Onderzoeksreactor TU Delft klaar voor sneller onderzoek
De afgelopen jaren heeft een team van wetenschappers en technici van het TU Delft Reactor Institute zich ingespannen voor een grootschalige verbetering en modernisering van de Delftse reactor. Het resultaat is een state-of-the-art faciliteit waar onderzoekers en studenten van over de hele wereld nu sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen. Deze mijlpaal is officieel gevierd op donderdag 17 oktober 2024.
Het kabinet-Schoof wond er afgelopen Prinsjesdag geen doekjes om: Nederland móet energieonafhankelijker met behulp van hernieuwbare energie, kernenergie, waterstof en andere vormen van energieopslag. Om deze plannen werkelijkheid te laten worden, is meer stralingsonderzoek nodig. Iets wat ook plaatsvindt in het TU Delft Reactor Institute. Om ervoor te zorgen dat onderzoekers en studenten – van over de hele wereld – vele malen sneller én geavanceerder onderzoek kunnen doen, is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan een grootschalige modernisering van de Delftse reactor.
Wim Koppers: "Onze missie is om bij te dragen aan excellente wetenschap door middel van uitstekende ondersteuning. Met als uiteindelijk doel om door middel van wetenschap een betere wereld te maken. We heten jullie allemaal van harte welkom om met ons mee te werken aan de uitdagingen!"
Koele aanpassing geeft snellere meetresultaten
Een Delfts team van wetenschappers en technici, in nauwe samenwerking met tientallen (inter)nationale partners en leveranciers, heeft de afgelopen jaren verschillende technische hoogstandjes gerealiseerd. Met de neutronenkoeler, die zich naast de reactorkern bevindt, als absoluut meesterwerk. Hier worden neutronen van 20 Kelvin (meer dan 250 Celsius onder nul) geproduceerd voor onderzoek.
Gekoelde neutronen hebben een grotere golflengte en daardoor meer interactie met een onderzoeksobject dan niet-gekoelde neutronen. De kwaliteit en snelheid van metingen met koude neutronen zijn dusdanig verbeterd dat metingen die normaal uren duurde nu in minuten kan. Hierdoor kunnen meer onderzoekers gebruik gaan maken van de onderzoeksreactor.
Zoals Prof. dr.ir. Tim van der Hagen, chairman of the Executive Board en rector magnificus van TU Delft zegt: "Zonder onze fantastische partners en leveranciers zouden we nooit zo ver zijn gekomen. En we hopen nog veel meer partners, oude en nieuwe, te mogen verwelkomen om met ons samen te werken aan dit spannende nieuwe hoofdstuk van het TU Delft Reactor Institute!"
Onderzoek met maatschappelijke impact
Het onderzoek dat plaatsvindt in het TU Delft Reactor Institute omvat onder andere projecten die bijdragen aan het versnellen van de energietransitie, de behandeling van kanker, ons inzicht in duurzame materialen, non-destructief onderzoek aan cultureel erfgoed, en de ontwikkeling van nieuwe duurzame voedselproducten zoals vleesvervangers.
Achtergrondinformatie TU Delft Reactor Institute
De afgelopen jaren is er in Nederland toenemende interesse voor stralingsonderzoek. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk kennis over straling is voor allerlei sectoren. In Delft richt het stralingsonderzoek zich onder andere op het ontwikkelen van nieuwe materialen voor zonnecellen, batterijen en efficiënte koelings- en verwarmingssystemen. Daarnaast wordt er intensief gewerkt aan medische toepassingen, zoals de ontwikkeling van processen rondom de productie van isotopen die belangrijk zijn voor de diagnostiek en behandeling van kanker.
Het TU Delft Reactor Institute speelt ook een toonaangevende rol in onderzoek naar schone en veilige kernenergie. Ander onderzoek dat in de reactor plaatsvindt, is dat naar de structuur van eiwitten in vleesvervangers – op basis van soja – wat bijdraagt aan het verduurzamen van ons voedselsysteem en het stimuleren van een gezondere levensstijl. Ook gebruiken we onze straling om antwoorden te vinden op allerlei prangende vragen rondom cultureel erfgoed en andere historische objecten.
Voor meer informatie
https://www.tudelft.nl/tnw/zakelijk/faciliteiten/tu-delft-reactor-institute
Voor persvragen
Dave Boomkens