Bachelor Eind Project in Cali
Daar gingen we dan, op een koude zaterdag midden in november vertrokken wij naar het tropische Cali, Colombia, om een nieuw avontuur te beginnen!
Maar hoe kwam dit plan eigenlijk tot stand? Tijdens onze bachelor hebben wij alle drie een passie voor watermanagement ontwikkeld en wilden we daarom een bachelor eindproject in die sector doen. Toen de mogelijkheid zich voordeed om naar het buitenland te gaan hiervoor, hoefden wij niet lang na te denken. We besloten al snel dat wij de ontzettend leuke uitdaging aan wilden gaan en ons bachelor eind project in Colombia wilden gaan doen.
Eenmaal aangekomen in Cali, werden wij ontzettend goed ontvangen door de gastvrije Colombianen van het wateronderzoeksteam Cinara. Zij waren erg enthousiast om te zien hoe wij, als Civiele Techniek studenten uit Delft, onze vaardigheden konden loslaten over de vraagstukken en aanwezige problemen. Op onze beurt stonden wij te popelen om van hun alles over de Colombiaanse cultuur te leren, zowel gerelateerd aan het project als niet. In ons dagelijks leven in Cali viel ons al veel op: het aantal soorten fruit en groenten in de supermarkt, de overstromende straten tijdens een hevige regenbui, de prijs van een waterflesje in de winkel en de kwaliteit van het water wat uit de kraan kwam. Elke dag leerde we nieuwe Spaanse woorden, die we in onze communicatie met de Colombianen konden gebruiken – de meest interessante inzichten kwamen namelijk door middel van het voeren van gesprekken.
Er werd aan ons door het onderzoeksteam een grote verantwoordelijkheid gegeven: een analyse uitvoeren om te ontdekken wat de grootste en meest invloedrijke aanwezige problemen zijn in de Colombiaanse watersector. En dit binnen 8 weken!
Het project bestond uit een combinatie van het toepassen van statistische en structurele modellen, meerdere dagen veldwerk, sociaal en technisch onderzoek en berekeningen. Het was leuk voor ons om te zien hoe wat wij de theorie, die we in de collegebanken hadden geleerd de afgelopen jaren, in werkelijkheid werd toegepast. We hebben meerdere watersystemen in verschillende sectoren kunnen bekijken en vooral heel veel gepraat met lokale bewoners van de dorpen die wij hebben bezocht. Het was erg interessant om op te vatten dat veel culturele normen zich ook uiten in de techniek. Grote waterbesparing binnen een technisch proces is erg moeilijk te realiseren wanneer dat proces traditioneel is ingericht en dus al ontzettend lang hetzelfde wordt uitgevoerd. Wij werden ook erg enthousiast om te zien dat Civiele Techniek veel meer is dan sommetjes maken. Er zijn veel belangrijke sociale, culturele, normatieve en politieke aspecten die een grote rol spelen bij het uitvoeren van een technisch onderzoek.
Uiteindelijk hebben wij aan het wateronderzoeksteam Cinara in Cali een document kunnen geven, met inzichten over wat, volgens verschillende analyses, de meest invloedrijke problemen zijn binnen het waterverbruik in Colombia. De resultaten van ons onderzoek gaan zij aan het Ministerie van Milieu en Ruimtelijke Ontwikkeling en verschillende andere milieu instanties presenteren. Wij hopen dat onze resultaten en aanbevelingen in de lange termijn iets kunnen toevoegen aan het efficiënte waterverbruik van Colombia.
Wij voelen ons vereerd dat wij de mogelijkheid hebben gekregen om een uitdagend project in Colombia uit te voeren, mede dankzij het Marc van Eekerenfonds. Het was een onvergetelijke ervaring.