Inge Prangsma
Persoonlijke informatie
- Middelbare school: VWO, Venlo
- Woonplaats: Delft
- Houdt van dansen, reizen en nieuwe plekken ontdekken
Ik ben Inge Prangsma, ik ben 19 jaar en kom uit Noord-Limburg, waar ik in Venlo op de middelbare school heb gezeten.
Ik ben Technische Bestuurskunde begonnen aangezien ik het profiel Natuur & Techniek met Economie en Informatica had op het VWO en dit erg interessant vond. Sinds kort heb ik een woning in Delft en houd ik me bezig met dansen, reizen en nieuwe plekken ontdekken.
Waarom ben je TB gaan studeren?
Ik ben aan het einde van 4 VWO begonnen met het zoeken naar vervolgstudies. Ik wist al snel dat ik iets wilde doen met mijn favoriete vakken: natuurkunde, economie en wiskunde B. Na veel verschillende studies voorbij te hebben zien komen; denk aan Bouwkunde, Econometrie, Civiele Techniek en meerdere, kwam ik redelijk toevallig op de studie Technische Bestuurskunde terecht. Hierin kwamen al mijn favoriete vakken terug en was ik al erg snel enthousiast! Na een online open dag te hebben gevolgd, helaas waren er nog veel coronamaatregelen, was ik er vrijwel zeker van dat dit een studie voor mij was.
Hoe bevalt de studie?
Het was even wennen aan het hogere tempo in verhouding met de middelbare school, maar dit ging al snel goed. Helaas had ik tijdens de eerste maanden van mijn studie nog geen kamer in de buurt van Delft, dus moest ik het eerste kwartaal elke dag heen en weer reizen vanuit Limburg. Dit was niet altijd makkelijk, maar het was het zeker waard! Wat ik leuk vind aan de studie is de afwisseling tussen technische en maatschappelijke vakken. Je volgt elk kwartaal 3 verschillende vakken, elk met een andere achtergrond, bijvoorbeeld een wiskundevak, een bestuurvak en een domeinvak. Dit vind ik zelf erg fijn, omdat het dan niet te eentonig wordt.
Welk domein volg je en waarom?
Na een half jaar moesten we alweer een domein kiezen. Je kon kiezen tussen Energie & Industrie, Informatie & Communicatie en Transport & Logistiek. Ik heb zelf gekozen voor het domein Transport & Logistiek.
Ik wist al snel dat E&I niets voor mij zou zijn. Het is zeker een interessant en belangrijk gebied, maar het bevat veel scheikunde en dan precies de onderdelen die ik niet zo leuk vind. Zodoende bleven de domeinen T&L en I&C over. T&L sprak mij het meeste aan, mede doordat je in het 2e jaar hier ook het vak Transport en Planning bij Civiele Techniek volgt, één van de studies die ik eerder ook heb overwogen en wel interessant vond, maar het toch net niet voor mij was.
Momenteel ben ik bezig met het eerste logistieke vak en ik vind het erg leuk, omdat het een combinatie is van kennis en wiskundige principes. Hier komen ook weer veel van de verschillende vakken, die we tot nu toe hebben gehad, samen, waarbij we steeds meer bijleren. Zo hebben we nu ook een vak Besliskunde, hierin leren we onder andere om, m.b.v. wiskundige technieken, een optimale oplossing te bepalen, dit komt ook direct weer terug in ons logistieke vak, maar dan met situaties die je eerder tegen kan komen in je werk, i.p.v. simpele voorbeelden.
Met wat voor vraagstukken en onderwerpen houd je je bezig?
Er zijn veel projectvakken waarin je aan huidige maatschappelijke thema’s werkt samen met je medestudenten. Zo moesten we in het eerste kwartaal bijvoorbeeld een project doen over het Russische gasprobleem, super actueel natuurlijk, aangezien de overheid met precies hetzelfde probleem bezig was.
Wat is tot nu toe het leukste vak dat je gevolgd hebt en/of het leukste project dat je gedaan hebt?
De leukste vakken die ik tot nu toe heb gevolgd zijn denk ik; Bestuur & Recht 1, Logistiek 1 en de wiskundevakken. Ik heb recht altijd al interessant gevonden; waarom mag dit (niet)? Hoe komt de rechter tot een oordeel? Wat mag als bewijs worden aangeleverd? Maar echt een rechtenstudie doen leek me erg saai, daarom vind ik dit vak erg leuk. Zo leer je er toch het nodige van, maar hoef je niet hele wetboeken door te spitten.
Logistiek 1 vind ik erg interessant, omdat het een combinatie van tastbare, zichtbare processen is i.c.m. wiskundige technieken, om deze processen te optimaliseren. Wiskunde vond ik altijd al wel interessant, daarom vind ik het leuk dat we, zeker in het eerste jaar, redelijk wat wiskunde krijgen.
Tijdens Systeemmodellering 2 maken we in groepsverband verschillende simpele Agent-Based Modellen in Python. Zo hebben we moeten modelleren hoe een brand zich door een bos kan verspreiden, dit was erg interessant en doordat het een groepsopdracht was, kun je, naast dat het erg gezellig is, ook van elkaar leren.
Hoe bevalt het studentenleven in Delft en de sfeer op TB/Curius?
Ondertussen ben ik alweer een jaar verder en nog steeds erg blij met m’n studiekeuze. Ik vind het erg leuk in Delft en op TB en heb ik al veel nieuwe leuke mensen leren kennen. Naast mijn studie ben ik ook lid geworden van Curius, de studievereniging van de faculteit. Curius organiseert allerlei verschillende activiteiten, zoals; excursies, borrels en studiereizen. Zo leer je direct veel verschillende medestudenten kennen. Daarnaast ben ik ook lid geworden van DSDA Dynamic, één van de vele sportverenigingen in Delft. Het is niet alleen leuk om te sporten, maar ook om op deze manier nieuwe mensen te leren kennen buiten je studie.
Wat wil je later gaan doen met je studie TB?
Ik vind het erg lastig om te zeggen wat ik later met m’n studie wil gaan doen. Ik denk dat TB een hele goede basis kan zijn, omdat je zo breed wordt opgeleid zodat je nog vele kanten op kan. Maar ik weet op dit moment nog niet welke kant dat zal zijn.
Buitenlandervaringen en/of stage-ervaringen
Ik heb nog niet de mogelijkheid gehad om naar het buitenland te gaan of een stage te lopen, maar het lijkt me zeker leuk om die ervaring op te doen. Ook denk ik dat ik misschien ooit wel een jaar in een DreamTeam zou willen werken.
Tips bij het maken van je studiekeuze
Als je een studie zoekt met een goede balans tussen techniek/wiskunde en maatschappelijke aspecten, kan ik Technische Bestuurskunde zeker aanraden!
Mocht je vragen hebben over de studie, Delft of het studentenleven, voel je vrij om contact met mij te zoeken (communicatie-tbm@tudelft.nl)!