Computerwetenschap gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan

Stijgende zeespiegels, smeltende gletsjers, frequentere bosbranden, frequente extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, stormen, droogtes en zelfs de verspreiding van parasieten en tropische ziekten. Al deze gebeurtenissen zijn het gevolg van klimaatverandering. John T. van Asbrouck is een student Computer Science & Engineering die graag impact wil maken om klimaatverandering tegen te gaan. 

In de afgelopen tien jaar viel het John T. op dat de aarde opwarmt en hij zag veel klimaatgerelateerde rampen op het nieuws. Hij wilde weten: Wat kunnen we hieraan doen? “Ik vind het belangrijk om deel te nemen aan courses die een verschil maken”, legt John T. uit “Dat inspireert mij om manieren te vinden om computerwetenschap te gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan. En daarom heb ik me ook ingeschreven voor de minor Climate Change Adaptation & Mitigation.”

Welke bachelorstudie heb je gedaan en waarom heb je hiervoor gekozen?

Ik doe een bachelor in Computer Science & Engineering. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het op de middelbare school al leuk vond om te programmeren en meer te leren over hoe computers werken. Dus vergeleken met andere bacheloropleidingen past deze bachelor goed bij waar ik voor ga.

Het afgelopen decennium merkte ik dat de aarde opwarmt en ik zag veel klimaatgerelateerde rampen op het nieuws. En ik wilde weten: Wat kunnen we hieraan doen?

Waar richt je je op dit moment op?

Ik heb veel interesse in klimaatverandering en daarom volg ik de minor Climate Change Adaptation & Mitigation. Het afgelopen decennium merkte ik dat de aarde opwarmt en ik zag veel klimaatgerelateerde rampen op het nieuws. En ik wilde weten: Wat kunnen we eraan doen? Ik hoorde over de minor en zag dat deze gericht is op studenten met een achtergrond in techniek, natuurkunde of wiskunde, en dat maakte me erg enthousiast.

De minor behandelt de impact van klimaatverandering, hoe het de wereld in het verleden heeft beïnvloed en hoe het dat nog steeds doet. We leerden ook over technische klimaatoplossingen die ons kunnen helpen ons aan te passen aan die klimaatveranderingen en oplossingen die ons kunnen helpen de gevolgen te beperken. Ik vind het belangrijk om deel te nemen aan courses die een verschil maken. Dat inspireert me om manieren te vinden om computerwetenschappen te gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan. De TU Delft is in het algemeen zeer gericht op het tegengaan van klimaatverandering en het versnellen van de energietransitie. Bijvoorbeeld door projecten als de Green Village, een testlocatie voor een volledig duurzaam dorp. Dit soort onderzoek maakt mij trots om aan de TU Delft te studeren. In het algemeen vind ik het erg leuk om te werken aan vakken en projecten die impact hebben op de maatschappij. Dat is ook hoe ik mijn bachelorsoftwareproject heb gekozen.

Waar was je bachelorsoftwareproject op gericht?

Ik werkte aan een project voor een ziekenhuis in België, met een groep van vijf studenten. We werkten aan een databaseproject met betrekking tot patiënten. We ontwierpen een prototypesysteem waarmee artsen medische beelden gemakkelijker konden uitwisselen met andere ziekenhuizen in België.

De belangrijkste vraag voor ons project was of we het prototypesysteem konden ontwikkelen en of het haalbaar was in een praktijkomgeving. De belangrijkste uitdaging die we moesten aangaan, was ervoor te zorgen dat gegevens van het ene ziekenhuis naar het andere konden worden overgedragen wanneer de artsen of radiologen daar specifiek om vroegen. We ontdekten dat het moeilijk was om medische beelden snel en op verzoek tussen ziekenhuizen te delen. Het was een enorme uitdaging om uit te vinden hoe we dat konden doen, vooral omdat de artsen al gewend waren aan totaal verschillende systemen dan die van andere ziekenhuizen. Artsen een nieuw systeem aanleren is best moeilijk. We moesten manieren bedenken om het nieuwe systeem aan te passen aan wat ze gewend waren.

