Activeer hoog contrast
Ga naar hoofdcontent
Home van TU Delft
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Zoeken
Home
Research
Menu openen
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Menu openen
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Menu openen
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Menu sluiten
linkedin
English
Activeer hoog contrast
Sluit menu
Zoeken
Sluit zoek
TU Delft | Delft Health Initiative
News
News
Delftse onderzoekers maken DNA-motoren op nanoschaal
Onderzoekers van de TU Delft hebben de kleinste door stroming gedreven motoren ter wereld ontwikkeld. Geïnspireerd door de iconische Nederlandse windmolens en door biologische motoreiwitten hebben ze een zichzelf configurerende, stromingsgedreven turbine uit DNA gemaakt, die energie van een elektrische of zoutgradiënt omzet in bruikbaar mechanisch vermogen. De resultaten bieden perspectief voor de ontwikkeling van actieve robotica op nanoschaal. Het artikel is vandaag gepubliceerd in Nature Physics.
NextSkins: EIC Pathfinder-beurs voor gezamenlijk onderzoek naar levende materialen
Een team onderzoekers van TU Delft, Imperial College London en Aalto University heeft een EIC Pathfinder Challenge-beurs van 4 miljoen euro ontvangen voor hun NextSkins-onderzoeksproject naar Engineered Living Materials.
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
De Hartstichting heeft onderzoeker dr. Sebastian Weingärtner van de TU Delft een Dekkerbeurs toegekend. Dat is een persoonlijke onderzoeksbeurs voor getalenteerde wetenschappers die jaarlijks wordt toegekend. Met de beurs van 490.000 euro kan hij de komende jaren onderzoek doen naar hart- en vaatziekten.
Evolutionair model voorspelt hoe cellen de verdeling van hun moleculen regelen
Onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Dynamica en Zelforganisatie in Göttingen, Duitsland, en de TU Delft in Nederland hebben een nieuwe methode ontwikkeld om te bestuderen hoe mengsels, die uit veel verschillende moleculen bestaan, op elkaar inwerken om op betrouwbare wijze verschillende druppels te vormen, zoals voortdurend gebeurt in de levende cel. Dit is de eerste keer dat wetenschappers een model van veel op elkaar inwerkende moleculen hebben ontworpen dat kan voorspellen hoe bepaalde druppels zich vormen. Ze hebben hun bevindingen deze week gepubliceerd in PNAS.
Convergence brengt investering van 60 miljoen bij elkaar voor toekomstbestendige zorg
Tien Flagship projecten van de Convergence, de strategische samenwerking van de TU Delft, het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam gaan onderzoek doen gericht op het toekomstbestendig maken van de gezondheidszorg. De Flagships ontvangen bij elkaar 20 miljoen euro van het Convergence Health & Tech programma. Samenwerking met publieke en private partijen voegt daar nog eens ruim 40 miljoen aan toe.
Kateřina Staňková ontvangt Vidi beurs
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi beurs ter waarde van 800.000 euro toegekend aan Kateřina Staňková, onderzoeker bij TBM. Dankzij deze beurs krijgt Kateřina de kans om haar eigen onderzoek verder uit te werken en haar onderzoeksteam uit te breiden. Kateřina legt uit wat haar onderzoek inhoudt.
Bakkersgist met menselijke spiergenen
Biotechnoloog Pascale Daran-Lapujade en haar groep van de Technische Universiteit Delft zijn erin geslaagd om genen voor menselijke spieren in te bouwen in het DNA van bakkersgist. Het is voor het eerst dat onderzoekers zo’n essentieel menselijk kenmerk in een gistcel wisten te plaatsen.
Collaborations by design
Addressing the complex challenges of today and tomorrow requires many actors, perspectives and disciplines. But forming effective and mutually beneficial collaborations can be challenging. Designing with Delft aims to facilitate this process, bringing researchers and educators from the university together with innovators from organisations to identify common goals, define a shared vision and develop concrete plans for collaborations.
Paper gepubliceerd in Health Economics, Policy and Law over de voorkeuren in het desinvesteren van gezondheidsbehandelingen
Op dit moment is niet bekend welke kenmerken van zorginterventies burgers belangrijk vinden bij het nemen van beslissingen over desinvesteringen. Daarom heeft deze studie tot doel de voorkeuren van burgers van Nederland ten aanzien van het relatieve belang van attributen van zorginterventies in de context van desinvestering te onderzoeken.
