Schakelprogramma voor hbo-studenten
Let op:
- De aanmelddeadline voor eventuele directe toelating tot de master is 1 mei (zie verdere informatie over het aanmeldproces hieronder).
- De aanmelddeadline voor het schakelprogramma is 1 juli (zie verdere informatie over het aanmeldproces hieronder).
Na deze datum wordt het lastig om de aanmelding op tijd te verwerken.
Voor doorstroming naar de master Management of Technology (MoT) biedt de faculteit TBM een schakelprogramma aan voor hbo-studenten. Dit schakelprogramma wordt aangeboden in het Nederlands. Voor enkele schakelvakken kan de voertaal Engels zijn. Raadpleeg hiervoor de digitale studiegids.
Inhoud & Duur
Het schakelprogramma is een aanvullend vakkenpakket dat bestaat uit 6 kernvakken uit de bachelor Technische Bestuurskunde. Via dit programma breng je jouw kennis naar het juiste niveau om aan de masteropleiding te starten.
-
Het schakelprogramma start in september en heeft een omvang van 30 EC, verspreid over 5 maanden. Je kunt het schakelprogramma na afronding van je hbo-opleiding volgen of tijdens je hbo-opleiding in het minor-gedeelte (in dit laatste geval bespreek je de opvulling van je minor ook met je eigen onderwijsinstelling). Dit heet een doorstroomminor. Na afronding van het 30 EC schakelprogramma krijg je direct toegang tot het tweejarige masterprogramma Management of Technology.
-
Het schakelprogramma voor het academisch studiejaar 2024-2025 vind je hieronder. Bij enkele vakken heb je een keuze die je bij aanmelding van het schakelprogramma maakt. Mocht je tijdens het schakelprogramma willen wisselen van vak, neem dan z.s.m. contact op met de schakelcoördinator. Wisselen van vak kan alleen voor aanvang van het vak dat je wilt vervangen. Het vak Multivariate data-analyse (Q2) kan je dus in jouw schakelprogramma tot eind Q1 wisselen met Statistiek en data-analyse (Q3).
-
In dit vak bestuderen we differentiaalvergelijkingen en stelsels lineaire vergelijkingen. Bekijk verdere informatie over dit vak in de studiegids.
-
Tijdens het vak Bestuur en Recht 1 maak je kennis met de basisbegrippen uit de bestuurskunde en het Nederlands Recht. Met een koppeling van zowel theorie als praktijk wordt de basis gelegd voor de toepassing van de begrippen in de beleidscyclus alsmede de juridische systemen en juridische terminologie. Meer informatie over deze module is te vinden in de studiegids.
-
Tijdens het Technologiespecialisatie keuzevak in het eerste kwartaal kies je één van de drie technische tracks:
- TB241EA: Fysische transportverschijnselen
- TB241TB: Logistics 2
- TB241IB: Object oriented programming (Benodigde voorkennis: Geen vereiste voorkennis nodig. Het is handig als studenten kennis hebben van programmeertalen en UML modeling language)
-
Multivariate data-analyse: In deze module leer je multivariate data-analysetechnieken toe te passen op data, alsmede de instrumenten te ontwikkelen om deze data te verzamelen. Alle informatie over de inhoud van het vak is te vinden in de studiegids.
Statistiek en data-analyse: In dit vak leer je statistiek te gebruiken om praktische data-analytische problemen op te lossen. Het vak bestaat uit twee onderdelen: kansrekening en data-analyse. In het kansrekeningdeel staat de wiskundige statistische theorie centraal. Deze theorie wordt in het data-analyse toegepast om concrete data-analytische problemen op te lossen (met behulp van Excel en SPSS). Bekijk de studiegids voor alle leerdoelen.
-
In de module micro- en markteconomie staat een economisch perspectief op infrastructuren centraal. Aan bod komen o.a. de statische en dynamische marktopvatting en marktbeleid. Vervolgens worden de beleidseconomische uitdagingen van infrastructuren (zoals energie, telecom, transport en water) behandeld. Bekijk de studiegids voor meer informatie over deze module.
-
Tijdens het Technologiespecialisatie keuzevak in het tweede kwartaal kies je één van de drie technische tracks:
- TB242EB: Processen in de energiesector
- TB242TB: Verbeteren van het transportsysteem
- TB242IB: Interconnected engineering systems (Benodigde voorkennis: Voorkennis van Python programmeren nodig)
-
Voorafgaand aan het schakelprogramma maak je een keuze uit één van de drie technologiespecialisaties van Technische bestuurskunde. Om een indruk te krijgen van de verschillende specialisaties kun je de studentverhalen van de drie domeinen Energie & Industrie (E&I), Informatie & Communicatie (I&C), Transport & Logistiek (T&L) lezen. Je volgt tijdens het schakelprogramma twee van de zes technologiespecialisatievakken. Bekijk daarnaast de vakbeschrijving in de digitale studiegids van de techologiespecialisatievakken in het schakelprogramma.
Vragen over het schakelprogramma, persoonlijke studieaanpak en –planning?
Studieadviseur TBM
Toelatingseisen
-
Het schakelprogramma is bedoeld voor hbo-studenten met een technische of natuurwetenschappelijke achtergrond. In de doorstroompagina vind je of je met jouw hbo-opleiding kan worden toegelaten tot het schakelprogramma. Staat er geen informatie over je hbo-opleiding naar de gewenste masteropleiding? Neem dan contact op met de schakelcoördinator.
