Richtlijnen voor het delen van data voor huidige en nieuwe promovendi

Alle promovendi aan de TU Delft, die op èn na 1 januari 2019 beginnen aan hun promotietraject, moeten al hun onderzoeksdata en -code die de resultaten uit hun proefschrift ondersteunen, publiceren in het 4TU.Centre for Research Data (of een ander passend data-archief) voordat ze promoveren.

Alle promovendi die vóór januari 2019 zijn begonnen worden sterk geadviseerd om hun onderzoeksdata te publiceren.

Waarom moet ik mijn onderzoeksdata delen?

Als promovendus aan de TU Delft ben je gebonden aan de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening. Volgens deze code moeten onderzoeksdata die nodig zijn om wetenschappelijke resultaten te valideren beschikbaar zijn. Daarnaast is het vindbaar, toegankelijk, compatibel en herbruikbaar maken (‘Findable, Accessible, Interoperable and Reusable’, FAIR) van data een vereiste van de TU Delft Research Data Framework Policy.

Maar wat minstens zo belangrijk is: jouw data delen levert voordelen op.

Voordelen van het delen van data

Door je data te delen lever je een bijdrage aan de menselijke kennis. Anderen hoeven nu het wiel niet meer opnieuw uit te vinden, maar kunnen jouw data hergebruiken en citeren (waardoor de kans op nieuwe samenwerkingen ook toeneemt).
 
Daarnaast worden je resultaten reproduceerbaarder en transparanter als je je data deelt. Verder worden je proefschrift (en onderzoeksartikelen gebaseerd op jouw data) overtuigender, onder andere voor examinatoren en beoordelaars.

Ten slotte heeft het delen van data meerdere voordelen voor jouzelf. Door je data te delen via het 4TU.Centre for Research Data maximaliseer je de zichtbaarheid en impact ervan. Alle onderzoeksdata die in het data-archief worden gepubliceerd krijgen een Digital Object Identifier (DOI). Een DOI is een permanente link waarmee jouw onderzoeksdata door anderen kunnen worden geciteerd. Daarnaast zijn gepubliceerde data zichtbaar voor zoekmachines zoals Google.

En ten slotte zul je in de toekomst al je databestanden kunnen vinden en openen, zonder meerdere harde schijven te hoeven doorzoeken of je af te vragen, “Waar heb ik ze nou gelaten…?” De kans is groot dat je zelf de eerste hergebruiker van je eigen data zult zijn!

Samenvattend bereik je door je data te delen het volgende: 

  • Je krijgt welverdiende erkenning voor je harde werk => je kunt de DOI van jouw data opnemen in je cv voor je volgende sollicitatie
  • Je maakt je onderzoeksresultaten reproduceerbaarder en betrouwbaarder
  • Anderen kunnen jouw data hergebruiken, voortbouwen op jouw resultaten en meer gelegenheden voor samenwerking creëren
  • Je vergroot je zichtbaarheid en impact
  • Je kunt je eigen databestanden makkelijk vinden, ook jaren na je promotie

Wil je meer te weten komen over het maximaliseren van de zichtbaarheid en impact van jouw data? Kijk dan eens naar de speciale cursus Open Science:Sharing your Research with the World of lees een uitstekende blogpost van Nature.

Wat moet ik nu doen?

Ongeacht hoe ver je bent met je promotietraject, zorg ervoor dat je je data goed beheert. Als je je data goed beheert, bespaar je een hoop tijd aan het einde van je promotietraject, wanneer je al je bestanden moet verzamelen om ze te kunnen uploaden naar het data-archief.

De TU Delft Library heeft een speciale website met richtlijnen voor het beheer van onderzoeksdata tijdens de gehele onderzoekscyclus: https://www.tudelft.nl/library/research-data-management

En als je hulp nodig hebt bij het beheren van je data, is er een eigen data steward in je faculteit die je graag van dienst is.