NWA-subsidie voor onderzoek naar herinrichting Nederlandse energiemarkt

Nieuws - 11 augustus 2024 - Webredactie

Om ervoor te zorgen dat de energiemarkten blijven functioneren tijdens en na de transitie naar een CO2-neutraal systeem, moet de organisatie van de energiesector veranderen. TU Delft-onderzoekers Laurens de Vries, Kenneth Bruninx, Aad Correlje en Mathijs de Weerdt gaan aan de slag met een project dat de inrichting van de Nederlandse markten voor elektriciteit, waterstof en warmte herziet. Het project wordt gefinancierd met een NWA-subsidie ​​van bijna €4 miljoen.

De organisatie van de energiesector moet veranderen om het wisselende aanbod van zonne- en windenergie af te stemmen op de energievraag en om ervoor te zorgen dat er altijd voldoende energie is. De Nederlandse Wetenschapsagenda heeft het project Marktordening van het Nederlandse Energiesysteem (MODES) gehonoreerd met financiering om onderzoek te doen naar manieren om de energiemarkt te reorganiseren voor een CO2-neutraal energiesysteem in 2050.

Samen met toonaangevende Nederlandse energieonderzoekers en belanghebbenden uit alle hoeken van het energiesysteem werken we aan de ontwikkeling van een set regels, voorschriften en marktontwerpen die ervoor zorgen dat ons energiesysteem goed blijft functioneren tijdens en na de energietransitie.

Laurens de Vries

Het zeer interdisciplinaire onderzoeksteam bestaat uit een aantal Nederlandse universiteiten, hogescholen en TNO. Een groot aantal belanghebbenden uit de energiesector, overheid en consumentenorganisaties zal gedurende het hele project deelnemen, de onderzoekers helpen met de focus, het ontwerp en de interpretatie van hun resultaten en mogelijke oplossingen aandragen.

De onderzoekers zullen onderwerpen aanpakken zoals de werking en het marktontwerp van geïntegreerde elektriciteits- en waterstofsystemen; de warmtetransitie; de ​​ontwikkeling van het offshore windenergiesysteem; de rol van data en digitalisering; hoe organisatiekeuzes publieke waarden (bijv. betaalbaarheid, duurzaamheid, eerlijkheid, transparantie) kunnen beïnvloeden en wat de afwegingen zijn tussen deze waarden; en de rolverdeling tussen overheidsinstanties, energienetwerkbedrijven, marktpartijen en consumenten.

Het uiteindelijke doel is om een ​​alomvattende visie te bieden voor de organisatie van de toekomstige Nederlandse energiemarkt waar overheid, energiebedrijven en marktpartijen kunnen deelnemen en waar energie efficiënt en eerlijk wordt verdeeld.