Over de opleiding
Technische Wiskunde is voor studenten die complexe puzzels in onze samenleving willen oplossen. De bacheloropleiding richt zich namelijk vooral op toegepaste wiskunde. Je probeert oplossingen voor problemen te vinden via modelleren. Je legt hiermee een goede basis voor een van de specialisaties in het masterprogramma.
Vakgebied
Technisch wiskundigen lossen problemen op door de werkelijkheid na te bootsen met modellen. Ze houden zich bijvoorbeeld bezig met de optimalisatie van zoekmachines, dienstregelingen, klimaatmodellen en navigatiesystemen, maar ook met de financiële wereld en risicoanalyse. Kortom, wiskundigen zijn in verschillende vakgebieden waardevol.
-
Net zoals bij weersvoorspellingen, is het ingewikkeld om voorspellingen voor de financiële markt te doen. Denk bijvoorbeeld aan de prognose van beurskoersen en aan de levensverwachtingen bij pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Je zult hiervoor alle moderne methoden van de wiskunde uit de kast moeten trekken om adequate voorspellingen te kunnen doen.
-
Het vakgebied richt zich op het modelleren en voorspellen van praktijkproblemen waarbij onzekerheid een belangrijke rol speelt. Denk bijvoorbeeld aan risico's bij medische behandelingen of de kans op besmetting bij bloedtransfusie. Maar je kunt ook denken aan vragen als: werkt de nieuwe therapie beter dan de oude? En: geeft een bepaalde testosteronwaarde genoeg bewijs om te concluderen dat een wielrenner doping heeft gebruikt?
-
Het vakgebied houdt zich bezig met het wiskundig modelleren van fysische verschijnselen, zoals trillingen in gebouwen, stromingen in zeeën en rivieren, weersvoorspellingen en epidemieën.
-
Het vakgebied houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van efficiënte algoritmen in complexe wiskundige methoden en het simuleren van praktijksituaties. Denk bijvoorbeeld aan het modelleren van wondgenezing en littekenvorming, het modelleren van interactieve golven voor realtime scheepssimulatie en het voorkomen van stroomstoringen.
-
Het vakgebied richt zich op het ontwikkelen van wiskundige methoden om optimale oplossingen te bepalen bij praktische problemen. Denk bijvoorbeeld aan de bezorgroutes van bederfbaar eten, de dienstregeling van de NS, de logistiekproblemen bij luchthavens, het inplannen van longfunctieonderzoeken en de strategie voor Nuna in Zuid-Afrika.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges
12 uur
Projecten
4 uur
Instructie
10 uur
Zelfstudie
14 uur
Onderwijsprogramma
De bacheloropleiding duurt drie jaar en bestaat uit een mix van onderwijsvormen, zoals hoorcolleges, instructies, projecten en zelfstudie. De colleges vinden plaats tussen 8.45 uur en 17.30 uur. Een college duurt twee keer drie kwartier met een kwartier pauze tussendoor. Tijdens de projecten leer je in groepsverband om kennis toe te passen én ontdek je het praktische nut van de verschillende vakken en de verbanden daartussen. Je oefent ook vaardigheden, zoals presenteren en rapporteren.
Studieschema
De opleiding omvat 180 studiepunten en bestaat uit zes semesters. Vijf van de zes periodes hebben een vastgesteld programma, de zesde is bedoeld voor de minor. Binnen de minor kun je je eigen programma kiezen.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
43 studenten startten in 2021 de dubbele bachelor Technische Wiskunde en Technische Natuurkunde
11 studenten startten in 2021 met het Excellence Programme Applied Mathematics
100% van het studiemateriaal is in het Engels
3.8 op studenttevredenheid (NSE 2021)
Studievereniging Christiaan Huygens
Christiaan Huygens is de studievereniging voor wiskunde- en informaticastudenten van de TU Delft.