Delftse spin-offs in space
De faculteit Luchtvaart- & Ruimtevaarttechniek heeft meerdere succesvolle start-ups voortgebracht. Van leven op Mars tot kant-en-klare satellietmissies, de tien die wij selecteerden hebben allen één gemeenschappelijke deler: de ruimte.
Opgericht door vier raketdeskundigen, ontwikkelt T-Minus Engineering raketproducten voor de
Europese markt. Al kwam daar in 2014 een uitstapje naar Nasa bij, toen het bedrijf betrokken raakte bij het InSight project.
Ursa Minor biedt navigatie- en communicatiediensten en was nauw betrokken bij het Galileo-programma, het grootste Europese ruimtevaartproject ooit. Voor het civiele satellietnavigatiesysteem dat sinds 2016 operationeel is, ontwikkelde het bedrijf onder andere de Ursa Minor Search and Reference Beacon.
Space Products and Innovation (Spin) werkt momenteel aan een multifunctionele adapter. Ze leveren een plug-and-play bouwpakket waarmee je een satelliet kunt samenstellen. Niet voor niets luidt hun slogan, ‘Bouw een satelliet zoals Lego’.
Science & Technology Corporation (S&T) onderzoekt en ontwikkelt onder andere meet- en regelsystemen voor ruimtevaart, wetenschap en defensie. Het bedrijf monitort bijvoorbeeld pijpleidingen vanuit de ruimte. Ook was het nauw betrokken bij de bouw van de Sentinel-3A satelliet van ESA.
Naar Mars afreizen en je er permanent vestigen lijkt onmogelijk, maar volgens Mars One is bewoning van de rode planeet dichterbij dan ooit. Het team, dat in 2031 de eerste emigrant wil huisvesten, probeert via verschillende onbemande missies een bewoonbare nederzetting te creëren.
Het wereldwijd actieve Innovative Solutions In Space (Isis) is gespecialiseerd in de realisatie van (kleine) kant-en-klare satellietmissies inclusief lancering. Ook ondersteunt het bedrijf de ontwikkeling van ruimtevaart door trainingsprogramma’s en kennisoverdracht.
Het bedrijf ondersteunt de complete lucht- en ruimtevaart bij de ontwikkeling en bouw van geavanceerde structuren. Denk hierbij aan ontwerp en productie van zonnepanelen en antennes voor kleine satellieten en het testen van materialen in de ruimte.
Dawn Aerospace hoopt het eerste bedrijf in de geschiedenis te worden dat tweemaal per dag met hetzelfde voertuig naar de ruimte vliegt. Het voertuig is er nog niet, maar het team pakte al wel meerdere wereldprimeurs. Zoals het eerste 3D-geprinte drukvat ooit dat werd goedgekeurd door de European Space Agency.
Airborne biedt betaalbare ruimtecomponenten, denk aan ontwerp en productie van samengestelde panelen voor satellieten. Het bedrijf heeft inmiddels locaties in Nederland, Spanje en Engeland.
Arceon Novel Elements heeft een geavandeerd ceramic matrix composiet (CMC) ontwikkeld dat onder andere extreme temperatuurswisselingen kan doorstaan. Het bedrijf is net een samenwerking aangegaan met de bouwers van de Lunar Zebro.