Thema IV: Klimaat governance
Het klimaatprobleem kan niet in één land of één deel van de wereld worden opgelost. We moeten oplossingen ontwikkelen die wereldwijd inzetbaar zijn, maar dan wel toegespitst op specifieke maatschappelijke, economische en milieuomstandigheden. Dat brengt vragen met zich mee als: wat is de beste technische oplossing voor een specifieke context? Wie zal er baat bij hebben en wie niet, en hoe moeten we daarmee omgaan? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de energietransitie eerlijk en inclusief verloopt? Dit vergt een toekomstgerichte aanpak voor beleid en planning die rekening houdt met structurele onzekerheden. Daarmee kunnen overheden en burgers verantwoorde afwegingen maken tussen technische, ecologische, economische, ethische en sociale gevolgen.
Flagship project
Next generation of IAMs to ethically inform decision support
Integrated Assessment Models (IAM's) staan centraal bij het informeren van het wereldwijde klimaatveranderingsbeleid, bijvoorbeeld door IPCC-beoordelingen. We zullen bijdragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie IAM's door het realisme van gedrags- en transitiedynamiek van deze modellen te verbeteren, met een bijzondere nadruk op klimaatethiek, integratie van klimaatadaptatie en onzekerheidskwantificering. De uitdagingen waarmee de IAM-gemeenschap wordt geconfronteerd, vereisen een grondige kennis van het veld en een ambitie om nieuwe methoden te ontwikkelen.
Flagship team
Jan Kwakkel
Jazmin Zatarain Salazar
Neelke Doorn
Behnam Taebi,
Servaas Storm
Stefan Pfenninger
Tatiana Filatova
Adrien Poujon (PhD)
Giacomo Marangoni (Academic Career Tracker)
Flagship project
Behavioral Design for Climate Action
Om klimaatverandering aan te pakken en klimaatverantwoordelijk gedrag aan te moedigen, moeten gemeenschappen van eindgebruikers betrokken worden. Toch handelen individuen vaak in hun korte termijn belang, bijvoorbeeld door niet-duurzame producten te gebruiken of gedrag te vertonen dat het bereiken van klimaatdoelen in de weg staat. Ontwerponderzoek speelt een cruciale rol door gebruikers op gemeenschapsniveau te betrekken en creëert bewustzijn van gemeenschappelijke hulpbronnen, gemeenschapsgevoel en gezamenlijke inspanningen die nodig zijn voor succesvolle klimaatactie. We zullen ons concentreren op het begrijpen hoe klimaatbestendige gemeenschappen gevormd worden. En zo bijdragen aan de fundamentele ontwerpkennis en methoden om klimaatacties op gemeenschapsniveau te begrijpen en vorm te geven. Gezien de toenemende complexiteit van systemen met meerdere actoren, is het nodig om veldgebaseerde methoden, zoals Living Labs, verder te ontwikkelen. Een goed begrip van de sociale, culturele, economische en ethische waarden van klimaatactie zal hierin zeer waardevol zijn.
Flagship team
David Keyson
Erik Schoorlemmer
Ingrid Mulder
Ruth Mugge
Abhigyan Singh
Mert Akay (PhD Candidate)
Flagship project
Environmental Psychology and Simulation
Klimaatactie vereist drastische gedrags- en sociale veranderingen voor diverse actoren. Het beleid top het gebied van mitigatie en aanpassing aan klimaatverandering hangt in grote mate af van ons begrip van de drijvende krachten achter het gedrag van burgers, waaronder psychologische vooroordelen, individuele voorkeuren en sociale invloed. We zullen gedragsinzichten integreren en bevorderen voor effectief ontwerp, communicatie en naleving van klimaatbeleid met betrekking tot mitigatie en adaptatie van klimaatverandering door middel van (computationele) modellering en empirische analyse.
Flagship team
Gerdien de Vries
Emile Chappin
Lisa Scholten
Patricia Osseweijer
Geeske Scholz (Academic Career Tracker)
Flagship project
Climate Finance for climate resilient infrastructure
Klimaatfinanciering vormt de kern van veel beleidsvoorstellen over klimaatverandering, zoals het Glasgow Climate Part, het akkoord van Parijs, de verplichte openbaarmaking van klimaatrisico's voor overheden en bedrijven, enz. Het gaat om het mobiliseren van financiële middelen die gericht zijn op het stimuleren van aanpassing aan en mitigatie van klimaatrisico's. Klimaatverandering en financiën hebben invloed op alle infrastructuurbeslissingen, waaronder investeringen in schone energie, groene mobiliteit, uitfasering van fossiele brandstofsystemen, klimaatbestendigheid van bestaande en nieuwe stedelijke ontwikkeling, en klimaatbestendige infrastructuurinvesteringen in het algemeen. Toch is er weinig bekend over hoe financiën de evolutie van infrastructuren en veerkrachtige stedelijke systemen vormgeven. We zullen datagestuurde benaderingen gebruiken om te begrijpen hoe klimaatfinanciering de evolutie van regionale en stedelijke infrastructuur en netwerken, hun kwetsbaarheid en blootstelling aan klimaatrisico's vormgeeft. Van daaruit kunnen klimaatfinancieringsinstrumenten worden ontworpen om op efficiënte en effectieve wijze veerkracht tegen klimaatverandering te bereiken in verschillende landen, regio's en infrastructuren. Op basis van deze analyse zullen we afwegingen en keuzes die gemaakt moeten worden in het klimaatfinancieringsbeleid inzichtelijk maken. Door klimaatfinancieringsgegevens te combineren met gegevens over infrastructuur en stedelijke evolutie en veerkracht, zullen nieuwe datagestuurde methoden worden ontwikkeld om te bepalen hoe klimaatfinanciering de groei en veerkracht van infrastructuurnetwerken, steden en regio's vormgeeft. Dit zal ervoor zorgen dat de enorme investeringen in klimaatadaptatie en mitigatie op de meest efficiënte en effectieve manier worden gebruikt.
Flagship team
Tina Comes
Nazli Aydin
Samantha Copeland
Neelke Doorn
Ellen van Bueren
Zac Taylor
Chris Zevenbergen
Theodoros Chatzivasileiadis Academic Career Tracker
Flagship project
Modelling Future Deltaic Systems
Verwacht wordt dat klimaatverandering zowel de frequentie als de ernst van overstromingen, stormen en droogtes in delta-watersystemen zal doen toenemen, waar de kust-, rivier- en regionale/stedelijke watersystemen co-evolueren en interageren met ruimtelijke ontwikkelingspatronen. Dit project richt zich op het verbeteren van het begrip van deze systemen, inclusief het verstedelijkte landschap en de infrastructuur, onder klimaatverandering. De focus ligt op een geïntegreerde en interdisciplinaire aanpak van drie uitdagingen: (1) het combineren van data- en modelleringstools (eventueel met behulp van de Delfts Blauwe supercomputerfaciliteiten), (2) het ontwikkelen van adaptieve ontwerpmethoden en inzicht in interventies, waaronder nature-based designs en territoriale/ ruimtelijke ordening, (3) ondersteuning van besluitvorming en beheer door meerdere actoren door middel van optimalisatie en evaluatie van specifieke strategieën en interventies, zowel voor operationeel gebruik (realtime, vroegtijdige waarschuwing) als voor langetermijnplanning, onder grote onzekerheid .Dit project richt zich op (1) en (3) en zal daarmee data overbruggen met analyse op het gebied van waterbouwkunde en waterbeheer.