Alumni aan het woord


Erik Berding

Waarom heb je voor Nanobiology gekozen?
Toen ik op de middelbare school zat, was biologie mijn favoriete vak, op de voet gevolgd door natuurkunde en wiskunde. Ik dacht even dat ik Geneeskunde wilde studeren, maar ik realiseerde mij  dat ik liever betrokken ben bij het ontwikkelen van nieuwe methoden en technieken dan het alleen toepassen van bestaande. Toen vond ik de studie Nanobiology, een perfecte match. Bij Nanobiology studeer je biologie, natuurkunde en wiskunde, maar mag je ook het lab in om zorg-gerelateerd onderzoek te doen. 

Wat heb je geleerd tijdens je studie Nanobiology? 
Ik ben in 2016 begonnen met de bachelor Nanobiology en werd meteen aangetrokken door de verscheidenheid aan onderwerpen die aangeboden werden, waaronder biologie, scheikunde, wiskunde, natuurkunde, programmeren en meer. Naarmate je de vakken doorloopt, leer je niet alleen meer over de afzonderlijke onderwerpen, maar leer je ook informatie en vaardigheden uit verschillende vakgebieden te combineren om complexe, interdisciplinaire vragen op te lossen. 

Een van de leukste dingen aan de opleiding Nanobiology was dat ik beter werd in analytisch denken. Je krijgt veel oefeningen waarbij je beperkte hulpmiddelen en informatie krijgt en deze toch moet gebruiken om het antwoord te achterhalen. Hierdoor leer je kritisch denken en met creatieve oplossingen komen. Je zult leren dat je door redeneren behoorlijk dicht bij het juiste antwoord kunt komen door de juiste aannames en benaderingen te maken – zelfs als je niet over alle informatie beschikt. Het ontwikkelen van redeneervaardigheden en analytische denkvaardigheden is niet alleen nuttig voor de nanobiologie, het zijn vaardigheden die in vrijwel elke baan van pas komen.

Vertel ons over je huidige baan
Na het afronden van mijn masteropleiding Nanobiology besefte ik dat de laboratoriumomgeving niets voor mij was. Ik wilde mijn technische vaardigheden en analytisch denkvermogen in mijn werk gebruiken. Na mijn afstuderen ben ik daarom overgestapt naar een adviesbureau waar ik Data & Strategy Consultant ben geworden. Veel van onze klanten komen uit de zorgverzekeringssector. Ook al heb ik afstand genomen van de biologie, ik heb ontdekt dat mijn werk nog steeds in de gezondheidszorg ligt. Hierdoor kan ik de datavaardigheden opgedaan in mijn studie Nanobiology, zoals wiskunde en programmeren, elke dag gebruiken.
 


Ilse de Bruin

Wat heb je geleerd tijdens je studie Nanobiology?
Toen ik met Nanobiology begon, was het een relatief nieuwe studie. Wij lopen voorop in het onderzoek naar de verbanden tussen biologie, wiskunde, natuurkunde en bio-informatica. Ik was vooral geïnteresseerd om mijn twee favoriete vakken van de middelbare school, (fundamentele) biologie en wiskunde, te combineren. Ik vond het erg leuk dat we tijdens mijn bachelor altijd een combinatie van deze vakken hadden. Dat betekende dat er altijd vakken waren die perfect bij mij pasten en mijn interesse wekten, terwijl andere vakken wat moeilijker waren, meer buiten mijn comfortzone, waarvan ik veel kon leren.

Welke masteropleiding heb je gekozen na het afronden van de bachelor Nanobiology?
Na het afronden van de bachelor Nanobiology had ik nog steeds interesse in zowel wiskunde als biologie. Vervolgens heb ik de Lerarenopleiding gedaan, master Science Education and Communication aan de TU Delft, waarmee ik de bevoegdheid kreeg om wiskundeles te geven aan middelbare scholieren. Daarnaast heb ik een master Nanobiology gedaan, waardoor ik de kans kreeg om meer fundamentele biologie te studeren. Er was veel vrijheid in deze master om je eigen combinatie van vakken te kiezen, waardoor ik me kon specialiseren in een onderwerp naar keuze.

Vertel ons over je huidige baan
Ik doe momenteel mijn PhD bij de afdeling Developmental Biology van het Erasmus MC. We bestuderen hoe menselijke eicellen zich ontwikkelen en we proberen dit proces in vitro, dus in een lab, na te bootsen. Ik zet veel van de kennis in, die ik heb opgedaan tijdens mijn bachelor- en masteropleidingen, en dan met name mijn academische denkniveau. Omdat we zo breed zijn opgeleid, kan ik de verschillende vakgebieden verbinden waar biologie, wiskunde, natuurkunde en bio informatica samenkomen!


Teun Huijben

Wat heb je geleerd tijdens je studie Nanobiology?
Na het halen van mijn bachelor Nanobiology en het daarna volgen van een joint master Nanobiology en Biomedical Engineering, wist ik dat ik wetenschappelijk onderzoek wilde blijven doen door te promoveren. Nanobiology was voor mij de perfecte studiekeuze. De studie gaf me wetenschappelijke vaardigheden en liet me ook kennismaken met de vele kanten van biofysisch onderzoek. De opleiding biedt een divers curriculum en de flexibiliteit om keuzevakken van verschillende faculteiten te kiezen, waardoor je snel je favoriete aandachtsgebied kunt ontdekken.  