Omgaan met stress: wearable technologie bij behandeling van PTSS
De voor de hand liggende oorzaken van stress zijn overal om ons heen: dringende deadlines op het werk, kinderen die 's nachts niet doorslapen, een lekkend dak. Maar soms zijn het kleinere dingen, locaties of specifieke tijdstippen van de dag, die ons stressniveau verhogen. Inzicht in die stress-triggers met behulp van draagbare technologie, met een focus op mensen die veel stress ervaren - mensen met PTSS - is het onderwerp van het promotieonderzoek van Xueliang Li.
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Om te begrijpen hoe de hersenen werken, moeten we begrijpen hoe elk onderdeel, van neuron tot hersengebied, in wisselwerking staat met de rest van de hersenen en met de buitenwereld. Dankzij een subsidie van 21,9 miljoen euro vanuit het programma Zwaartekracht, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, kan een landelijk consortium hier nu nader onderzoek naar doen.
Van lichtvlek tot superscherp beeld
Met een speciale lichtmicroscoop gedetailleerde 3D-opnames maken van eiwitten in levende cellen, zonder die cellen te beschadigen. Dat wil Sjoerd Stallinga, winnaar van een ERC Advanced grant van 2,3 miljoen euro, voor elkaar krijgen. Daarvoor gaat hij samples nanometer voor nanometer scannen met een uitgekiend 3D-lichtpatroon. Een aanpak waarvoor samenwerking tussen verschillende disciplines nodig is.
Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen
Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.
NWO Veni-beurs voor Robin de Kruijff
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Veni-subsidie toegekend aan onderzoeker Robin de Kruijff van het Reactor Instituut Delft, voor haar onderzoek naar een nieuw soort radionuclide generator. Zo’n generator kan onder meer de wereldwijde bottleneck bij kankeronderzoek helpen ondervangen. Bovendien is het de eerste recyclebare generator in zijn soort. “Ik hoop dat mijn nieuwe soort generator uiteindelijk zorgt dat diagnostische behandelingen veel meer toegankelijk worden en minder afhankelijk zijn van een paar reactoren”, aldus De Kruijff.
Jop Groeneweg in Zorgvisie over vermijdbare sterfte in ziekenhuizen
Dinsdag 22 maart vond SLIM2030 plaats. Het zorgevent waar zorgmedewerkers, wetenschappers en bestuurders aan tafel gingen om de vermijdbare schade in ziekenhuizen te bespreken. 'De zorg is verbaasd over de cijfers over vermijdbare sterfte. We weten niet wat het is en we krijgen geen grip op verbetering.' vat Job Groeneweg aan het einde van de dag samen.
Agressieve kankercel in de spotlight
Uitzaaiingen bij kanker zijn vaak te wijten aan enkele afwijkende cellen. Die gedragen zich agressiever dan de andere kankercellen in een tumor. Miao-Ping Chien en Daan Brinks werken vanuit twee verschillende universiteiten samen aan een methode om die cellen op te sporen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature.
Nieuw Cas9-model brengt knipgedrag van DNA voor het eerst in kaart
Onderzoekers van de TU Delft hebben een natuurkundig model ontwikkeld dat een kwantitatief kader schetst over hoe gen-editing met CRISPR-Cas9 werkt, en dat hen in staat stelt te voorspellen waar, met welke waarschijnlijkheid, en waarom fouten in targeting (off-targets) optreden. Dit onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Communications, geeft ons voor het eerst een gedetailleerd fysisch inzicht in het mechanisme achter het belangrijkste gen-editing platform van vandaag.
TU Delft en Maasstad Ziekenhuis maken eerste medisch product van ziekenhuisafval
Delftse onderzoekers onderzochten samen met het Maasstad Ziekenhuis hoe ze van afval uit operatiekamers nieuwe medische producten kunnen vervaardigen. Het resultaat is de productie van een instrumentenopener.
