Joanne Kramer
Werkt bij: Europees Octrooibureau
Functie: Patent Examiner
Afgestudeerd: 2009
Joanne Kramer leerde tijdens haar studie warmtetransport en vloeistofstromingen te begrijpen en deze wiskundig te beschrijven. In haar eerste functie als Flow Assurance Engineer bij Shell, bracht Joanne haar opgedane kennis in de praktijk. Ze zorgde ervoor dat het mengsel van olie, gas en water, dat Shell oppompt uit ondergrondse reservoirs, zonder problemen naar de fabriek kan stromen. In april 2017 is ze overgestapt naar een nieuwe functie bij het Europees Octrooibureau. Daar werkt ze als Patent Examiner en beoordeelt ze octrooiaanvragen op het gebied van technische natuurkunde.
Juiste papieren
“Na het behalen van mijn bachelor Technische Natuurkunde heb ik de tweejarige masteropleiding Applied Physics gedaan. Tijdens de master heb ik nog enkele maanden in Parijs gestudeerd via een uitwisselingsprogramma. In het laatste jaar ben ik mij gaan specialiseren in warmtetransport en vloeistofstromingen. Hiermee had ik de juiste papieren om als Flow Assurance Engineer aan de slag te gaan bij Shell.”
Nieuwe pijpleidingen
“Shell is een multinational die zich bezighoudt met olie- en gaswinning en met de verwerking en verkoop hiervan. Dit doen zij om te voldoen aan de alsmaar groeiende vraag naar energie. Samen met mijn collega’s ontwierp ik daar nieuwe pijpleidingen waarin meerdere fases (olie, gas en water) door elkaar stromen. Om een veilige operatie te garanderen, moeten de druk en temperatuur binnen bepaalde grenzen blijven. Door middel van computersimulaties en onze kennis van vloeistofstroming en warmtetransport, proberen we systemen te ontwerpen die optimaal functioneren gedurende de hele levensduur van het olie- of gasreservoir.”
Balans
“Bij Shell wordt er ook onderzoek gedaan samen met afstudeerders en promovendi van verschillende technische universiteiten. Zodoende had ik een prettige balans gevonden tussen onderzoek en techniek.”
Nieuwe uitdaging
“In april 2017 ben ik begonnen met een nieuwe functie bij het Europees Octrooibureau. In mijn huidige functie zie ik elke dag de nieuwste technische uitvindingen voorbij komen en beoordeel ik of de technologie nieuw en inventief genoeg is om in aanmerking te komen voor een octrooi. Deze functie sluit heel goed aan bij de studie Technische Natuurkunde, mits je Engels, Frans en Duits goed beheerst, aangezien de octrooiaanvragen in deze drie talen kunnen worden ingediend."