Marnix Wagemaker
Het plan voor e4batteryDelft begon bij mij, ruim anderhalf jaar geleden. Ik zat middenin allemaal groeifonds aanvragen. Het was duidelijk dat er een momentum kwam voor het onderwerp. Toen het College van Bestuur mij vroeg om een update, werd duidelijk dat we eigenlijk een TU Delft strategie moesten gaan ontwikkelen op het thema batterijen.
"Het hele idee hierachter is de samenwerking."
De uitdaging
Ik heb dit aan het CvB laten zien: er is allemaal interessant onderzoek, maar wel in totaal andere vakgebieden. Bovendien heeft niemand tijd. Maar als we mensen bewust aan elkaar zouden koppelen, en nieuwe projecten ontwikkelen tussen de bestaande onderzoeksprojecten, zouden we echt iets vernieuwends kunnen doen.
Om dat te doen, brengt e4Battery Delft onderzoekers, de benodigde infrastructuur, publieke en private partners samen om onze batterijtechnologieën verder te ontwikkelen en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van groene batterijsystemen voor de toekomst
"Niemand heeft tijd. Maar als we mensen bewust aan elkaar zouden koppelen, en nieuwe projecten ontwikkelen tussen de bestaande onderzoeksprojecten, zouden we echt iets vernieuwends kunnen doen."
De bestaande situatie rondom batterijen en accu’s is dat ze niet uit Europa komen, ze zijn nog niet goed genoeg, niet veilig genoeg, niet duurzaam, niet altijd recyclebaar en ze bestaan uit kritische materialen. Om dit goed te krijgen, en in Europa te kunnen produceren, moet nog een heel nieuw ecosysteem worden opgebouwd. Dat is een gigantische uitdaging die je niet vanuit een vakje kan oplossen. Ik kan in mijn vakgebied geweldige dingen doen – maar de grootste vragen kan ik niet oplossen.
Een TU-brede samenwerking
Het CvB snapte de uitdaging, en Susanne Sleehoff van I&IC werd op het onderwerp gezet om te kijken of er een soort samenwerking mogelijk was. Snel bleek dat de andere onderzoekers heel enthousiast waren, en eigenlijk iedereen hiernaar op zoek was: een TU Delft brede batterijen samenwerking.
We hebben een visie opgesteld: we willen duurzame batterijen ontwikkelen, met zo min mogelijk kritische materialen, in Europa. Het gaat niet lukken om de hele productieketen voor 2030 naar Europa te halen, maar we kunnen wel dingen op korte termijn verbeteren.
Als je heel goed begrijpt hoe een batterij zich gedraagt van binnen en van buiten, zou je met slim laden zomaar de levensduur van een batterij kunnen verdubbelen. Met meerdere specialisten bij elkaar kunnen we zo al heel snel de huidige batterij beter maken. Met andere kleine aanpassingen wordt de recycling makkelijker. Op langere termijn willen we ander soort batterijen ontwikkelen, waar geen kobalt en geen nikkel in zit, misschien zelfs geen lithium.
Doorpakken
Een van de uitdagingen is doorpakken: dat we niet blijven hangen in ‘leuk, we zitten even bij elkaar en morgen zijn we weer allemaal met ons eigen ding bezig’. Dan heeft het alleen maar kostbare tijd gekost uit je agenda. Dus ik ben heel alert erop of ik oprecht enthousiasme bij de anderen zie.
Bij een brainstorm over mogelijke projecten, konden we er zo tien bedenken. Naast enthousiasme let ik natuurlijk ook op concreetheid.
Een van de uitdagingen is doorpakken: dat we niet blijven hangen in ‘leuk, we zitten even bij elkaar en morgen zijn we weer allemaal met ons eigen ding bezig’.
Een van de uitdagingen is doorpakken: dat we niet blijven hangen in ‘leuk, we zitten even bij elkaar en morgen zijn we weer allemaal met ons eigen ding bezig’.