Carrièremogelijkheden

Techniek wordt steeds belangrijker binnen de gezondheidszorg en zorgt voor een groeiende behoefte aan technisch onderlegde medische professionals. Daarnaast hebben Klinisch Technologen inmiddels een zelfstandige bevoegdheid en mogen ze zelf medische handelingen uitvoeren.

Functies en bedrijven

Als afgestudeerd Klinisch Technoloog kun je terecht bij een medische instelling als een (academisch) ziekenhuis, een gespecialiseerd medisch instituut of een andere zorginstelling. Je kunt ook aan de slag in de medische industrie of bij een universiteit of onderzoeksinstituut.

Als klinisch technoloog werk je vaak in een multidisciplinair team. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag bij de afdeling Radiologie en met scans afwijkingen in de hersenen en zenuwen opsporen of de exacte locatie van een tumor vaststellen. Of je bereidt operaties voor door deze te simuleren met biomechanische computermodellen en je ondersteunt de chirurg met operatierobots. Ook kan je verantwoordelijk zijn voor de invoering van nieuwe behandeltechnieken, zoals innovatieve wijzen om medicijnen nauwkeuriger toe te dienen.

Je kunt ook kiezen voor een medisch-technische functie zonder direct contact met patiënten. Bijvoorbeeld om de productiviteit en kwaliteit in een zorginstelling te verhogen met de verbetering van bestaande of de invoering van nieuwe technologieën.

Met je kennis van zowel geneeskunde als techniek kun je als klinisch technoloog ook aan de slag in de medische industrie als verbinding tussen artsen en technisch ontwerpers. Zo speel je een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe medische technologieën

Voorbeelden

Bekijk hier cases van klinisch technologen in de beroepspraktijk. 

Grootste sectoren

De meeste klinisch technologen zijn werkzaam bij:

  • (Academisch) ziekenhuis of andere zorginstelling
  • Medische industrie
  • Universiteit of onderzoeksinstituut

Kans op de arbeidsmarkt

Ondanks dat het beroep klinisch technoloog nog jong is en zich aan het ontwikkelen is, komen er voor klinisch technologen steeds meer kansen op de arbeidsmarkt. Je moet het wel als een leuke uitdaging zien om je eigen carrièrepad uit te stippelen. 

Promoveren

Er zijn ook afgestudeerden die verder gaan in het onderzoek en beginnen aan een wetenschappelijke carrière bij een universiteit of aan de slag gaan bij een onderzoekinstituut. Een wetenschappelijke carrière begint met een promotietraject. Je werkt in een internationale omgeving en verdiept en verbreedt je kennis in vier jaar tijd middels het Doctoral Education Programme van de Graduate School. Uiteindelijk schrijf je een proefschrift waarin je jouw bijdrage aan de wetenschap vastlegt. Na de promotie mag je jezelf Dr.Ir. (PhD) noemen. De faculteit van de opleiding Maritieme Techniek biedt hier diverse mogelijkheden voor.

Alumni aan het woord

Promotieonderzoek op de Intensive Care

Floor deed haar afstudeeropdracht in het LUMC, waar ze bezig ging met de beademing van patiënten op de Intensive Care. “Ik heb me gefocust op het schrijven van een algoritme waarmee verschillende beademingsparameters gemeten kunnen worden.’’ Daarna is Floor gebleven voor promotieonderzoek, waarbij ze ook patiëntencontact heeft. Ze is nog steeds met de techniek bezig door algoritmes te ontwikkelen en dit toe te passen op metingen. “De combinatie van mijn werkzaamheden in de kliniek en de techniek vind ik heel leuk!’’

Implementatie van innovaties in de zorg

Max begon na zijn afstuderen als zorgconsultant bij KINASE. Medische technologie maakt de patiëntenzorg alleen beter als de zorgverleners de relevantie inzien en er goed mee willen en kunnen werken. Het is de taak van Max om implementaties te versnellen, door goed te luisteren naar de behoeften van zorgverleners en tot gerichte oplossingen te komen. Vervolgens maakt hij de gestructureerde aanpak om de implementatie te realiseren. “Elke dag zie ik in de praktijk de kloof tussen de techniek en zorg. Als Klinisch Technoloog kun je hier impact maken.’’