Faciliteiten
De TU Delft | Dream Hall beschikt over de volgende maakfaciliteiten:
Verspanende apparatuur
Verspanen is de verzamelnaam voor vormen van materiaalbewerking waarbij door middel van verwijdering van materiaal de gewenste vorm wordt verkregen. Met behulp van verspanende gereedschappen kunnen materialen als metaal en hout maar ook kunststof worden bewerkt, vaak door middel van een roterend gereedschap. Tijdens de bewerking zie je dan ook krullen of spanen ontstaan: zo noemen we het restafval dat van het materiaal verwijderd wordt. Voorbeelden van verspanende bewerkingen zijn boren, brootsen, draaien, frezen, kotteren, steken, vijlen, slijpen, honen, tappen en zagen.
De TU Delft | Dream Hall beschikt over een grote werkplaats met uitgebreide faciliteiten voor het verspanen van metalen en kunststoffen. Voor het verspanen of bewerken van hout zijn de beschikbare faciliteiten zeer beperkt.
Freesmachines t.b.v. metalen en kunststoffen
- Manueel:
- EMCO FB-3 bereik XYZ 300x200x350 mm (2x)
- EMCO FB-4 bereik XYZ 450x300x350 mm
- EMCO FB-6 bereik XYZ 600x400x400 mm
- Bridgeport bereik XYZ 900x150x600 mm
- CNC (programmeerbaar):
- Maho 500 3 assen bereik XYZ 600x300x300 mm
- Maple ME-850 3 asser XYZ bereik 850x500x500 mm
- Haas VF-4SS 4 asser XYZ bereik 1270x508x635 mm
- Isel flatcom serie XL schuimfrees 3 asser XYZ
- bereik 2200x1200x300 mm (voor schuim en MDF)
Draaimachines t.b.v. metalen en kunststoffen
- Manueel:
- EMCO Mat 17S/D bereik XZ (diameter rond/lang) 200x700 mm 4x
- Okuma bereik XZ (diameter rond/lang) 400x800 mm
Zaagmachines t.b.v. metalen en kunststoffen
- Verticale Lintzaag Mössner bereik hoogte 330 mm
- Bandzaag FMB bereik rond 220 mm / vierkant 215 mm
- Bandzaag Kaltenbach bereik 400x400 mm
Kolomboormachines t.b.v. metalen en kunststoffen
- Bluthardt max boordiameter 50 mm (morseconus 4)
- Ixion groot max boordiameter 13mm
- Ixion klein max boordiameter 13mm
Tapmachine t.b.v. metalen en kunststoffen
- SMA bereik M3 t/m M12
Overige metaalbewerkingsmachines
- Guillotineschaar Safan M-Shear – Maximale kniplengte 2000 mm, Maximale knipdikte: Staal 6 mm, RVS 4,5 mm, Aluminium 8,5 mm
- Uithoekschaar Gerver max uithoekmaat 150 mm max materiaaldikte 1,5 mm staal
- CBC Buigmachine voor ronde buis met diameters 6, 10, 12, 16, 20, 25,30, 35 mm
- Vingerzetbank (omzetten van plaatmateriaal)
- Jorg bereik 600 mm dikte max 1,5 mm Staal, 1,25 mm RVS, Aluminium 2 mm
- HM bereik 1000 mm max 2 mm staal
- Ponsmachine 3 mm t/m 19 mm in stappen van 1 mm max materiaaldikte 4 mm
- Bandschuurapparaat (alleen voor metaal)
- Slijpmachine (alleen voor staal)
- Lasapparatuur
- Mig (alleen staal)/Tig lasapparatuur (Staal, RVS , Alu)
Composiet vervaardiging en bewerking
Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. In het algemeen en zo ook in de TU Delft | Dream Hall worden hiermee vezel versterkte kunststoffen bedoeld. De vezels zorgen voor het overbrengen van trekkracht en de matrix (vaak een kunststof in de vorm van een 2 componenten kunsthars) houdt de vezels samen en zorgt voor het overbrengen van drukkrachten en schuifspanningen. Bekendste vezels die in composieten verwerkt worden zijn glasvezels, koolstofvezels, Aramide (Twaron en Kevlar) en recent ook Nanotubes. Daarnaast worden ook natuurlijke vezels als vlas en hennep in composieten toegepast. De TU Delft | Dream Hall heeft uitgebreide faciliteiten t.b.v. het vervaardigen en nabewerken van composieten.
