Masterclass 31 oktober 2019

Inclusieve innovatie: (hoe) doet iedereen mee?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat technologische innovaties ten goede komen aan iedereen en niemand wordt uitgesloten? Gaan technologische vernieuwing en sociaal-maatschappelijke verschuivingen niet altijd hand in hand? Kennis is macht; technologische innovatie leidt eveneens tot veranderende machtsposities en verantwoordelijkheden. Hoe kunnen we – ook als beleidsmakers – slim anticiperen op dit soort mechanisme en wat kunnen we daarbij leren van de geschiedenis?

Twee experts uit de onderzoekswereld leiden en wijden ons in.

Harro van Lente is hoogleraar Science and Technology Studies en afdelingshoofd aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, Universiteit Maastricht. Hij is een van de grondleggers van de Sociology of Expectations, die onderzoekt hoe representaties van de toekomst de huidige technologische ontwikkelingen sturen. Harro van Lente is afgestudeerd in natuurkunde en filosofie en heeft gepubliceerd over technologiedynamiek, innovatiebeleid en kennisproductie. Hij kreeg onlangs de EASST Freeman Award 2018 voor het boek ‘Emerging Technologies for Diagnosing Alzheimer’s Disease: Innovating with Care’, dat hij samen met Marianne Boenink en Ellen Moors samenstelde. Tijdens de masterclass licht Van Lente de dynamiek tussen technologische en maatschappelijke verandering toe. Ook zal hij ingaan op drie algemene problemen bij de introductie van nieuwe technologie: sociale uitsluiting, afwenteling van problemen, binnen of buiten de landelijke grenzen, en het vergroten van de ecologische voetafdruk door nieuwe technologie, ondanks alle beloften van het tegendeel. Het is belangrijk om deze problemen vroegtijdig te adresseren en daar zijn doorgaans ook goede mogelijkheden voor, zo zal hij aantonen.

Ruth Oldenziel is hoogleraar in de geschiedenis van technologie - in het bijzonder de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten, aan de Technische Universiteit Eindhoven. Tot haar expertisegebieden behoren onder meer technologiegeschiedenis, Amerikaanse en Europese geschiedenis, mobiliteitsstudies, culturele studies en genderstudies. Haar onderzoek richt zich op de wederzijdse vorming en uitwisseling van technologische kennis en praktijken tussen Europa en de Verenigde Staten in een transnationale context. Ze leidt een onderzoeksprogramma naar duurzame stedelijke mobiliteit sinds 1850 (SUM). Ook is zij programmaleider van ‘Cycling Cities: The Global Experience’, een onderzoeksproject aan de TUE in samenwerking met de Foundation for the History of Technology dat wereldwijd aandacht heeft gekregen van zowel beleidsmakers als onderzoekers. Ruth Oldenziel studeerde en promoveerde aan verschillende Amerikaanse universiteiten en was universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Ook was zij enige tijd senioronderzoeker bij het Research Carson Center for the Environment and Society aan de LMU in München, en bekleedt zij diverse bestuurs- en adviesfuncties. Tijdens de masterclass zal zij onder meer met praktische voorbeelden ingaan op de maatschappelijke inbedding van innovaties en het daarbij meenemen van het gebruikersperspectief.

Vanuit IenW geeft Henny de Jong een eerste reactie op de presentaties van de sprekers. Zij is werkzaam bij de programmadirectie Duurzame Mobiliteit, waar zij onder andere verantwoordelijk is voor de uitwerking van de innovatieagenda van één van de klimaattafels: duurzame mobiliteit. In deze innovatieagenda wordt technologische innovatie (Technological Readiness Level) nadrukkelijk gekoppeld aan sociale innovatie (Society Readiness Level) om nieuwe producten/diensten sneller schaalbaar te maken om meer impact te hebben en sneller te verduurzamen.

Deze masterclass wordt georganiseerd door IenW/KIS en TU Delft.

Door: Harro van Lente (Maastricht University) en Ruth Oldenziel (Technische Universiteit Eindhoven)
Datum: 31 oktober 2019
Tijdstip: van 15.00 tot 17.00 uur met borrel na afloop
Locatie: Let op! Hotel Bablyon, Bezuidenhoutseweg 53, 2594 AC Den Haag

AANMELDEN