News and agenda
08 april 2019
Hoe bescherm je vliegtuigen tegen corrosie?
Peter Visser, PhD-kandidaat bij de afdeling Materials Science and Engineering, doet onderzoek naar een veilig en milieuvriendelijk alternatief voor de giftige chromaat houdende corrosie-inhibitoren in de vliegtuigindustrie. Deze week toonde hij de resultaten van zijn onderzoek in zijn proefschrift “Active corrosion protection of aerospace aluminium alloys by lithium-leaching coatings” , waarin hij laat zien dat lithium-zouten veelbelovende corrosie-inhibitoren zijn die mogelijk een nieuwe klasse van corrosie-inhibitoren kunnen worden voor de bescherming van aluminium legeringen zonder het giftige chromaat.
25 februari 2019
Innovatief roestvrij staal gamechanger voor auto-industrie
Een auto die milieuvriendelijk is en niet kan roesten, dit is het doel van het onderzoek van professor Maria Santofimia Navarro en onderzoeker Yaiza Gonzalez-Garcia van de afdeling Materials Science and Engineering.
12 februari 2019
PhD defence: Electrochemical recycling of rare earth elements from NdFeB magnet waste
Rare earth elements (REEs) are indispensable in the transition towards a low-carbon economy as they are used in many high-tech and clean energy applications such as wind turbines, hybrid electric vehicles and lamp phosphors.
30 januari 2019
De (on)mogelijkheden van materialen in circulaire economie
Onze groeiende wereldbevolking en toenemende welvaart leggen steeds meer druk op het mondiale energieverbruik en de vraag naar materialen. De uitdagingen op het gebied van energieverbruik, materiaalconsumptie en klimaatverandering zijn sterk met elkaar verweven, maar het gebruik van materiaal wordt vaak als vanzelfsprekend gezien. Volgens materiaaldeskundige Erik Offerman is het hoog tijd om het roer om te gooien.
28 januari 2019
Nanoscale Failure in Steel
Multiphase alloys such as advanced high strength steels can show unexpected failure due to dislocations piling up at internal boundaries between the soft iron matrix and the hard precipitates. These might trigger interface decohesion followed by the formation of voids and cracks. To prevent such material failure, accurately predictive material models are needed.
16 januari 2019
Onderzoek om het lasproces voor de productie-industrie te verbeteren
Booglassen en additive manufacturing zijn enorm belangrijk voor het relatief goedkoop en snel fabriceren van grote metalen onderdelen. Nieuw onderzoek door een team van de Universiteit van Leicester, de Technische Universiteit Delft, Diamond Light Source, University College Dublin en TATA Steel Research UK heeft laten zien hoe dit proces kan worden geoptimaliseerd om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te verminderen. Een artikel met de bevindingen is onlangs gepubliceerd in Nature Communications.
10 januari 2019
Geavanceerde elektronenmicroscoop bij MSE
Sinds eind december is de faculteit 3mE een geavanceerd onderzoeksinstrument rijker. Bij de afdeling MSE staat een nieuwe elektronenmicroscoop, uitgerust met een Xe+ ionenbundel om 3D-onderzoek aan materialen mogelijk te maken.
17 december 2018
Peter Visser receives the Scientist of the Year Award from AkzoNobel
26 november 2018
Corrosie-expert Arjan Mol verwacht geen nieuw roestspook
Corrosie-expert Prof. Arjan Mol -TU Delft afdeling Materials Science and Engineering - heeft niet de indruk dat auto’s opeens weer verschrikkelijk roesten. Maar hij vindt het wel een goede zaak dat garagisten corrosiebescherming nauw in de gaten houden.
16 november 2018
Chroom-6 is nog steeds de beste beschermer tegen roest
Chroom-6 wordt in de luchtvaart geprezen omdat het vliegtuigen beschermt tegen corrosie. Het roesten en schimmelvorming kan namelijk nefaste gevolgen hebben. Toch hangt er een keerzijde aan de medaille van chroom-6, want deze vorm van chroom is milieuvervuilend en kankerverwekkend.