Over de opleiding
Vakgebied
Als technisch informaticus ontwerp en ontwikkel je software om grote hoeveelheden data efficiënt te verwerken en om gebruikers in staat te stellen op intuïtieve wijze met intelligente digitale systemen om te gaan. Technische informatici werken aan software voor webapplicaties, mobiele apps, routeplanners, robots, zorgsystemen, financiële dienstverlening en ga zo maar door. Het gaat technische informatici niet alleen om programmeren, maar bijvoorbeeld ook om de efficiëntie en veiligheid van een programma, hoe de gebruikers omgaan met een systeem en hoe software verantwoordelijk in gebruik kan worden genomen. Binnen Computer Science and Engineering zijn er verschillende vakgebieden, enkele voorbeelden zijn:
-
Data is overal, maar wat betekent het? Van data naar informatie, dat is waar je als data scientist mee bezig bent. Je gebruikt hiervoor machine learning en kunstmatige intelligentie én je gebruikt je kennis over het ontwikkelen van grote databases en slimme algoritmen. Zo kun je snel en effectief betekenisvolle patronen achterhalen uit de brij aan data die wij allemaal produceren.
-
Als software engineer ontwikkel je software in teamverband op zo'n manier dat die software onderhoudbaar is en getest kan worden. Je gebruikt de nieuwste tools en inzichten die daarvoor nodig zijn. Je stelt samen met gebruikers en opdrachtgevers de eisen voor de software op en houdt hen nauw betrokken bij het ontwikkelingsproces.
-
Mensen moeten kunnen omgaan met softwaresystemen. Daarom moet de visualisatie van data intuïtief zijn, moeten websites overzichtelijk zijn en moeten games speelbaar en leuk zijn. Kortom, je softwaresysteem moet niet alleen technisch correct zijn, maar ook gebruiksvriendelijk.
Studielast
180 EC, 36 maanden
Indeling studieweek
Colleges
12 uur
Projecten en practica
10 uur
Zelfstudie
18 uur
Matching & Selectie
De bacheloropleiding Computer Science & Engineering aan de TU Delft heeft een Matching & Selection (Numerus Fixus) procedure. Dit betekent dat alle kandidaten worden geselecteerd.
Tweetalige (Nederlands-Engelse) track en Engelse track
De Bachelor Computer Science and Engineering bestaat uit twee tracks: de Tweetalige (Nederlands-Engelse) track en de Engelse track. Bij de Tweetalige track is het belangrijk dat je naast de Engelse taal, ook de Nederlandse taal beheerst. Je leert verschillende academische vaardigheden in het Nederlands, zoals presenteren, wetenschappelijk schrijven en onderzoek doen. Daarnaast kan je tijdens de wiskunde colleges, computer labs en het mentoraat vragen in het Nederlands stellen. De hoorcolleges en studiematerialen worden wel volledig in het Engels aangeboden. Hierdoor studeer je in een diverse omgeving met veel internationale studenten.
We raden studenten die (aantoonbaar) de Nederlandse taal beheersen aan om zich in te schrijven in Studielink voor de track Technische Informatica, Nederlands-Engels.
Bindend Studieadvies
De TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven.
Feiten en cijfers
50%
Van de bachelor afgestudeerden begint aan een masteropleiding aan de TU Delft
550
Eerstejaars CSE-studenten in 2023-2024
25%
Wiskunde in het eerste jaar
Studievereniging W.I.S.V. ‘Christiaan Huygens’
‘Christiaan Huygens’ is the study association for Applied Mathematics and Computer Science at the TU Delft.