal voor de biomedische kennistoets.
*Bij zowel het onderdeel biomedische kennis als het onderdeel technisch inzicht wordt ervan uitgegaan dat de kandidaten (binnenkort) aan de toelatingseisen voldoen en daarmee ook over het benodigde niveau van voorkennis beschikken voor de selectiedag. Zonder dit niveau kunnen kandidaten wel deelnemen aan de selectiedag, maar zullen zij mogelijk hinder hiervan ondervinden. De organisatie gaat verder niet in op inhoudelijke vragen hierover.
-
Lees de communicatie die je toegestuurd krijgt goed door, zodat je geen deadlines kan missen. Alle deadlines worden als harde deadlines behandeld. Schrijf belangrijke data (zie ook het kopje “Tijdspad”) in je agenda en zorg voor voldoende tijd om te studeren voor het onderdeel Biomedische kennis. Wij communiceren deze deadlines op tijd, zodat je er tijdig rekening mee kan houden in je planning.
De volgende materialen heb je nodig of mag je meenemen tijdens de selectiedag:
- Geldig legitimatiebewijs;
- Getekende geheimhoudingsverklaring (krijg je van tevoren toegestuurd);
- Formuleblad (ontvang je op de selectiedag zelf);
- Rekenmachine (zie het Rekenmachineoverzicht voor de gestelde eisen aan de rekenmachine. LET OP: Rekenmachines die niet aan deze eisen voldoen, mogen niet mee de tentamenzaal in)
- Extra batterijen;
- Pen of potlood;
- Geodriehoek;
- Flesje water - deze moet doorzichtig zijn en mag geen etiket bevatten.
Dit is niet nodig of mag niet mee naar de selectiedag:
- Binas of ander naslagwerk;
- Woordenboek;
- Koptelefoon/oortjes;
- Horloge;
- Mobiele telefoon.
Let op: het volgen van een externe commerciële tentamentraining vergroot in onze ervaring de kans op plaatsing niet.
Op basis van de scores voor de verschillende onderdelen van de selectiedag wordt voor alle kandidaten een ranking opgesteld. Om een rangnummer toegekend te krijgen, moet een kandidaat op de selectiedag aanwezig zijn geweest en alle testonderdelen voltooid hebben.
Behoor je op basis van je rangnummer tot de eerste 120 kandidaten, dan betekent dat niet automatisch dat je geplaatst en toegelaten bent. Van Studielink ontvang je 15 april 2025 je definitieve rangnummer van de selectieprocedure en hoor je of je zal worden geplaatst. Om misverstanden te voorkomen zal er vanuit de TU Delft niet worden gecorrespondeerd over rangnummers.
Vanwege vertrouwelijkheid en objectiviteit wordt er niet gecommuniceerd over de methode van beoordelen, de weging of de beoordelingscriteria.
-
De selectiedag bestaat uit verschillende testonderdelen. De resultaten behaald op deze onderdelen zullen worden omgerekend naar Z-scores. Een Z-score geeft een indicatie van hoe je hebt gepresteerd ten opzichte van de andere kandidaten. Op basis van deze Z-scores worden de rangnummers toegekend.
Een negatieve Z-score betekent dat je wat onder het gemiddelde gescoord hebt. Een positieve Z-score betekent dat je bovengemiddeld gescoord hebt. Hoe lager of hoe hoger, hoe verder je score van de gemiddelde score af ligt.Let op: een Z-score geeft alleen weer hoe goed je het, ten opzichte van de andere kandidaten die ook dit jaar hebben deelgenomen, hebt gedaan. Het zegt dus niets over je ruwe score. Het kan dus voorkomen dat je een Z-score onder 0 ontvangt terwijl je weinig fouten hebt gemaakt. Doorgaans zien wij regelmatig dat het niveau van onze kandidaten vrij hoog ligt, dus dat er ook met een prima ruwe score toch een Z-score onder 0 kan zijn (dus: dat een prima score alsnog onder het gemiddelde kan liggen, en dus een negatieve Z-score krijgt).
-
Van Studielink krijg je 15 april 2025 te horen of je rangnummer toegang geeft tot de opleiding Klinische Technologie. Denk eraan dat je in de procedure van Studielink aan bepaalde vereisten moet voldoen om uiteindelijk geplaatst te worden (bijvoorbeeld het tijdig voldoen aan de toelatingseisen). Indien je geplaatst wordt, ontvang je het officiële Bewijs van Toelating. Met dit bewijs moet jij je binnen 14 dagen definitief inschrijven voor de opleiding via Studielink.
Voor meer informatie over het proces Plaatsing, verwijzen wij je naar Studielink en het Contact Centre, de centrale studentenadministratie van de TU Delft.
- 1 oktober 2024 t/m 15 januari 2025: aanmelden in Studielink voor Klinische Technologie (let op: hiervoor heb je een DigiD nodig; voor vragen over je aanmelding in Studielink, neem contact op met het Contact Centre).
- 16 januari 2025: je ontvangt de eerste correspondentie vanuit de TU Delft. Hierin vind je meer informatie over de selectieprocedure. Daarnaast kan jij je via deze e-mail ook aanmelden voor de selectiedag.
Als jij je tijdig in Studielink hebt aangemeld voor de opleiding Klinische Technologie, maar je op 17 januari 2025 nog geen informatiemail hebt ontvangen, dan kun je contact opnemen door een e-mail te sturen naar selectie-kt@tudelft.nl. Doe dit a.u.b. niet eerder, maar wacht eerst af tot 17 januari 2025. - Uiterlijk 23 januari 2025: je dient je te hebben aangemeld voor de selectiedag. Ook is dit de deadline voor het aanvragen van extra voorzieningen als je een functiebeperking hebt of Nederlands niet je moedertaal/eerste taal is. Daarnaast dien jij ook voor deze deadline een verzoek in te dienen voor deelname aan de selectiedag op alternatieve wijze vanwege verblijf buiten Nederland of België of vanwege verplicht schoolexamen of een verplichte activiteit van een andere Numerus Fixus opleiding ten tijde van de centrale selectiedag in Delft op 7 februari 2025.
- 30/31 januari 2025: je ontvangt een uitnodiging voor de (online) selectiedag, waarin het dagdeel en tijdstip van deelname, evenals verdere details ter voorbereiding en eventuele toezegging van aangevraagde extra voorzieningen, worden vermeld. Tegelijkertijd ontvang je het voorbereidingsmateriaal voor de biomedische kennistoets.
- 6 februari 2025: online selectiedag voor kandidaten wiens aanvraag voor alternatieve deelname is gehonoreerd.
- 7 februari 2025: selectiedag in Delft. Als kandidaat wordt je voor één dagdeel uitgenodigd.
- 15 april 2025: je ontvangt via Studielink je definitieve rangnummer van de selectieprocedure.
- 15 augustus 2025: sluiting plaatsingsproces - heb je nu nog geen plaats aangeboden gekregen, dan ben je helaas niet toegelaten tot de opleiding Klinische Technologie voor academisch jaar 2025-2026.