FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema batterijen
-
Het e4Battery Delft consortium wil een toekomstbestendige en duurzame batterijwaardeketen ontwikkelen. Ze richten zich op nieuwe elektrochemie, die ecologisch en economisch levensvatbaar is en geproduceerd kan worden in Europa, vandaar de naam e4Battery.
De missie is om de prestaties van batterijen te verbeteren, de afhankelijkheid van kritieke grondstoffen te verminderen en een circulaire ontwerp- en engineeringbenadering te gebruiken, zodat we batterijen volledig kunnen gebruiken, hergebruiken en recyclen. -
De batterij van de toekomst werkt efficiënter dan de huidige generatie batterijen, deze is duurzaam geproduceerd, niet of zo min mogelijk afhankelijk van kritische materialen (zoals kobalt, nikkel of zelfs lithium), deze batterij is recyclebaar en het liefst kan deze, vroeger of later, helemaal in Europa geproduceerd worden.
-
Batterijen spelen een cruciale rol in de energietransitie, sterker nog: duurzame energie opslaan of voertuigen laten bewegen op groene energie is niet mogelijk zonder batterijen en accu’s. Ze zijn nodig voor transport: elektrische schepen, vliegtuigen en vrachtwagens zullen batterijen nodig hebben. Ze kunnen daarnaast zonne- en windenergie opslaan. Een batterij kan bijvoorbeeld ook de pieken in het elektriciteitsnet opvangen, de spanningskwaliteit verbeteren of helpen congesties te voorkomen. Hoogleraar Pavol Bauer kijkt in zijn onderzoekstrajecten onder meer naar de rol van batterijen voor het distributienet, de batterij als middel om spanningskwaliteit te verbeteren, hoe batterijen gebouwen energieneutraal kunnen maken en welke rol energiehubs met batterijen spelen voor de industrie.
-
Grondstoffen voor batterijen komen veelal uit landen zoals Rusland, China en Congo en het zou fijn zijn als we bij het ontwikkelen van nieuwe batterijen minder afhankelijk zijn van deze landen. Hoogleraar Marnix Wagemaker voegt hieraan toe: “Het batterijenonderzoek bestaat al lang maar je zou kunnen stellen dat het nog in de kinderschoenen staat. Er is nog heel veel mogelijk. Nu zijn we afhankelijk van kritische elementen zoals kobalt, nikkel en lithium. Er zijn alternatieven, maar die werken nog niet zo goed. We kijken naar nieuwe materialen die minder schaars zijn en waarvan de winning een minder grote impact op het milieu heeft, maar met even goede prestaties, dus waarmee de elektrische auto bijvoorbeeld even ver kan rijden en even snel kan opladen. En we kijken naar materialen die goedkoper zijn voor de opslag van wind- of zonne-energie.”
-
Een van de belangrijkste uitdagingen in de energietransitie is het hebben van efficiënte middelen voor opslag. Batterijen spelen een cruciale rol als slimme, flexibele manieren om duurzame energie op te slaan en te transporteren.
Contactgegevens persvoorlichter
Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461