In de voorhoede van dronetechnologie

De verkeerstoren in de verte en het asfalt van het testveld herinneren nog aan het verleden van Unmanned Valley: Marinevliegkamp Valkenburg, tussen Wassenaar en Leiden. Maar piloten gaan hier niet meer de lucht in: Unmanned Valley is een hub van drone- en sensortechnologie.

Door Bruno van Wayenburg  •  5 november 2024

Directeur Theo de Vries op het terrein van Unmanned Valley. © Erno Wientjes

Dat is overal te zien in het gerenoveerde defensiegebouw. Bij binnenkomst zitten MBO College Airport-studenten te overleggen in een ruime hal. Op de achtergrond staat een model van een stompe Marlyn-drone met vleugels, en in de gangen kun je zomaar ’de beste dronepiloten van Nederland’, tegenkomen, zegt community manager Dietmar Lander, terwijl hij een rondleiding geeft door die gangen. 

Daar huizen zo’n veertien drone-organisaties, van DroneVolt dat drones op bestelling maakt en Nova Sky Stories, specialist in lichtshows moet drones, tot opleiders zoals de Drone Flight Academy en dus MBO College Airport. 

‘Onze rol is om die partijen te verbinden’, zegt directeur Theo de Vries. Unmanned Valley biedt testfaciliteiten zoals het testveld waar vroeger Orion-defensievliegtuigen opstegen, en een hangar om binnen te vliegen, waar onder andere getraind wordt voor de Nederlandse kampioenschappen droneracen. 

Unmanned Valley zit in een gerenoveerd, voormalig defensiegebouw.

Netwerk tussen ziekenhuizen

‘Een van de meest in het oog springende projecten is het station dat de ANWB hier test’, zegt directeur Theo de Vries. In de hoek van het testveld staat een grote metalen doos, waaruit automatisch een drone op kan stijgen. De Vries: ‘De bedoeling is om een drone-netwerk tussen ziekenhuizen op te zetten, zodat die snel en automatisch bloedmonsters en medicijnen kunnen transporteren, en op den duur zelfs organen.’ 

Dat zou betekenen dat ze vliegen zonder dat een piloot ze in het zicht houdt, iets wat in de huidige wetgeving niet is toegestaan. ‘En dat terwijl automatisering een grote rol speelt in de toegevoegde maatschappelijke en economische waarde van drones’, zegt Lander. Pakketjes bezorgen, inspecties van gebouwen of windturbines door drones, actuele kaarten van akkers voor de landbouw, beveiliging van objecten, het zijn allemaal toepassingen die vallen of staan met BVLOS, Beyond Visual Line of Sight, zoals het vliegen zonder piloot in zicht in vaktermen heet.

‘Wetgeving is nu remmend voor BVLOS, daar proberen we als Unmanned Valley een voorvechter voor te zijn’, zegt De Vries. Testvluchten vonden al plaats binnen een ‘corridor’, een smalle strook boven de onbewoonde duinen tussen Valkenburg en de Noordzee, maar nog wel met dronepiloten langs de route. Liefst wordt de corridor ook uitgebreid naar Rotterdam.

Voor toestemming voor ‘echte’ BVLOS is het wachten is op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Vries: ‘Dat zou binnen twee jaar rond komen, maar dat gaat ons veel te langzaam. Daarom proberen wij te laten zien dat het wel veilig is, dat de techniek werkt en dat we het luchtruim kunnen controleren.’

Niet alle drones zijn goedbedoeld. Beveiliging tegen drones is steeds belangrijker

Theo de Vries
© Erno Wientjes
Bij Unmanned Valley staat alles in het teken van vliegen.

Counterdronetechnologie

Mede om die reden staat het dak vol met radar- en radio-apparatuur, zegt De Vries. ‘Daarmee kun je alles zien wat hier vliegt, tot en met vogels toe.’ En dat overzicht is ook weer de basis van counterdronetechnologie, een ander speerpunt van Unmanned Valley. Want niet alle drones zijn goedbedoeld. Bij grote evenementen of politieke topconferenties is beveiliging tegen drones steeds belangrijker, en dus ook detectie en autorisatie.

Drones uit de lucht halen gebeurt hier niet, zegt De Vries, al was er op een droneconferentie wel een demonstratie van het bedrijf Drone Dynamics, dat drones uit de lucht schiet met een net.

Naast vliegende drones is ook sensortechnologie, van radars tot en radiocommunicatie, de focus. Zo produceert het defensiebedrijf Marshall er shelters, kant-en-klare militaire commandocentra volgehangen met apparatuur.

De ontwikkelingen gaan snel, zegt De Vries. ‘In de volgende fase zien wij softwarebedrijven automatisch vliegende drones regelen, zodat je diensten afneemt in plaats van de drones zelf’ Ook een ontwikkeling die eraan zit te komen: waterstof als brandstof. En op de lange duur misschien ooit bemenste dronevluchten. De Vries: ‘Onze rol is voorlopig nog niet uitgespeeld.’        

Zakelijk samenwerken?

Wil je samenwerken of ben je op zoek naar kennis en visie op jouw beleidsthema’s?

Neem contact op