Tijdens het project bezochten we ook het ziekenhuis. We konden een kijkje komen nemen in die omgeving. Het was een erg leuke ervaring! Het was ook een interessante verandering van omgeving, want hiervoor hadden we alleen in de bibliotheek van de TU Delft of thuis aan het project gewerkt.

En wat is de maatschappelijke impact van het project?

Ik wilde een echt groot project gaan doen, dat er echt toe deed. Toen het ziekenhuisproject ter sprake kwam, vond onze groep het geweldig dat we een impact konden hebben op de maatschappij en de patiëntenzorg konden verbeteren. We konden de kans niet voorbij laten gaan om het ziekenhuis te helpen bij het verbeteren van het systeem dat zij in gedachten hadden. We konden scenario's gebruiken die op het echte leven leken om het systeem te ontwikkelen en dan konden we analyseren waarom het wel of niet werkte. De wetenschap dat wat wij aan het bouwen waren in het echte leven gebruikt zou worden, was een enorme motivatie.

De TU Delft is in het algemeen erg gericht op het terugdringen van klimaatverandering en het versnellen van de energietransitie. Bijvoorbeeld door middel van projecten als de Green Village, een testlocatie voor een volledig duurzaam dorp. Dit soort onderzoek maakt mij trots om aan de TU Delft te studeren.

Waren er uitdagingen binnen dit onderzoeksproject?

Als je zelf aan het programmeren bent, is het meestal vrij eenvoudig. Het wordt heel anders als je het met een groep aanpakt. Als je aan een groepsopdracht werkt, vooral met een grotere groep, moet je nadenken over de groepsdynamiek en wat iedereen gaat doen. Om die balans te creëren, moet je leren waar anderen aan werken zodat je het project in zijn geheel begrijpt - in plaats van alleen het deel waar jij aan werkt. Het is een heel andere ervaring dan wanneer je het zelf doet. Om eerlijk te zijn voel ik me niet erg op mijn gemak bij het werken in een groep. Dat is iets wat ik nog moet leren. Tijdens sommige courses kregen we willekeurig partners toegewezen, en daar was ik niet zo'n fan van, maar ik begrijp de redenering dat je in de echte wereld de mensen met wie je werkt ook niet zelf kunt kiezen. Het was leuk om deze ervaring op te doen en mezelf uit te dagen om me aan te passen aan situaties die zich in de toekomst zullen voordoen.

Wat vind je zo leuk aan studeren aan de TU Delft?

Ik vind de verscheidenheid aan onderwerpen waar we over geleerd hebben leuk en hoe diep we op elk onderwerp ingaan. De cursussen geven je een idee van de richting die je op zou gaan als je in dat vakgebied verder zou gaan. Ze geven je een voorproefje van wat je te wachten staat in de masterstudie. En dat is heel interessant, want als je dat voorproefje krijgt, denk je: er is nog zoveel meer te leren. Maar dan kijk je terug en denk je: ik heb al voor ongeveer 10 weken aan inhoud geleerd. En je realiseert je dat je het onderwerp hebt leren begrijpen.

Iets anders wat ik leuk vind aan de TU Delft is dat de campus heel levendig is en dicht bij de natuur ligt. Meer dan andere universiteiten die ik online heb bekeken voordat ik hierheen kwam. Ik loop naar de universiteit vanaf waar ik woon, en de meeste ochtenden loop ik door het park. Ik geniet van de eenden en ganzen en mensen die hun hond uitlaten. Ik kom uit Bangkok, midden in de stad, en daar is het meestal alleen maar auto's en motoren en gebouwen en overal rook. Ik geniet van de rust van de natuur hier.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik overweeg zeker om een master te gaan doen aan de TU Delft. Ik ben nog aan het bedenken welke master ik wil gaan doen. Wat ik wel zeker weet is dat ik tijdens mijn master ook graag impact wil maken. En het zou echt geweldig zijn als ik daardoor nieuwe manieren kan vinden om informatica in te zetten tegen klimaatverandering.

De campus van de TU Delft is heel levendig en dicht bij de natuur. [...] Ik loop van mijn huis naar de universiteit en de meeste ochtenden loop ik door het park. Ik geniet van de eenden en ganzen en van mensen die hun hond uitlaten.

John T. van Asbrouck

BSc Computer Science & Engineering