Naast de passende hbo-opleiding zijn de volgende eisen (in onderstaande tabel) gesteld aan studenten die het schakelprogramma na hun hbo-opleiding willen volgen. Als je het schakelprogramma als minor binnen je hbo-opleiding volgt, zijn er op dit moment nog geen eisen gesteld wat betreft cijfergemiddelde.
Toelatingseisen Toelating Gemiddelde cijfer > 7,5;
Afgestudeerd binnen 4 jaar;
Eindproject (Bachelor thesis) > 8De toelatingscommissie kan besluiten tot directe toelating tot de master MOT zonder het volgen van het schakelprogramma.
Zie hieronder de Aanmeldprocedure directe toelating tot MOT. Let op! Aanmelddeadline is 1 mei.Gemiddelde cijfer > 7;
Afgestudeerd binnen 4 jaar;
Eindproject (Bachelor thesis) > 7Studenten komen in aanmerking voor het schakelprogramma.
Zie: Aanmeldprocedure schakelprogramma MOT.Gemiddelde cijfer < 7,
Eindproject (Bachelor thesis) < 7 of
Afgestudeerd na meer dan 4 jaarNiet mogelijk om te worden toegelaten tot het schakelprogramma. -
Daarnaast moet je voor aanvang van het schakelprogramma (ook als je dit als doorstroomminor doet) aan kunnen tonen dat je beschikt over Wiskunde B en Engels op vwo-niveau. Zorg dat je ruim vóór 1 september aan de toelatingseisen voldoet. Het voorbereiden voor en inplannen van een examen wiskunde en/of Engels kan namelijk veel tijd in beslag nemen.
-
Je komt in aanmerking voor een vrijstelling als je voldoet aan een van de onderstaande criteria.
Vrijstelling voor Engels:
- Vwo-diploma of vwo-certificaat Engels;
- Je hbo-opleiding is een volledig Engelstalige opleiding;
- Studenten met een nationaliteit van een van deze landen: VS, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland of Canada.
Vrijstelling voor Wiskunde B:
- Vwo-diploma of vwo-certificaat Wiskunde B
Aanmeldprocedure & Kosten
-
We raden je aan om de hieronder genoemde zaken zo snel als mogelijk te regelen en aan te leveren, zodat je inschrijving tijdig in orde is.
- Afstemmen schakelprogramma
Neem contact op met de schakelcoördinator om het schakelprogramma af te stemmen. Vermeld in je e-mail:- Je hbo-vooropleiding. Indien je je hbo hebt afgerond, graag een gewaarmerkte kopie van je hbo-diploma en cijferlijst met GPA bijvoegen;
- Het schakelprogramma van je keuze
- Verzoek tot inschrijving Studielink
Doe uiterlijk 1 juli een verzoek tot inschrijving via Studielink. In Studielink selecteer je het gewenste schakelprogramma van de TU Delft. Indien je het schakelprogramma als minor van je hbo-opleiding gaat volgen, dien je in Studielink ook een her-inschrijving van je hbo-opleiding te doen. Stuur in dit geval vóór 1 september het Bewijs Betaald Collegegeld naar Contact Centre. - Invullen rapportageformulier
Vul het rapportageformulier voor het schakelprogramma of de doostroomminor in (open in Adobe Acrobat Reader DC), onderteken het en stuur het vóór 1 juli naar het Contact Centre. In het rapportageformulier geef je door welke vakken je gaat volgen (zie inhoud schakelprogramma voor de keuzes in bepaalde vakken die je kan maken). - Inleveren certificaten
Lever vóór 1 september een gewaarmerkte kopie van het behaalde wiskunde certificaat aan bij het Admission Office via het Contact Centre. De Engelse certificaat worden uit een digitale database gehaald.
Nadere informatie over de aanmeldprocedure is ook te lezen op website van TU Delft breed: MSc met NL diploma.
- Afstemmen schakelprogramma
-
Let op! Aanmelddeadline is 1 mei. Na deze datum kan niet gegarandeerd worden dat de registratie op tijd is verwerkt.
Studenten met een afgeronde passende hbo-opleiding (zie doorstroomschema) met een gemiddeld cijfer hoger dan een 7,5, een scriptiecijfer hoger dan een 8 en afgestudeerd binnen 4 jaar, kunnen een verzoek tot directe toelating indienen bij de toelatingscommissie van MOT. Hiervoor geldt dezelfde aanmeldprocedure zoals vermeld op: Dutch BSc degree (tudelft.nl).
-
Studenten die een schakelprogramma volgen na hun hbo-bachelor, betalen geen collegegeld maar een vergoeding per te behalen studiepunt. Meer informatie over de vergoeding vind je hier. Studenten die het schakelprogramma als minor volgen tijdens de hbo-opleiding betalen éénmalig collegegeld aan hun huidige onderwijsinstelling en overleggen een Bewijs Betaald Collegegeld (BBC) aan het contactcentre-esa@tudelft.nl.
Na afgerond schakelprogramma
-
We raden aan om in september met de master MSc MOT te starten. Het is echter ook mogelijk om in februari met de master te starten, maar dit heeft enkele nadelen (zie hiervoor: February intake).
Voor de start met de master dien je een verzoek tot inschrijving voor MSc MOT in Studielink te doen. Let op de deadline voor inschrijving voor de master. Zie voor de september start Dutch BSc Degree en voor de februari start February intake.