Better TUgether, This is how we care. Sociale veiligheid update september

Nieuws - 05 september 2024 - Webredactie Communication

Gezamenlijk bouwen we aan een sociaal veiliger, inclusief en respectvol studie- en werkklimaat op de universiteit. Maandelijks blikken we terug op afgelopen maand: welke acties zijn ondernomen in het kader van Plan for Change, en kijken we vooruit naar de komende maand: wat staat er op de agenda. De update behandelt de onderwerpen zoals die in het Plan for Change zijn gebruikt: Cultuur, Structuur en Systeem. 

Afgelopen maand (augustus)

Werkbezoek aan de NPO  
Eind augustus is door een delegatie van de TU Delft een bezoek gebracht aan de NPO. De NPO heeft openhartig en in vertrouwen verteld over hoe zij destijds om zijn gegaan met casussen rondom sociale veiligheid. De door hen opgedane inzichten neemt de TU Delft mee.  

Sociale veiligheid speerpunt tijdens de OWee 
Tijdens de OWee introweek (18 t/m 22 augustus) was sociale veiligheid een van de speerpunten. Met als doel voor de studenten een veilige omgeving te creëren in Delft, en om de drempel om hulp te zoeken zo laag mogelijk te maken. Over de initiatieven lees je hieronder meer. 

Komende maand 

TU Delft heeft per 1 september 2024 drie nieuwe interne vertrouwenspersonen sociale en organisatorische integriteit (VPSO) benoemd. Het gaat om Benedikt Ahrens, Christiaan Schinkel en Sue van de Giessen. De drie nieuwe vertrouwenspersonen konden direct aansluiten bij een meerdaagse opleiding tot vertrouwenspersoon, die al gepland stond voor de periode augustus en september. Na afloop van deze opleiding nemen de cursisten deel aan een landelijk examen, waarna zij formeel gecertificeerd zullen zijn. Het team vertrouwenspersonen van TU Delft is een laagdrempelige voorziening voor studenten, medewerkers of gasten die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag of andere mogelijke integriteitsschendingen. De vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en kan desgewenst met je meedenken; over wat er gebeurt houd je zelf de regie. 

Share & Care workshop dinsdag 3 september

Wat is Share & Care? 
Een pilot project waarin mogelijkheden worden gecreëerd voor verbinding en heling voor medewerkers en studenten die zich geraakt voelen door ontwikkelingen op het gebied van sociale veiligheid op de TU Delft sinds maart 2024. De pilot wordt naar verwachting uitgevoerd in de periode oktober 2024 – januari 2025. 

Wat is de co-creatie workshop? 
De co-creatie workshop als onderdeel van het ontwikkelproces past binnen de principes van het Plan of Change: “participatief” en “nothing about us without us”. Met een diverse groep mensen die zelf behoefte hebben aan de interventie of de verhalen van mensen goed kennen, onderzochten we verder wat de behoefte is, welke interventies daarbij passen en wat de randvoorwaarden zijn voor het creëren van een veilige omgeving. 

Wat heeft het opgeleverd? 
Een meer genuanceerd begrip van waar de pijn en behoefte ligt bij mensen en wat dat betekent voor de implementatie van de interventies. Er zijn heel veel goede suggesties en aandachtspunten naar voren gekomen. Met het waarborgen van de privacy van alle betrokkenen – moeten de interventies zorgen voor aanbevelingen en daadwerkelijke verbeteringen. Deelnemers geven aan dat het belangrijk is voor mensen die zich onveilig hebben gevoeld om een community te vinden, waarbij het begrip “shared healing” ter sprake kwam. Daarnaast kwam naar voren dat allies ook willen luisteren naar en leren van de verhalen van mensen die zich onveilig hebben gevoeld/voelen. Zo leren deelnemers hoe zij er voor hun collega’s kunnen zijn en hoe wij gezamenlijk kunnen bijdragen aan een prettige werk- en studieomgeving. 

Rapportage aan Inspectie van het Onderwijs

TU Delft neemt de bevindingen van de onderwijsinspectie en de arbeidsinspectie zeer serieus. Het verbeteren van de sociale veiligheid binnen onze universiteit heeft de grootst mogelijke prioriteit. Het is een absolute basisvoorwaarde dat onze universiteit voor iedereen een sociaal veilige plek is, om te studeren, om te promoveren, om onderzoek te doen, om te doceren en om te werken.  

De afgelopen maanden zijn we een intensief traject gestart om samen tot een verbeterplan te komen om de beoogde cultuurverandering te gaan realiseren. We werken dagelijks aan een pakket van maatregelen. Dat varieert van het creëren van meer bewustzijn (bijv. met behulp van Mindlab voorstellingen, inloopspreekuren, trainingen voor leidinggevenden en extra aandacht voor dit thema tijdens de OWee en introductieweken), tot het ontwikkelen van meer kennis en vaardigheden bij o.a. leidinggevenden/bestuursleden en het optimaal inrichten van een systeem dat zorgt voor duidelijke maatregelen, communicatie en vindbaarheid op het gebied van preventie, de mogelijkheid tot melden, vragen en/of delen en nazorg.  

Naast de onderwijsinspectie houden wij ook contact met de vakbonden. Om hen te betrekken en aangesloten te houden.

Klankbordgroep sociale veiligheid

Op dit moment wordt een klankbordgroep van 20 medewerkers geformeerd. Deze groep vormt een goede vertegenwoordiging van de diversiteit van perspectieven, ervaringen en ideeën binnen de TU Delft. De klankbordgroep gaat op regelmatige basis in gesprek over ideeën, vragen, reflecties en observaties ten aanzien van sociale veiligheid binnen de TU Delft. In september komt de klankbordgroep voor het eerst bij elkaar.

Onder de loep

We kijken terug op een gemoedelijke OWee. Op verschillende manieren is er aandacht geweest voor sociale veiligheid. We lichten twee initiatieven uit:  

  • De Welzijnsroutekaart helpt (nieuwe) studenten op weg wanneer ze met een probleem rondlopen. 
  • Voor het derde jaar op rij is de ‘Ben je oké’-campagne (Rutgers) ingezet, i.s.m. alle verenigingen. Iedereen die zich niet prettig voelt of iets vervelends heeft meegemaakt, kan dit melden bij een persoon met de zogenaamde Ben je oké-aanvoerdersband. 

Dilemma van de maand 

Wat is sociale veiligheid eigenlijk? Wie is ervoor verantwoordelijk? Wat is gewenst en wat is grensoverschrijdend gedrag? En welke rol speel jij? Vanaf volgende maand vind je in deze Better TUgether, This is how we care een dilemma om je gedachten te prikkelen. Deze dilemma’s komen vanuit de eigen context van de TU Delft.  

Laat van je horen 

Heb je te maken (gehad) met sociale onveiligheid door grensoverschrijdend gedrag zoals agressie, discriminatie, seksisme, (seksuele) intimidatie of pesten? We werken hard aan een meldpunt. Dit is er vanaf oktober.