Op 16 september onthulde burgemeester Marja van Bijsterveld officieel de nieuwe muurschildering ‘Cherished’, op de flat aan de Haydnlaan in Buitenhof.  TU Student Virginia Facciotto deed voor haar master ‘Design for Interaction’ een half jaar onderzoek naar de vraag wat de waarde van een mural is voor de wijk: “De muurschildering kan zeker bijdragen aan een positief beeld over de wijk, maar dan moet wel het hele verhaal verteld worden.”  

Met het hele verhaal bedoelt Virginia de manier waarop het project tot stand is gekomen. “In mijn onderzoek kwam naar voren dat veel Delftenaren een negatief beeld hebben over de wijk Buitenhof, terwijl ze er vaak nog nooit zijn geweest. De muurschildering kan als brug functioneren tussen Buitenhof en de rest van Delft en kan daarmee een verbindende factor zijn. Er zijn echter ook mensen die denken dat de mural door de gemeente is geïnitieerd om problemen in de wijk te verbloemen. Sommigen begrijpen ook niet waarom er geld aan kunst wordt besteedt, terwijl er bijvoorbeeld enorme woningnood is.”  

Wijkbewoners ontwerpen mural 

Al deze aannames hebben te maken met vooroordelen en onwetendheid”, vertelt Virginia. “De mural is een derde editie van een echt lokaal project, ooit bedacht door TU studenten en aangejaagd door stichting CANIDREAM. Er werd ook dit keer niet zomaar iets bedacht voor de flat. Kunstenaar BEYOND sprak met wijkbewoners en deed meerdere workshops om erachter te komen wat mensen zelf op de zijkant van de flat zouden willen zien. Met de vraag ‘wat koester jij?’, kwamen mooie gesprekken op gang over wat bewoners belangrijk vinden.” 

Uit studentenbubbel in Buitenhof 

Voor het onderzoek van Virginia  kwam deze samenwerking van de kunstenaar met bewoners goed uit. “Ik kom uit Italië en spreek geen Nederlands. Door aan te haken bij de sessies was het makkelijk om contact te maken. Ik voel me bevoorrecht dat ik zoveel nieuwe mensen heb leren kennen. Tijdens mijn onderzoek werd keer op keer bevestigd hoe erg mensen in hun eigen bubbel leven, en ikzelf dus ook, net als veel andere studenten. Ik vond het  waardevol om daar uit te komen en met mensen te spreken die ik anders waarschijnlijk nooit had ontmoet.” 

Echte waarde van muurschildering 

Door zelf uit haar bubbel te stappen, besefte ze dat andere mensen via de mural hetzelfde kunnen doen. Ze besloot bezoekers aan wijkbewoners te koppelen en ontwierp een online spel, dat mensen op hun telefoon kunnen ‘spelen’ als ze naar de mural kijken. “Het prototype is nog niet helemaal af, maar het is de bedoeling dat buurtbewoners in het spel zelf vertellen hoe een onderdeel van de schildering tot stand is gekomen en wat dat voor hen betekent. Door het persoonlijk te maken en echt een bewoner te laten spreken, is er een grote kans dat bezoekers meer empathie voelen voor de spreker en daarmee ook voor het kunstwerk. Op deze manier zullen ze de echte waarde van de muurschildering leren begrijpen.”  

Of het spel uiteindelijk ook echt gebruikt gaat worden is nog niet zeker. “Ik ontwerp het prototype als afstudeeropdracht. Daarna gaat de kennis en techniek naar stichting CANIDREAM. Zij besluiten of ze het gaan gebruiken. De muurschildering wordt uiteindelijk onderdeel van een kunstroute die door heel Delft loopt. Het zou heel mooi als deze kunstroute mensen uit verschillende wijken met elkaar verbindt en als mijn werk daar een rol in mag spelen.”  

 WIJStad koppelde Virginia Facciotto aan CANIDREAM. Ben je student, docent, of onderzoeker en ook geïnteresseerd in lokaal en impactgedreven onderzoek? Neem dan contact op met WIJStad. 

 

Virginia bij de nieuwe mural.