Nummer TU18 Marmer
Observaties
Handstuk: egaal wit, glinsterend, massief (geen brokjes te herkennen), gelijkmatig.
Slijpplaatje: Ook hier wittige kleuren, massieve structuur (geen ruimte tussen de stukjes mineraal, ze zitten direct aan elkaar).
Materiaal
Er zijn grofweg 3 typen gesteente: metamorf- (waar je nu naar kijkt), sedimentair- en stollingsgesteente. Deze 3 typen verschillen in de manier waarop ze zijn ontstaan. Metamorfose betekent 'verandering'. In de geologie verstaan we onder metamorfose: de verandering van de mineralen en/of de structuur en/of de chemische samenstelling van gesteenten. Metamorf gesteente bestaat uit mineralen die onder invloed van temperatuur, druk of water onder de aardkorst opnieuw zijn gekristalliseerd (veranderd van kristalrooster = veranderd in een ander mineraal). Meestal gebeurt dit op grotere diepte in de aardkorst of mantel. Een groot deel van de diepere aardkorst bestaat uit metamorf gesteente.
Ontstaan
Dit gesteente is marmer uit het Carrara gebied in Italië. Marmer van dezelfde locatie als het marmer dat door Michelangelo is gebruikt voor, onder andere, zijn beeldhouwwerk van David. Marmer heeft natuurlijk nog veel meer toepassingen, denk aan vloeren, aanrechtbladen enzovoort. Het bijzondere van marmer is dat het gemetamorfoseerd kalk is. Door hoge temperatuur en druk wordt het kalk in elkaar gedrukt tot een stevigere structuur.
Extra
Je herkent een metamorf gesteente onder de microscoop aan de volgende kenmerken (aanwijzen op slijpplaatje indien zichtbaar):
- De inhoud is helemaal gekristalliseerd.
- De samenhang van de inhoud - De oriëntatie van de mineralen in één richting (schistositeit) wijst op metamorfose.
- Compact - Holtes en barsten zijn afwezig of opgevuld.
- Geen fossielen - Deze zijn in andere mineralen overgegaan. Sporen ervan kunnen zichtbaar blijven.