News
17 juni 2024
De sponzigheid van Antarctische ijsplaten gemeten vanuit de ruimte
05 maart 2024
De hartslag van ecosystemen meten
Susan Steele-Dunne ontvangt een NWO Vici-beurs. Hiermee gaat zij onderzoek opzetten om de ‘hartslag’ van ecosystemen op aarde in de gaten te houden met radarmetingen. Als we begrijpen hoe deze hartslag gedurende de dag varieert, is het mogelijk om al in een vroeg stadium vast te stellen dat de gezondheid van een bos achteruit gaat. Dit draagt bij aan betere voorspellingen over hoe ecosystemen reageren op klimaatverandering. Uiteindelijk kan dit kansen bieden voor vroegtijdige interventies.
12 februari 2024
Wolken verdwijnen als sneeuw voor de zon tijdens zonsverduistering
Stapelwolken boven land beginnen bijna direct te verdwijnen tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering. Dat laat nieuw onderzoek zien van het KNMI en de TU Delft. Tot voor kort resulteerden satellietmetingen tijdens de verduistering in donkere vlekken in de wolkenkaart. Dankzij een nieuwe methode konden de metingen worden hersteld. De resultaten kunnen gevolgen hebben voor climate engineering. Verdwijnende wolken zouden namelijk de afkoelende werking van een kunstmatige zonsverduistering deels teniet kunnen doen. De resultaten zijn vandaag gepubliceerd in Nature Communications Earth and Environment.
08 januari 2024
Unieke permanente kustobservatie detecteert minimale veranderingen
Het is een team van onderzoekers van de TU Delft gelukt om op enkele centimeters nauwkeurig de topografie van het strand langdurig in kaart te brengen. De unieke dataset geeft voor elke uur, drie jaar lang, inzicht in veranderingen van de kust. Deze gegevens zijn belangrijk voor het onderhoud van de duinen en om het achterland goed te blijven beschermen. De meetmethode wordt nu ook ingezet om veranderingen van andere kustlijnen en zelfs van gletsjers te monitoren. De data zijn open source en gepubliceerd in Nature en ook de nieuwe methodologie is onlangs gepubliceerd.
27 november 2023
IJsberg ter grootte van Noord-Holland op drift: bedreiging voor natuur
Philip Conroy (Geoscience and Remote Sensing) received the first Frans Barends award for early career researchers from the UNESCO Land Subsidence International Initiative (LASII).
28 september 2023
Ruisdael Observatorium brengt atmosfeer van Nederland in kaart
Vijf jaar geleden was het nog een grote wens, nu begint dit werkelijkheid te worden. Dankzij honderden sensoren en een aantal meetmasten biedt het Ruisdael Observatorium continu een scherp beeld van de atmosfeer boven Nederland. De oudste meetmast staat vandaag al vijftig jaar op zijn plek in Cabauw.
03 augustus 2023
Peter Teunissen awarded Fellow and Honorary Member of IUGG
Professor Teunissen of Delft University of Technology, the Netherlands, was elected Fellow and Honorary Member of the IUGG ‘for his exceptional contributions and international leadership in the geodetic sciences, satellite positioning and navigation
25 april 2023
Philip Conroy (GRS) receives Frans Barends award
Philip Conroy (Geoscience and Remote Sensing) received the first Frans Barends award for early career researchers from the UNESCO Land Subsidence International Initiative (LASII).
23 januari 2023
Paco Lopez Dekker: Bij NASA zijn ze jaloers op wat wij in Europa doen
In 2029 gaan twee Europese satellieten voor aardobservatie de ruimte in. Paco López-Dekker is hoofdonderzoeker van de missie. López-Dekker is aan de TU Delft hoofdonderzoeker van een satellietmissie die de Europese ruimtevaartorganisatie ESA afgelopen september selecteerde als de 10de Earth Explorer. Dat zijn missies met als doel te monitoren hoe processen op aarde veranderen door mensen. López-Dekker is de eerste Nederlandse hoofdonderzoeker van een Earth Explorer. Samen met zijn team bedacht hij de Harmony-missie en nu begeleidt hij de ontwikkeling ervan.
02 december 2022
Christian Tiberius in het AD: Nooit meer de weg kwijtraken
Wie kan er nog navigeren zonder gps? In grote steden met veel hoogbouw verdwaal je makkelijk doordat gps niet altijd vlekkeloos werkt. Door satellieten te vervangen voor een speciaal mobiel netwerk is de weg kwijtraken bijna niet meer mogelijk