Composietruimte voor het vervaardigen van composieten met werkplekken t.b.v. 4 gelijktijdige projecten
- Voorzieningen per werkplek:
- Werktafel van 200x80 cm voorzien van afzuiging
- Vacuümpomp
- Voorzieningen voor gezamenlijk gebruik:
- Zuurkast merk Denios voorzien van afzuiging t.b.v. het mengen van harsen
- Curing oven OV301 (Professionele Composiet Oven) (max werkstukken 400 x 400 x 1000 mm)
- 2 Vriezers t.b.v. opslag Prepreg binnenmaat 150 x 55 x 60 cm
- 2 chemiekasten Denios t.b.v. opslag harsen
- Snijruimte met snijtafel en opslag vezels en hulpmaterialen
- Nabewerken: Aparte ruimte met persluchtaansluitingen, afzuiging en luchtdouche voor nabewerking (schuren en slijpen) inclusief het benodigde pneumatische gereedschap (elektrisch gereedschap is i.v.m. koolstofstofdeeltjes verboden)
Elektronica en 3D-Printen
Binnen de TU Delft | Dream Hall is een apart lab ingericht voorzien van 12 werkplekken t.b.v. het werken met -en meten aan- elektronica. Ook beschikt dit lab over een scala aan meetapparatuur. In dit lab zijn tevens voorzieningen aanwezig voor het 3D-printen van kunststoffen.
Een summiere opsomming: JBC soldeerstations, desoldeerstation, hetelucht soldeerstations, 2 microscopen, Ultimaker 5S printer, 4 stuks Prusa i3 MK4 printer, alle werkplekken individueel voorzien van afzuiging en filtering.
Accu’s (Lithium accu’s)
Oplaadbare accu’s zijn overal om ons heen te vinden en maken ons dagelijkse leven een stuk gemakkelijker. Zo ook in de TU Delft | Dream Hall aangezien veel teams gebruik maken van deze compacte vorm van energieopslag. Helaas zijn deze lithium ion batterijen (en nevensoorten) niet zo onschuldig als ze lijken.
Door de hoge energiedichtheid en enorme stromen die er bij kortsluiting kunnen optreden gecombineerd met de thermische instabiliteit van de individuele cellen ligt het brandgevaar altijd op de loer. De bij een brand vrijkomende dampen zijn bovendien uiterst giftig.
Om toch veilig met deze accu’s te kunnen werken beschikt de TU Delft | Dream Hall over een speciale ruimte met permanente afzuiging en voorzien van 2 werktafels die voorzien zijn van een speciaal voor dergelijke branden effectief blussysteem. Voor opslag en transport van dergelijke accu’s zijn in de TU Delft | Dream Hall brandvrije kisten aanwezig die eveneens van een blussysteem zijn voorzien.
Werken met waterstof
Waterstof als energiedrager is hot, naar verwachting komen er de komende jaren steeds meer voertuigen op de weg die zijn uitgerust met een brandstofcel.
Ook bij diverse TU Delft | Dream Teams wordt waterstof in combinatie met brandstofcellen gebruikt. Het waterstoflab is een nieuwe faciliteit die komend studiejaar (2021-2022) in gebruik genomen zal worden.
Houtbewerken
De TU Delft | Dream Hall beschikt over een kleine afgesloten ruimte voorzien van stofafzuiging waarbinnen houtbewerking mag plaatsvinden. In de ruimte kan met eigen handapparatuur gewerkt worden en er staat een grote schijfschuurmachine ter beschikking (max 300 mm schuuroppervlak middels schuurschijf met diameter van 60 cm)