Jan Bot

Dreamteam: Forze Hydrogen Racing Team


Na zijn eerste studiejaar begon Jan Bot (24) als coureur bij het Forze Hydrogen Racing Team; raceauto’s die rijden op waterstof. En Jan begon onvermoed aan een lange carrière bij Forze…

Hoe kwam je terecht bij het Forze-team en wat is je rol?
“Als middelbare scholier las ik een keer in het Technisch Weekblad een stuk over dreamteams. Dat leek me geweldig! En auto’s hadden altijd al mijn passie, in mijn vrije tijd was ik autocoureur.” Dus Jan meldde zich aan en startte parttime als coureur. Aan het einde van zijn tweede jaar ging het hele team naar Engeland om mee te rijden in de Formula Student Competion. “De auto had het hele jaar nog niet gereden. Op het moment suprême stond hij nét klaar. Ik drukte het gas in en… hij reed. We waren de eersten die ooit helemaal op waterstof meededen in een gewone race!”

Gaandeweg kreeg Jan steeds meer te doen in het team. In zijn 4e jaar deed hij zijn minor bij het team op het gebied van waterstofbrandstofcellen. Ieder jaar wisselt het bestuur en in zijn 5e studiejaar besloot Jan fulltime in het bestuur Forze 8 te gaan, als technisch manager en penningmeester.

Wat was je grootste uitdaging?
Tot dan toe had het team alleen gereden met waterstof-karts en Formula Student-auto’s op waterstof. “Nu wilden we een echte full-size racewagen op waterstof bouwen, en die testen op de Nürburgring. Dat is een ruig circuit waar autofabrikanten hun auto’s testen. Als de auto het daar zou doen, dan doet hij het overal. Nissan had daar al een keer met een prototype waterstofauto gereden. Dat record wilden we verbreken!”

Maar toen begonnen de problemen. De ontwikkeling van de auto liep sterke vertraging op. Na twee jaar reed de auto nog steeds niet en het team verloor zijn dreamteamstatus en zijn hoofdsponsor. “De grootste uitdaging was om de brandstofcel aan de praat te krijgen. Een maand voor de deadline kwam er, na een ongeluk op de Nürburgring, nog meer slecht nieuws: de plaatselijke overheid staat op de baan geen records meer toe. “Twee weken later reed de auto. We hebben tijdens een normale trackdag topcoureur Jan Lammers in onze auto laten rijden, en stiekem de rondetijd bijgehouden. En we waren sneller dan Nissan! Onze auto was de snelste waterstofauto ter wereld!” Het team kreeg de dreamteamstatus terug. De volgende uitdaging: meedoen met een race van de Supercar Challenge, op Gamma Racing Day. “We willen laten zien dat we met de normale racewagens mee kunnen.” En Jan gaat rijden.

Kon je je kennis van de opleiding ook goed gebruiken?
In het dreamteam leerde Jan waarom je bepaalde theorie van je studie eigenlijk nodig hebt in de praktijk. “Mijn studie geeft me een goed beeld van hoe de wereldeconomie in elkaar zit. Alles is eigenlijk afhankelijk van grondstoffen. Tegelijkertijd weet je dat er een alternatief nodig is voor fossiele brandstoffen. Duurzame energie bronnen produceren elektrische energie. Dat moeten we ergens in opslaan. Accu’s en waterstof hebben beide hun sterke punten en zullen elkaar daar perfect in kunnen aanvullen.”

En de toekomst?
Jan gaat eerst zijn Bachelor afmaken. “Ik heb zoveel geleerd over de techniek: het rijden op waterstof. Daar wil ik het liefst mijn werk van maken. Bij Forze ontdekte ik dat je werk niet vervelend maar juist ontzettend leuk kan zijn. Ik ben er dag en nacht voor gegaan, en dat wil ik straks in mijn baan ook doen. Daarom raad ik iedere student aan: ga na het halen van je BSA in een dreamteam. Misschien kies je daarna wel een hele andere baan dan je nu voor ogen hebt.”


Terug naar Studentenervaringen