Nieuws
28 oktober 2024
TU Delft en Urenco investeren samen in nucleair talent
Uraniumverrijker Urenco en TU Delft gaan samenwerken in de ontwikkeling van nieuwe generaties nucleaire wetenschappers. Urenco steunt gedurende drie jaar het Delft Excellent Laboratory Facilities for Innovation and Nuclear Education (DELFINE) programma voor een grotere pool van nucleair talent dat kan werken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
17 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft klaar voor sneller onderzoek
De afgelopen jaren heeft een team van wetenschappers en technici van het TU Delft Reactor Institute zich ingespannen voor een grootschalige verbetering en modernisering van de Delftse reactor. Het resultaat is een state-of-the-art faciliteit waar onderzoekers en studenten van over de hele wereld nu sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen. Deze mijlpaal is officieel gevierd op donderdag 17 oktober 2024.
17 oktober 2024
Onderzoekers TU Delft bieden deel van de puzzel om alternatieven voor fossiele brandstoffen te produceren
In de zoektocht naar de ontwikkeling van synthetische oliën en brandstoffen heeft de TU Delft met succes een in-situ cel geproduceerd die helpt bij het begrijpen van het proces van katalysatoren. Deze prestatie is onderdeel van onderzoek dat is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Eindhoven en het National Institute of Clean and Low-Carbon Energy.
13 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft onthult binnenkant Boeddhabeeld met behulp van neutronen
10 oktober 2024
Natalia Vtyurina wint Marina van Dammebeurs 2024
Donderdag 10 oktober vond de uitreiking van de Marina van Dammebeurs 2024 plaats, georganiseerd door Universiteitsfonds Delft. Drie Delftse alumnae maakten kans op de felbegeerde beurs van € 9.000,-. Na drie indrukwekkende pitches en een kort juryberaad maakte prof.dr. Marina van Geenhuizen, voorzitter van de jury, bekend dat Natalia Vtyurina de Marina van Dammebeurs 2024 heeft gewonnen!
01 juli 2024
Onderzoeksreactor TU Delft is met koele aanpassing klaar voor de toekomst
Met de ingebruikname van de koude neutronenbron en het verbeterde instrumentarium van TU Delft Reactor Institute (RID) vanaf 27 juni 2024 is geavanceerder en sneller onderzoek mogelijk. De eerste onderzoeksresultaten worden verwacht in oktober 2024, rond de officiële heropening van de reactor.
11 juni 2024
NWO-subsidie voor nieuwe radiotherapie om bijwerkingen te verminderen en genezingspercentages te verbeteren
TU Delft, Erasmus MC en Universiteit van Lausanne hebben 1 miljoen subsidie ontvangen voor het ontwikkelen van een nieuwe behandeling met elektronen genaamd VHEE: Very High Energy Electron.
27 mei 2024
Sneller opladen en verder rijden
Team van TU Delft onderzoekers heeft de structuur van batterijen voor elektrische auto’s verbeterd. Lees verder in de Publicatie Cell Reports Physical Science. “A phase inversion strategy for low-tortuosity and ultrahigh-mass-loading nickel-rich layered oxide electrodes”
26 mei 2024
Een kritische blik op kritieke grondstoffen
In het kader van de Materials Week is er een student story gemaakt over Rita Villar Parajo. Daarin vertelt zij over haar onderzoek naar vastestof-elektrolyten voor batterijen bij de afdeling Radiation Science & Technology. Daarnaast houdt ze zich ook bezig met de maatschappelijke impact van mijnbouw, een onderwerp waar ze zich in haar Honours Programme zal verdiepen.
08 mei 2024
Wanorde verlengt de levensduur van batterijen
Wat bepaalt de levensduur van batterijen? En belangrijker nog: hoe kunnen we deze verlengen? Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de TU Delft heeft ontdekt dat lokale wanorde in het oxide kathodemateriaal ervoor kan zorgen dat Li-ion-batterijen vaker kunnen worden opgeladen en ontladen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.