Losgelaten cel: hoe een lijmachtig eiwit onze cellen kan laten bewegen
Een essentieel aspect van de cellen in ons lichaam is dat zij kunnen bewegen, om bijvoorbeeld bepaalde weefsels te herstellen of indringers te verjagen: maar hoe doen ze dat? Wetenschappers van de TU Delft, AMOLF en de Universiteit Utrecht laten zien hoe lijmachtige eiwitten, crosslinkers genaamd, niet alleen kunnen helpen om de hele cel passief bij elkaar te houden, maar verrassend genoeg ook de cel kunnen laten bewegen. Het onderzoek is nu gepubliceerd in PNAS.
ERC Proof of Concept Grant voor Arjen Jakobi
Arjen Jakobi (afdeling Bionanoscience) ontvangt de ERC Proof of Concept Grant voor zijn grensverleggende onderzoek naar cryogene elektronenmicroscopie (cryo-EM). “Met deze beurs kunnen we onze nieuwe CryoChip techniek voor hoge resolutie beelden van eiwitmoleculen naar een nieuw niveau tillen, voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen”, aldus Jakobi.
Effectiviteit van 2G en 3G is afgenomen
Onderzoekers van de TU Delft, UMC Utrecht en Populytics onderzochten in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in hoeverre verschillende varianten van het coronatoegangsbewijs (CTB) kunnen bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus in de samenleving. 3G en 2G zijn op dit moment een stuk minder effectief in het tegengaan van de verspreiding van het virus dan twee maanden geleden. Een 1G beleid (alleen recent negatief geteste mensen krijgen toegang) is een stuk effectiever. Maar ook met 1G kan het reproductiegetal op dit moment niet onder de 1,0 worden gebracht.
Supersnelle techniek meet heem-enzymreactie terwijl het gebeurt
Onderzoekers van de TU Delft hebben een onverwacht nieuw enzymintermediair aan het werk gevonden in enzymen die heem bevatten, een cofactor die van vitaal belang is voor veel processen in ons lichaam zoals het afbreken van gifstoffen in de lever. De onderzoekers maakten gebruik van nieuwe, snelle technieken, die minder invasief zijn dan bestaande methoden. De resultaten, gepubliceerd in ACS Catalysis, vergroten ons inzicht in heemeiwitten en enzymen en hoe ze kunnen worden ontwikkeld.
Out of the Blue #24: Clashing Disciplines in Healthcare - Richard Goossens
A design researcher and a doctor sit together for a coffee in a hospital café. They discuss and draw on a napkin what a joined education programme for designers and medical students could look like. What if doctors understood design for healthcare, and designers the healthcare world?
Out of the Blue #23: A Designer walks into a Hospital - Maaike Kleinsmann
How can design research improve our health, and is it better to design for prevention or for the cure? We kick off our triptych on Design & Health with Delft Design Professor Maaike Kleinsmann. Ianus and co-host Marc talk with her about working with healthcare professionals as a design researcher, what all this new remote-sensing health-tech for consumers means for personal health challenges and the issue of health data and privacy. And dealing with Strava-men in tight lycra suits.
Nieuwe methode voorspelt medicijnrespons van kankerpatiënten
Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben een algoritme ontwikkeld om de respons van patiënten op medicijnen tegen kanker te voorspellen. Hierdoor kan sneller worden vastgesteld of bepaalde medicijnen een positief effect kunnen hebben op een specifieke patiënt, zelfs voor gecompliceerde medicijnen zoals chemotherapieën waarbij de respons doorgaans moeilijk te voorspellen is. Deze methode heet TRANSACT en maakt gebruik van de schat aan gegevens die eerder verzameld door onderzoek met cellijnen.
Pagina
1
Pagina
2
Pagina
3
Je bent op pagina
4
Pagina
5
Pagina
6
...
Home van TU Delft
Activeer hoog contrast
Home
Research
NeuroTech
Cardiotech
OncoTech
Integrated Technologies
News
Dekkerbeurs voor MRI-onderzoek Sebastian Weingärtner
Zwaartekracht-subsidie toegekend aan onderzoek naar herseninteracties
Fitrim: Wheelchair power to the people
Self-experimentation for long-lasting physical activity promotion in cardiac rehabilitation
Healthy Start Conference - Improving the future for new generations
Rising Stars & Stories
Rising Stars
Stories of Science
Agenda
Collaborators
Education
Zoeken