Tijdens mijn studie ontdekte ik meer over mijn interesses in microscopie en programmeren. Dit bracht mij ertoe mijn masterscriptie te doen over beeldanalyse voor superresolutiemicroscopie, wat uitstekend bij mijn interesses paste. Daarna verhuisde ik naar Kopenhagen om te promoveren aan de Technische Universiteit van Denemarken. Ik werkte aan het ontwikkelen van beeldanalysetechnieken en theoretische modellen voor superresolutiemicroscopie. Verhuizen naar een nieuw land is een geweldige ervaring, zowel academisch als persoonlijk. Ik zou het iedereen willen aanbevelen.

Vertel ons over je huidige baan 
Na drie prachtige jaren in Kopenhagen en het succesvol afronden van mijn PhD, ging ik verder met het volgende hoofdstuk. De combinatie van fascinerende vragen, wetenschappelijke vrijheid en een internationale werkomgeving zorgde ervoor dat ik graag een postdoc wilde doen. Daarom verhuisde ik naar Californië om te beginnen als wetenschapper/postdoc bij de CZ Biohub in San Francisco. Hier ontwikkel en implementeer ik, als Image Analysis & Machine Learning-wetenschapper, AI-gestuurde modellen en pijplijnen voor het analyseren van biomedische microscopie data. Door deze rol kan ik blijven werken aan beeldanalyse en ook tevens machine learning verkennen in een levendig instituut op het wetenschappelijke kruispunt van Berkeley, Stanford en UCSF.

Advies voor Nanobiology studenten
Mijn advies aan medestudenten Nanobiology is om het pad te volgen dat jou het meest interesseert. Wees niet bang om de sprong te wagen en afstand te nemen van wat bekend is voor je. Bovendien moet je weten dat het onderzoek bij de afdeling Bionanoscience (en TUD/EMC in het algemeen) van absolute wereldklasse is. Haal het beste uit de onderzoeksgroepen om je heen en gebruik je professoren als een geweldige manier om te netwerken. Ze helpen je graag verder en geven advies over je volgende stappen!


Ilias Zarguit

Tijdens de masteropleiding Nanobiologie heb ik veel diepgaande kennis opgedaan. Naast het verdiepende karakter van de verplichte vakken, is er volop ruimte om je te specialiseren in de nanobioloog die je wilt worden vanwege de ruime selectie aan keuzevakken. Naast wetenschap ligt de nadruk op het ontwikkelen van soft skills, zoals wetenschappelijk schrijven en presenteren. De diepgaande kennis en vaardigheden die ik heb opgedaan zijn tot nu toe voor mij zeer nuttig gebleken in mijn carrière.

Na mijn afstuderen ben ik gestart als Technical Service Engineer bij LUMICKS, een schaalvergrotingsbedrijf dat nieuwe high-tech apparatuur ontwikkelt met de droom om enkelvoudige moleculen en enkelcellige experimenten te ontsluiten aan de wereld. Deze rol vereiste een diepgaand en grondig begrip van optica en de elektronica van de complexe apparaten, evenals een fundamenteel begrip van de biologische vragen en testen waar klanten mee bezig waren. De opleiding Nanobiologie gaf me de achtergrond om me niet alleen op beide gebieden op mijn gemak te voelen, maar ook om snel nieuwe informatie en ontwikkelingen vanuit de meest fundamentele basis te begrijpen, te leren en te gebruiken. Bovendien was er veel communicatie met de betrokken klanten, waardoor de soft skills die ik tijdens dit intensieve programma heb verworven direct overdraagbaar waren op het werk. Het programma maakte het voor mij gemakkelijk om me aan te passen aan de klant, die zowel een bioloog als een fysicus kon zijn, en "hun taal te spreken".

Op dit moment ben ik weer terug in de academische wereld om als promovendus aan de Universiteit Leiden te gaan werken. Het zwaartepunt rondom onderzoek binnen de opleiding (Master End Project en stage) heeft mij een mooie start gegeven in zowel het natte lab als het droge lab aspect van dit werk.


Teodora Trandafir

Mijn verhaal rondom Nanobiology begon per toeval toen ik de Bionanoscience-laboratoria tegenkwam toen ik als Roemeense toerist de TU Delft bezocht. Na intensieve Nederlandse taalcursussen (inmiddels zijn deze niet meer nodig voor nieuwe internationale studenten), ben ik begonnen met de interdisciplinaire opleiding Nanobiology die mijn favoriete vakken (wiskunde, natuurkunde en informatica) combineerde met biologie in een poging om baanbrekende wetenschappers op te leiden die baanbrekend onderzoek kunnen doen met impact op ons leven en op ons begrip van het leven. Het curriculum van de bachelor omvat vakken die bijdragen aan het overbruggen van de kloof tussen de wereld van biologische organismen op nanoschaal en de theoretische concepten van de fysica. De masteropleiding Nanobiology stelde ons in staat om het grootste deel van het programma te personaliseren. Ik richtte me op de natuurkunde van zachte gecondenseerde materie, wiskundige modellering van biologische systemen en state-of-the-art nano/microscopietechnieken.  Omdat klinisch onderzoek past bij mijn toekomstplannen heb ik mijn afstudeerproject in het Erasmus MC gedaan, waar ik een AI-tool heb ontwikkeld die de invasiviteit van longkanker kan kwantificeren op basis van digitale histologiebeelden van biopsie-resecties. Nu, na vijf jaar van ups en downs en met een masterdiploma op zak, ben ik erg blij met mijn Nanobiologietraject en kijk ik uit naar mijn PhD dat gericht is op de integratie van meerdere '-omics' strategieën en AI voor een gepersonaliseerde diagnose van longkanker.


Ga verder naar Studentenervaringen