Nood op de Boezem
door Joost Nelissen
Dit afstudeerproject van de studie watermanagement presenteert een methode voor het bedenken en afwegen van noodoplossingen voor boezemsystemen. De aanleiding is het plan van de provincie Noord-Holland en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht om polder de Ronde Hoep te inunderen als noodoplossing voor de Amstelboezem.
Methode
De verbeteringen van de nieuwe methode zijn de morfologische methode gebruiken voor het genereren van alternatieven, omdat deze geen opties uitstluit, het toevoegen van”robuustheid” als criterium omdat dit belangrijk wordt geacht voor noodoplossingen en het toevoegen van “bewonersbegrip” als criterium, omdat de bewoners zich op dit moment verzetten. Bewonersbegrip wordt voorspeld aan de hand van de “prospect theory”, die zegt dat men hogere risico’s neemt voor het voorkomen van een zeker verlies.
Case study en Controle
De nieuwe methode is toegepast op de Amstelboezem als case study. Vervolgens zijn de daarin gedane aannames gecontroleerd door een telefonische enquête onder bewoners. Aan de hand daarvan is de beoordeling aangepast.
Uit interviews met experts op het gebied van boezems komt een gemengd beeld naar voren over nut en noodzaak van deze nieuwe methode als geheel. De toevoeging robuustheid wordt als interessant gezien, maar de nadruk erop is wellicht te groot.
Conclusie
Het morfologisch overzicht, dat gebruikt is om alternatieven te genereren, werkt, maar is niet de meest efficiënte methode om tot alternatieven te komen, maar mits goed uitgevoerd, wel zorgvuldig.
Het toevoegen van “robuustheid” als categorie lijkt in het geval van noodoplossingen een nuttig hulpmiddel. Het geeft extra informatie en differentieert tussen oplossingen.
Bewonersbegrip volgens de “prospect theory” lijkt te werken in dit geval, maar het is de vraag of de theorie ook goed kan voorspellen bij een nieuwe case. Het lijkt wel nuttig om met bewonersbegrip rekening mee te houden.
Het resultaat van de afweging is in Figuur 2 te vinden. De conclusie over één beste optie wordt aan anderen overgelaten.